Breaking

ALBEROBELLO

putovanja/zanimljivosti / Život / 5 jula, 2023

Koliko god da putejete, koliko god da je poznajete, Italija je čudesna zemlja u koju se sa radošću vraćate. Jedna od tih destinacijab ( ko ga jednom vidi, ponovo mu se vraća) je I Alberobello –gradić iz bajke u kojem su najčudesnije kuće koje nisu eksponat za turiste koji treba da ih vide, već se u njima I živi.  Alberobello je jedinstven grad u južnoj Italiji, poznat po drevnom graditeljstvu.

Vožnja južnom Italijom, tačnije pokrajinom Apulija, navešće vas u grad, gde su kuće nalik na one u kojima žive hobiti. Bele, krečnjačke strukture, bez maltera, krovovi konusnog oblika i uzane kaldrme čine Alberobello.

Pre 100 godina ljudi su počeli da naseljavaju grad, na oko 40 kilometara udaljen od lučkog grada Bari. Smatra se da su za karakterističan, kupolast arhitektonski stil zaslužni Grci. Oni su masovno naseljavali Italiju, za vreme kolonizacije u periodu između 8. i 5. veka p.n.e. Tolosi, grčke grobnice, imale su slične krovove, a na grčkom tolos označava kupolu.

 

 

I danas neke građevine u Alberobelu datiraju iz 14. veka, zbog čega ne čudi da je ovaj grad od 1996. godine pod zaštitom UNESCO-a.

Tradicionalna mediteranska gradnja, bez maltera, od suvog kamena, stara nekoliko hiljada godina, karakterističan je izbor gradnje za regiju Apulije. Zidovi kuća su bele boje, a krovovi kupolastog oblika i često na vrhovima imaju šiljke (pinnacoli).

Šiljci variraju po obliku, što je bio svojevrstan potpis njihovih graditelja. Takođe, na pojedinim krovovima su belom bojom iscrtani različiti simboli, poput krsta ili zlog oka – neki od njih su hrišćanski, neki paganski.

“Međutim, njihova uloga je samo da zadovolje radoznalost posetilaca”, objasnila je profesorka savremene istorije sa Univerziteta u Napulju, Anuzijata Berino.

 

Ovo kulturno blago zahtevalo je napor lokalnog stanovništva da bi zadržalo svoj tradicionalni oblik. Građevine su kao takve zaštićene od 1910. godine, tako da je čitava populacija morala da se pomiri sa tim da su bilo kakve izmene na njihovim kućama zabranjene.

Italijanske kućice za patuljke su među najvažnijim atrakcijama regije Apulija, ali nisu jedino što posetioce ovde čeka. Lokalni vodiči preporučuju šetnju ili biciklistički obilazak čitave regije, jer se na taj način najbolje doživljava brdoviti, mediteranski reljef i mirisi divlje nane i mirte, a nezaobilazna usputna stanica u ovom slučaju su i vinogradi pokraj puta.

U blizini se nalaze i: Lokorotondo – naselje poznato po svojoj kružnoj strukturi, Čisternino – jedno od najfotogeničnijih naselja regije i belo blago Italije – grad Ostuni, prepoznatljiv po dominantnoj beloj boji.

Spread the love

Oznake: ,



Olivera Marinković




Previous Post

Ko stvara naše prbleme?

Next Post

TELEPATIJA





You might also like



0 Comment


Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


More Story

Ko stvara naše prbleme?

Neki stariji i iskusniji, kažu, dobro je da imamo probleme, kada  nije dobro problemi imaju nas! Mladji, kažu, sledeći...

July 3, 2023