Breaking

BLAGOSLOV ZA KOSU I KOŽU-RICINUSOVO ULJE

Zdravlje plus / Život / 21/08/2023

Ricinusovo ulje je prirodno ulje koje se dobija iz semena ricinusa (Ricinus communis), biljke koja je poreklom iz tropskih i suptropskih regiona. Ovo ulje ima različite primene u oblastima zdravlja, lepote i nege, ali važno je napomenuti da pre primene bilo koje nove supstance, uključujući i prirodne proizvode poput ricinusovog ulja, treba se posavetovati sa stručnjakom, naročito ako imate postojeće zdravstvene probleme ili alergije.

Evo nekoliko načina na koje se ricinusovo ulje može koristiti za zdravlje i lepotu:

  1. Nega kože: Ricinusovo ulje se može koristiti za hidrataciju i negu kože. Može se naneti direktno na kožu kao hidratantna krema ili se dodati u proizvode za negu kože poput losiona ili sapuna. Međutim, budite pažljivi jer neka koža može reagovati na ulje, pa je preporučljivo prvo napraviti test na malom delu kože.
  2. Nega kose: Ricinusovo ulje je popularno kao sastojak u mnogim proizvodima za negu kose, kao što su šamponi i balzami. Takođe se može naneti direktno na skalp kao tretman za rast kose i jačanje vlasišta. Preporučuje se da nanesete malu količinu ulja na skalp, nežno masirati, ostaviti da deluje nekoliko sati ili preko noći, a potom isprati.
  3. Podsticanje rasta trepavica i obrva: Neka istraživanja sugerišu da ricinusovo ulje može pomoći u podsticanju rasta trepavica i obrva. Malom četkicom za trepavice ili obrve, nanesite malu količinu ulja na ove regije pre spavanja.
  4. Lečenje akni: Ricinusovo ulje može imati antibakterijska svojstva i može se koristiti za lokalno tretiranje akni. Međutim, kao i kod svih proizvoda za kožu, treba biti obazriv i pažljivo pratiti kako koža reaguje.
  5. Masaža: Ricinusovo ulje se može koristiti za opuštajuće masaže. Zahvaljujući svojoj gustoj teksturi, pogodno je za masažu dubokih tkiva.
  6. Laksativ: Unos ricinusovog ulja oralno se tradicionalno koristi kao laksativ. Međutim, treba biti oprezan prilikom uzimanja ricinusovog ulja per os jer može izazvati grčeve i intenzivne prolive. Nikako se ne sme prekoračiti preporučena doza i trebalo bi se konsultovati sa lekarom pre nego što se odlučite za ovu primenu.

Pre svega, važno je istaći da ricinusovo ulje nije za sve. Pre primene bilo koje nove tretmanske metode, naročito ako se radi o unutrašnjem uzimanju ili direktnom nanošenju na kožu, trebali biste se konsultovati sa lekarom ili dermatologom, posebno ako imate osetljivu kožu, alergije ili postojeće zdravstvene probleme.

Spread the love

Oznake: ,Olivera Marinković
Previous Post

PRIINCIP MOG RADA SE ZASNIVA NA UNIKATNOSTI

Next Post

KAKO ŠTO DUŽE ZADRŽATI PREPLANULOST?

You might also like0 Comment


Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


More Story

PRIINCIP MOG RADA SE ZASNIVA NA UNIKATNOSTI

Poslednjeg dana jula je objavljena vest da je u Velikoj Britaniji tačnije u Londonu,  modna kreatorka I stiliskinja Rada...

19/08/2023