Breaking

KAKO VREMENSKE PRILIKE UTIČNU NA SPAVANJE

Zdravlje plus / Život / 17 avgusta, 2023

Vremenske prilike mogu imati značajan uticaj na naš san i spavanje iz nekoliko različitih razloga:

  1. Temperatura: Ekstremne temperature, bilo da su previsoke ili preniske, mogu ometati kvalitetan san. Previsoke temperature mogu dovesti do nemogućnosti da se telo ohladi tokom noći, što otežava zaspati i održati dubok san. S druge strane, preniska temperatura može dovesti do nelagodnosti i poremećaja sna.
  2. Vlažnost: Visoka vlažnost vazduha može otežati disanje tokom noći i dovesti do osećaja nelagodnosti. Suvišna vlaga može pogoršati simptome alergija i respiratornih problema, što takođe može uticati na kvalitet sna.
  3. Promene u atmosferskom pritisku: Nagle promene u atmosferskom pritisku, poput onih koje se često dešavaju tokom vremenskih frontova, mogu izazvati glavobolje i promene u cirkulaciji krvi, što može uticati na san.
  4. Svetlost: Duži dani tokom leta i kraći dani tokom zime mogu uticati na naš cirkadijalni ritam, unutrašnji biološki sat koji reguliše san-vakuum ciklus. Veća izloženost prirodnom svetlu tokom dana i manja izloženost veštačkom svetlu uveče može pomoći održavanju zdravog cirkadijalnog ritma.
  5. Buđenje noću: Promene u vremenskim prilikama, kao što su grmljavine, oluje ili ekstremni vremenski uslovi, mogu probuditi ljude tokom noći i remetiti njihov san.
  6. Alergeni u vazduhu: Promene u vremenskim uslovima, kao što su visoke koncentracije polena u vazduhu, mogu izazvati alergijske reakcije koje ometaju spavanje.
  7. Zvukovi: Ekstremne vremenske pojave poput grmljavine, vetra ili kiše mogu stvarati zvukove koji remete spavanje i otežavaju uspavljivanje.
  8. Atmosferske promene: Promene u vremenskim prilikama mogu izazvati promene u vazdušnom pritisku, vlažnosti i temperaturi, što može uticati na naše telo i njegove biološke ritmove.

Važno je napomenuti da reakcija na vremenske uslove može varirati od osobe do osobe. Neke osobe mogu biti osetljivije na ove faktore i osetiti veći uticaj na svoj san, dok druge možda neće primetiti značajne promene. Ako primetite da vremenske prilike značajno utiču na vaš san, možda bi bilo korisno prilagoditi svoje spavačke navike i okruženje kako biste maksimizirali kvalitet sna.

Spread the love

Oznake: ,Olivera Marinković
Previous Post

KAKO SE KOM ASTROLOŠKOM ZNAKU UDVARATI?

Next Post

NEUSPEH U POSLU

You might also like0 Comment


Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


More Story

KAKO SE KOM ASTROLOŠKOM ZNAKU UDVARATI?

Svima se treba udvarati različito. Važno je napomenuti da pristup udvaranju može biti individualan i ne treba generalizovati...

August 16, 2023