Breaking

PREMIJERA FILMA „ŠTO SE BORE MISLI MOJE“

Kratke vesti / 20/09/2023

Film „Što se bore misli moje“ biće premijerno prikazan u Beogradu u 20  časova, 20 septembra.  Reditelj Milorad Milinković izjavio je da će film „Što se bore misli moje“, koji govori o ubistvu kneza Mihaila Obrenovića, kao i događajima koji su neposredno prethodili samom tragičnom činu.

On je najavio i premijeru filma u Novom Sadu koja će biti u četvrtak, kao i u Nišu u petak.

Što se bore misli moje“ naći će se na repertoaru domaćih bioskopa od četvrtka, 21. septembra.

Ali, ovaj domaći film je već imao svoje “vatreno krštenje”u Kraljevu I Kragujevcu. Glumci su kočijama stigli na prvu projekciju filma o knezu Mihailu.

Uz ovacije publike i poklon ekipe filma je u Kragujevcu u prepunoj hali Šumadija sajam održana specijalna projekcija  Premijera u Kragujevcu upriličena je povodom obeležavanja dvestote godišnjice od rođenja kneza Mihaila Obrenovića.

Projekciji filma prethodio je prijem u Skupštini grada Kragujevca na kome je prisustvovao Nikola Dašić, gradonačelnik grada, deo ekipe filma, kao i predstavnici producenata Telekom Srbija i filmske produkcije Bombona.

Milorad Milinković, autor filma pre projekcije je rekao: „Drago mi je što vas vidim u ovolikom broju. Jako je važno što Kragujevac obeležava 200 godina od rođenja jednog najvažnijih i najtragičnijih vladara koje smo imali. Nadam se da ćete večeras saznati nešto novo i da ćete osećati ono što smo svi mi osećali dok smo stvarali ovaj filma.

Uzbudljiv istorijski i politički triler „Što se bore misli moje“ govori o ubistvu kneza Mihaila Obrenovića, kao i događajima koji su neposredno prethodili, samom tragičnom činu.

Film je nastao po scenariju Milorada Milinkovića i Dragoljuba Stojkovića o jednom od naših najvećih vladara i atentatu koji se 1868. godine dogodio na Košutnjaku.

Glavna uloga kneza Mihaila Obrenovića poverena je Draganu Mićanoviću, dok ostale uloge istorijskih ličnosti igraju istaknuti glumci Miloš Timotijević, Nebojša Dugalić, Nataša Ninković, Aleksandar Srećković Kubura, Tamara Krcunović, Nenad Okanović, potom mladi glumci: Luka Grbić, Jana Ivanović, Maja Čampar, Stojša Oljačić i drugi.

Film je snimljen u produkciji Telekom Srbija i filmske produkcije Bombona.

Topla preporuka da pogledate ovaj film I kako sam reditelj kaže iznenadićete se kako malo znate o ovoj istorijskoj priči.

 

Priča o Knezu Mihailu ne bi bila potpuna, da nije pesme po kojoj je film nazvan. . U pitanju je jedna od najlepših ljubavnih pesama u XIX veku koju je knez lično napisao Svoje misli i osećanja iskazivao je i u pesmama, a najpoznatija je “Što se bore misli moje”, koju knez Mihailo piše u svojoj 27. godini.

Slobodan Jovanović u delu “Druga vlada Miloša i Mihaila” iznosi pretpostavku da je knez Mihailo pesmu posvetio svojoj sestričini i nesuđenoj supruzi Katarini Konstantinović, ćerki Anke Konstantinović i unuci Jevrema Obrenovića, Mihailovog strica. Ta ljubav između Mihaila i Katarine je zaokupljala pažnju i bila predmet priča beogradske čaršije šezdesetih godina 19. veka.

Slobodan Jovanović je zapisao: “Zbog Mihailove nerešivosti pitanje o njegovoj ženidbi stajalo je gotovo tri godine na dnevom redu i bilo je neprestano pretresano od publike. Ceo mladi Beograd pevao je “Što se bore misli moje”, jednu pesmu za koju se govorilo da ju je ispevao sam knez u svom ljubavnom jadu. Ljudi su se čudili kako jedan tako zaljubljen čovek ne može da se odvaži na ženidbu“.

Sve do 2003. verovalo se da je pesma namenjena Katarini Konstantinović, a onda je slučajno pronađen notni zapis melodije za ovu pesmu. U tom dokumentu nalazi se i Mihailova posveta upućena kćerki kneza Aleksandara i kneginje Perside, Kleopatri Karađorđević.

Kleopatra Karađorđević se udala 9. februara 1855. za Milana Petronijevića, sina Avrama Petronijevića koji je bio predsednik Vlade 1844—1852. Venčanje je bilo u Sabornoj crkvi, a brak je potrajao svega nekoliko meseci. Preminula je 1/13. jula 1855. godine u banji Glajhenberg u Štajerskoj. Imala je samo 20 godina.

Pesma koju je napisao u mladosti, bez obzira kome je posvećena, svojim prvim stihovom najbolje opisuje Mihailov ljubavni život: Što se bore misli moje…

Muziku za stihove je komponovao Alojz Kalauz, češki kompozitor koji je u Beograd došao 1843. godine

 

Spread the love

Oznake: ,Olivera Marinković
Previous Post

RUŽE KAO PROIZVODI ZA ISHRANU I U SLUŽBLI LEPOTE

Next Post

Antoan de Sent Egziperi "Osmeh"

You might also like


More Story

RUŽE KAO PROIZVODI ZA ISHRANU I U SLUŽBLI LEPOTE

RUŽE KAO PROIZVODI ZA ISHRANU I LEPOTU Ukoliko imate svoj ružičnjak, kakva lepota! A da li ste znali da ih možete...

19/09/2023