Breaking

PRESELJENJE IZ GRADA U SELO?

Dom / Život / 14/03/2024

U poslednje vreme često čujemo da je trend da se mnogi mladi ljudi sele iz grada u selo i odlučuju se za drugačiji život nego što su do tada vodili. Pre nego što se odluče na takav korak, trebalo bi dva puta razmisliti o toj odluci, jer prepreka je i tamo gde ih  ne očekuju, pogotovu ako se sele u potpuno novu sredinu u kojoj nemaju nikoga.

Pre nego što se odlučite da se preselite na selo, važno je da se uzmu u obzir nekoliko ključnih faktora:

-Način života: Život na selu može biti znatno drugačiji od života u gradu. Mladi treba da budu spremni na mirniji ritam života, veći fokus na prirodu i radne aktivnosti koje su često vezane za poljoprivredu, gajenje domaćih životinja    ili slične poslove.

-Zaposlenje: Pre nego što se presele, treba da istraže mogućnosti zaposlenja u selu. Ovo može uključivati poslove u poljoprivredi, ruralnom turizmu, IT sektoru, obrazovanju ili srodnim sektorima. Takođe, treba imati na umu da su plate i mogućnosti karijernog napredovanja često različite u ruralnim područjima (osim IT poslova) u odnosu na gradska.

-Infrastruktura: Treba proveriti dostupnost osnovnih usluga kao što su voda, struja, internet, medicinska nega i transport. U nekim ruralnim područjima ovi resursi mogu biti ograničeni ili nedostupni.

-Socijalni život: Selo može pružiti priliku za jačanje lokalne zajednice i bliskije odnose sa komšijama. Ipak, treba biti svestan da će socijalni život možda biti drugačiji i manje dinamičan nego u gradu, posebno ako selo ima manji broj stanovnika.

-Troškovi života: Troškovi života na selu mogu biti niži u nekim aspektima, kao što su nekretnine ili dnevni troškovi, ali mogu postojati dodatni troškovi povezani sa održavanjem imanja ili udaljenošću od većih gradova.

-Kvalitet života: Selo može pružiti mirnije okruženje, manju zagađenost i veću povezanost sa prirodom, što može pozitivno uticati na kvalitet života. Međutim, treba biti svestan da to može dovesti do određenih žrtava, kao što su manje mogućnosti za kulturne aktivnosti ili raznolikost ugostiteljskih objekata.

-Planiranje budućnosti: Pre nego što se odluče za selo, mladi treba da razmotre svoje dugoročne planove i ciljeve. Da li selo odgovara njihovim dugoročnim životnim ciljevima, kao što su karijera, obrazovanje ili porodični planovi?

Konačno, pre nego što donesu odluku, mladi bi trebalo da provedu vreme istražujući različite ruralne zajednice, razgovarajući sa lokalnim stanovnicima i razmatrajući sve aspekte svog potencijalnog novog života na selu.

Prčitajte i ovo:

RUDARI „SREĆNO“!!!

Spread the love

Oznake: ,Olivera Marinković
Previous Post

ČITA VAM SE DOBRA KNJIGA?

Next Post

SAVRŠENA SREĆA NE POSTOJI

You might also like


More Story

ČITA VAM SE DOBRA KNJIGA?

Čita vam se dobra knjiga? Ne znate kako da izaberete onu koja u tom trenutku odgovara vašem senzibilitetu? Predlažemo...

13/03/2024