Breaking

TOP 7 AROMATIČNIH BILJAKA KOJE MOŽETE UZGAJATI NA SVOJOJ TERASI

Dom / Život / 30/03/2024

Saveti za gajenje začinskog bilja u saksijama

Gajenje začinskog bilja u saksijama danas je postalo veoma popularno iz više razloga. Prvi je taj što ove biljke možete držati i na terasi, ako živite u stanu. Ali čak iako imate veliku baštu iza kuće gde možete da posadite ove biljke, mogućnost da uberete neku od njih u bilo kom trenutku je više nego korisna. Takođe, ordžavanje i nega začinskog bilja u saksijama je manje zahtevna, a i imaćete znatno manje problema sa korovima i štetočinama.

U saksijama možete uzgajati skoro svako začinsko bilje. Međutim, biljke mogu imati različite potrebe za vodom, a i neke su više izbirljive od drugih, zato morate posebno voditi računa o njima. Ovih 7 biljaka vam preporučujemo za sadnju u saksijama, jer izuzetno korisne u kuhinji, lake za održavanje i idealne za vašu terasu.

  1. Bosiljak

Bosiljak je jedna od biljaka koje morate imate na svojoj terasi. On je prava letnja biljka koju možete gajiti u saksijama, kontejnerima, u loncima ili kutijama. Odlično uspeva gde god ga posadite. Mnogi vrtlari imaju problema prilikom uzgajanja bosiljka, ali sasvim je dovoljno da mu obezbedite suvo zemljište i obilje sunca i neće biti problema.

Kao i većina bilja, bosiljak dobro napreduje ukoliko ga često i ubirate, samo tako će nastaviti da raste i uvek bude svež. Nema sumnje da je to jedno od najboljih biljaka za baštovanstvo kontejnera. Takođe povedite računa da sve cvetne pupoljke koji se pojave zgnječite. Jer kada bosiljak počne cvetati, ukus lista opada.

  1. Origano

Origano je biljka koja brzo raste i širi se zato ako ga posadite u saksiju možete ga lakše kontrolisati. Mali listovi origana su puni ukusa, savršeni za pravljenje domaće pice i brusketa, ali i za marinade. Origano daje najbolji ukus jelima.

  1. Ruzmarin

Ruzmarin je drvenasti grm sa aromatičnom, igličastom lišćem koja dodaje fenomenalan ukus pečenim krompirima i jelima sa piletinom. Lepo napreduje ukoliko se gaji u saksijama na terasi ali i u zatvorenom prostoru. Ukoliko ga tokom držite u sobi tokom jeseni postarajte se da uvek bude na dobro osunčanom prozoru kako bi mogao da dobije što veću količinu sunca.

 

Najbrži način da se uništite ružmarin u saksiji je prevelikom količinom vode. Njemu je svakako potrebna vlaga, ali ne i potrebna mu je dosledna vlaga, ali ne mokra stopala.

  1. Majčina dušica

Majčina dušica je biljka koja se lako održava u saksijama, tolerantna je na sušu, a može podneti i malo zanemarivanja. Osim toga, izgleda fantastično kada je posađena u saksijama kada sitni listovi mogu nadvijaju preko ruba. Dajte joj sunce, ali ne preterajte. Otporna je na sušu i preferira suve zemljište strani.

 

  1. Nana

Mnogi baštovani koji su se odlučili da sade nanu u bašti sada je ne mogu istrebiti, jer je vrlo invazivna vrsta. Za lakše kontrolisanje rasta i razmnožavanja ove biljke preporučujemo sadnju u saksijama. Nana voli da ima dovoljno vlage i tlo bogato nutrijentima.

Možete koristiti zemljište sa mešavinom komposta, tako što ćete staviti dve trećine zemlje i jednu trećinu mešavine komposta.

  1. Peršun

Jedinstvena kovrdžava tekstura listova peršuna činie ga dobrim partnerom za sadnju sa ukrasnim biljakama kao što su geranium, petunije i drugo letnje cveće. Peršun je veoma lak za uzgoj, ali kao i metvica, želi pravilnu vlagu i prihranu.

Peršun takođe ceni puno sunca.

  1. Matičnjak

Rođak nane, matičnjak, takođe ima agresivnu naviku brzog rasta i širenja, pa tako može brzo da preuzme male prostore u bašti. Zbog toga je idealna varijanta sadnja matičnjaka u posude. Dajte mu istu mešavinu tla (zemljana posuda-kompost) kao kod metvice, i vodu često.

Potrebno je dovoljno vlage da bi ste dobili najbolji ukus. Ostavlja i miris i ukus poput limuna. Odlična je u voćnim salatama, čaju, limunadi i marinadama.

Pročitajte još i ovo:

VREME POSTA

Spread the love

Oznake: ,Olivera Marinković
Previous Post

SMRT MU NIJE MOGLA NIŠTA

Next Post

KUVANJE U DVOJE

You might also like


More Story

SMRT MU NIJE MOGLA NIŠTA

Nije ga ubila ni železnička nesreća, niti autobuska, naravno ni automobilska, a ni srčani udar mu nije mogao ništa Smrt...

29/03/2024