Breaking

MIROČKI SIR – AUTOHTONI BREND SRBIJE

Ishrana i recepti / Život / 09/02/2024

Miročki sir spada u 10 najboljih srpskih sireva, i na ovoj listi  zauzima prvo mesto! A ovaj delikates je i zvanično uvršten u jedan od najboljih sireva na svetu! Ne čudi, jer se proizvodi od punomasnog kravljeg mleka, sa ponekad u teksturu dodatim ovčijim ili kozjim mlekom, i to samo u oblasti Đerdapa, na planini Miroč, po kojoj je i dobio ime.

Najbolji je kada se griluje na roštilju, korica postaje hrskava, a iznutra ostaje mekan. Najbliži je poznatom grčkom halumi siru, pa ga mnogi smatraju i njegovim bliskim rođakom. Kada ga tako spremljenog okusite uz med, čeri paradajz i svežu salatu, uživaćete u harmoniji ukusa, kojoj ništa drugo ne treba. Jer, kad imate miročki sir, koji ćete istopiti ili izgrilovati, smatrajte da imate glavno jelo na trpezi!

 Planina Miroč nalazi se na istoku Srbije, na prostoru između sela Tekije i Donjeg Milanovca, koji krasi lepota netaknute prirode. I mada (za planinu) nema neku naročitu visinu – nalazi se na 768 metara nadmorske visine, ova planina je po mnogo čemu interesantna. A čini se najviše po siru koji ju je u svetu proslavio.

Sir je duboko ukorenjen u kulturu miročkog kraja. Seljaci su ga odvajkada pravili za sebe. Pastiri su ga nosili sa sobom kao obrok dok čuvaju stado, a domaćice su ga stavljale i na zrenje u čabrice, posle čega je miročki sir mogao da stoji jako dugo. Ovako spremljen sir nije podesan za termičku obradu, ali se lepo kruni i topi i savršen je za spravljanje raznih pita i gibanica. Sveži miročki sir tretiran je kao povremena poslastica i ljudi su voleli da ga jedu okupljeni oko vatre, pekući sir na štapovima, na otvorenom plamenu.

A miročki sir – bareni kravlji sir i proizvod vrhunskog kvaliteta, pravljen je od mleka koje su davale krave (neretko ovce ili koze) koje su se napasale na netaknutim pašnjacima Miročke planine.

Domaćice u selima na planini Miroč, nekada su pripremale sve vrste sireva, ali se među njima ipak izdvojio ovaj sir za topljenje i grilovanje. Miročki sir se može jesti, naravno, i u svežem stanju, kada mu najviše odgovara izraz “škripavac”, ali svu punoću ukusa možete osetiti tek kada ga pripremate na grilu.

Miročki sir se, u osnovi, pripremao od onog mleka koje su žene u to doba imale u domaćinstvu. Tako da mu se ovčije ili kozje mleko dodavalo u teksturu ukoliko su domaćice imale u kući mleko od ovih životinja. Ako su gajile krave, onda je sir pripreman isključivo od tog mleka. Iako je recept poznat od davnina, i identičan je od bilo kod mleka da je pravljen, ukus miročkog sira se za nijansu razlikovao upravo od vrste i odnosa ovčjeg ili kozjeg mleka koje je dodavano kravljem, ili kada je pravljen od čisto kravljeg mleka. Danas se za masovnu upotrebu u prodaji može naći samo miročki sir spravljen od čistog kravljeg mleka.

Ovaj sir je poseban po tome što i pored hrskave korice, njegova unutrašnjost ostaje meka ali ne istopljena prilikom grilovanja, pa nije čudo što ga brojni vrhunski kulinari rado preporučuju. Većina njih ih čak stavlja ispred kiparskog haluma, sa kojim je umnogome sličan, obrazlažući time da je miročki sir za nijansu lakši za pripremu i da je ukusniji.

Miročki sir, do pre 5-6 godina malo poznati dragulj planinskih krajeva istočne Srbije, sada je na menijima elitnih srpskih restorana i u ponekoj prodavnici, a izuzetna moć transformacije ovog drevnog jela mu je već zagarantovala senzacionalan uspeh kod gurmana.

Sada, kada je ovaj delikates otrgnut od zaborava, u kome je bio poslednjih decenija, možete ga jesti u restoranima ili pripremati sa najneobičnijim slanim i slatkim kombinacijama i uživati u njegovom punom i predivnom ukusu.

Miročki sir spada u sveže sireve i ima slatkastu notu, jer mlečne bakterije ne razlažu šećere. Pravi se na način veoma sličan postupku za spravljanje svežeg belog sira, sa izuzetno bitnim dodatkom kratkog kuvanja u sopstvenoj surutki. Ovaj “detalj” je prvobitno dodat kako bi se sir sterilisao na jednostavan način i mogao duže da se čuva. Rezultat je sir koji je izgubio dosta svoje vode i dobio na čvrstini. Posle soljenja i ostavljanja u salamuri tokom dva dana, sir je spreman za upotrebu!

Spread the love

Oznake: ,Olivera Marinković
Previous Post

UPRAVLJAJTE KUĆNIM BUDŽETOM

Next Post

FIGURICE U DOMU

You might also like


More Story

UPRAVLJAJTE KUĆNIM BUDŽETOM

Raspolaganje kućnim budžetom zahteva pažljivo planiranje, praćenje troškova i donošenje informisanih odluka. Evo nekoliko...

08/02/2024