Breaking

ZAŠTO SU NAM UVEK DRUGI KRIVI, A NIKADA MI SAMI…

Kutak za psihologiju / Život / 03/05/2024

Postoji mnogo razloga zašto ljudi često krive druge umesto sebe. Evo nekoliko najčešćih razloga:

-Samoodržanje ega: Ponekad je teško priznati sopstvene greške jer to može ugroziti naš osećaj samopoštovanja i ega. Kriviti druge može biti način da se sačuva naše samopouzdanje.

-Odbijanje odgovornosti: Preuzimanje odgovornosti za sopstvene postupke može biti teško jer to zahteva iskrenost prema sebi i spremnost da se suočimo s posledicama svojih dela.

-Obrambeni mehanizmi: Kriviti  druge može biti način da se zaštiti naša emocionalna stabilnost. Ponekad je lakše kriviti spoljnje faktore nego suočiti se s sopstvenim nedostacima ili slabostima.

-Manjak samosvesti: Osoba možda nije svesna sopstvenihg postupaka ili njihovih posledica, pa stoga krivi druge za ono što se dogodilo.

-Kulturalni i društveni uticaji: U nekim kulturama i društvima postoji tendencija prebacivanja odgovornosti na druge. To može biti rezultat kulturnih normi ili socijalnih očekivanja.

Razumevanje sopstvenih motiva i obrasci ponašanja mogu pomoći u prevladavanju navike krivljenja drugih i promicanju ličnog rasta i razvoja.

Pročitajte još:

Da li je projekcija naše fantazije o budućnosti iluzija?

Spread the love

Oznake: ,Olivera Marinković
Previous Post

PRVI UTISAK O NEKOME, NEKADA JE VEOMA VAŽAN....

Next Post

UVEK MOŽETE DA VEŽBATE, ČAK I KADA NEMATE PUNO VREMENA

You might also like


More Story

PRVI UTISAK O NEKOME, NEKADA JE VEOMA VAŽAN....

Prvi utisak koji steknemo o nekome može biti veoma važan, jer često formira osnovu našeg daljeg odnosa i percepcije te osobe....

03/05/2024