Breaking

Da li je projekcija naše fantazije o budućnosti iluzija?

Kutak za psihologiju / Život / 04/11/2020

 Nekada nije lako opustiti se i usredsrediti se na sebe sa one druge strane svesti, u prostoru u kojem, ako sebi dopustimo, možemo naići na sadržaje koji nas spontano i lako mogu povesti i dovesti do cilja. Sa druge strane, proces dolaska do cilja nekada nije toliko jednostavan i lak. Ipak, sva je prilika da čitav proces, a na kraju i dolazak do cilja, isključivo zavisi od nas samih. Svako od nas polazi od svoje tačke unutrašnjeg zastoja i glavne skriptne teme koja stoji trenutno kao glavna ometajuća prepreka da se stigne baš tamo gde možemo da dišemo oslobođeni i opušteni.

Ako dopustimo svom unutrašnjem Malom Profesoru (ego stanju Odraslog u ego stanju Deteta) da nas zavede svojom čarobnom energijom kreativca, tada možemo da povećamo šansu da osetimo i vidimo razrešenja za temu našeg unutrašnjeg procesa. Nije lako na tom mestu napustiti sve brige za ostvarljivost ili prihvatljivost samog scenarija koji je našem unutrašnjem Detetu moguć i dostižan. Zašto nam je teško da poverujemo da nam naše unutrašnje kreacije donose čuda u životu, da svojom maštom možemo da kreiramo promenu baš kakva nam odgovara i da osetimo i oslonimo se na svoju moć stvaranja?

Inercija življenja u kandžama našeg skripta, nesvesnog životnog scenarija, jeste sržna teškoća koja nas odvlači od željenog cilja. Tada se dogode unutrašnji procesi koji nas ometaju da postignemo potrebnu promenu. Događaju se neprimetno, ali to na nas deluje toliko bolno i stvarno da ulećemo u nefunkcionalno postavljanje strukture vremena, živimo pod dejstvom zabrana i drajvera, nesvesno ulazimo u psihološke Igre često proganjajući i sebe i druge, gubimo samopouzdanje, doživljavamo anksioznost i strahove od uspeha i neuspeha, preispitujemo sebe i prokrastiniramo.

Međutim, ako dozvolimo sebi da primetimo sebe i svoje unutrašnje procese, ako samo na kratko zastanemo i prosto dišemo kroz svu tu bujicu inercije životnog skripta, verujem da smo u šansi da svoju slabost i manjak samopouzdanja, ali i sumnju u svoju vrednost, preokrenemo u našu korist. Pružajući priliku da osetimo gorljivost želje Slobodnog Deteta i povežemo se sa njegovom razigranom energijom možemo da primetimo da mu nije teško da živi u svom zamišljenom budućem trenutku svoje najpotentnije dominantne buduće vremenske linije ispunjeno, zadovoljno i oslobođeno svojih prošlih skriptnih tema.

Koji su to sadržaji koje nam kroz kontakt sa projekcijom fantazije o budućnosti može doneti naše Slobodno Dete? Definitivno možemo da osvestimo/napravimo uvide da umanjenje zahteva prema samom sebi čini čuda. Uviđamo koliko snage i motivacije može da nam donese aktivacija Negujućeg Roditelja u nama i briga za sebe, koliko je samo važno voleti sebe baš onakvim kakvi jesmo, dopustiti sebi da radimo na svoj način, verovati u sebe i pozitivan ishod, a ponajviše dopustiti sebi nove odluke i osećanje moći transcendiranja življenja u inerciji životnog scenarija.

Kada se držimo svoje omiljene opcije nadahnute fantazijom Slobodnog Deteta iz projekcije naše budućnosti, važan korak predstavlja da za nju podjednako dobijemo energetsku podršku ego stanja Odraslog, koji ima moć da proceni ostvarljivost i potenciju željene promene, dok istovremeno ego stanje Roditelja može da proveri prihvatljivost ličnog rizika na putu do cilja. Onog momenta kada se usaglase sve unutrašnje strane, pali se unutrašnje zeleno svetlo koje nam nezaustavljivo otvara put da se posvetimo baš toj opciji/tom željenom scenariju koji nas dovodi do samog cilja.

Vođeni posvećenošću Slobodnog Deteta, uz dozvole i zaštitu svog Roditelja i Odraslog, postajemo spremni da uzletimo do svih onih fantastičnih visina koje su naše i nadohvat ruke, samo da dišemo kroz proces obnavljajući značajnost promene koju želimo, dopuštajući sebi samopodršku i ohrabrenje i ostajući otvoreni za realne resurse i konkretne planove koji nam direktno potpomažu da srećni i zadovoljni uplovimo u zagrljaj svojih izmaštanih, a zapravo i te kako ostvarljivih, fantazija naše budućnosti.

Anita Marković-psihoterapeut

www.anitamarkovic.com

 

Spread the love

Oznake: ,Olivera Marinković
Previous Post

HODIM PUTEVIMA TRADICIJE MOJE BAKE RADMILE!

Next Post

ODUVEK JE ŽELELA DA SE BAVI GLUMOM

You might also like0 Comment


Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


More Story

HODIM PUTEVIMA TRADICIJE MOJE BAKE RADMILE!

„Šuma, šuma, di, di, di... Šumadijo, rodni kraju, u tebi je k’o u raju!“ Kada čujemo stihove ove kultne...

03/11/2020