Breaking

GRU-TU JE!

Kratke vesti / 17 maja, 2023

Navršava se četiri godine od smrti popularnog repera Dalibora Andnovića Grua (1973-2019.). O njemu I njegovom životu, snimljen je dokumentarni film, a premijera ovog filma zatvoriće danas, 17. Maja u 19;30  u Domu omladine u Beogradu, Medjunarodni festival dokumentarnog fima Beldoks.

Film  je režirao Bojan Vinulović i Rene Miškolcija  a film je nastao na osnovu više od deset časova razgovora sa skoro 50 sagovornika, a korišćeni su neobjavljeni arhivski snimci, a javnost će sigurno biti iznenađena brojnim detaljima iz života i rada poznatog repera. Autori su naveli da je film dokumentarni rolerkoster i omaž čoveku koji je obeležio jednu eru i početak rađanje nove supkulture na prostorima bivše Jugoslavije.

„Sve što ćete videti, obuhvatiće celu jednu eru muzike, priču o duhu Beograda, rađanju rep kulture i razgranavanju scene koja je u najtežim vremenima mogla da parira mnogima na svetskom nivou, po izrazu, zvuku i porukama koje se šalju“, istakli su Vinulović i Miškolci.

Autorski dvojac veruje da će „pojedini sagovornici biti iznenađenje mnogima i da će ovaj film zaokružiti priču o Gruu i zacementirati njegov status kao utemeljivača i ‘tate’ repa“.

„Ceo film je zapravo i jedan ‘adrenalin džanki’ posle kog će se mnogi zapitati – da li je Gru u jednom životu proživeo 50 života, s obzirom na to da je stigao da uz rep bude i među začetnicima brojnih ekstremnih sportova u Srbiji“, naveli su autori. Kako su istakli, „posebno mesto u filmu zauzima spona između repa i košarke, odnosno Košarkaškog kluba Partizan koji je fanatično pratio“. U filmu su lični pečat dali menadžer Saša Dragić, didžej Munja, Đus, Ajs Nigrutin, Kiza Robin Hud, Leontina, Nigor, Bane MVP, Edin Škorić, Duško Vujošević, Bogdan Bogdanović, Slobodan Šarenac, Galeb Nikačević, Dragan Ambrozić i drugi.

Autori su snimili film „bez sredstava, iz čistog entuzijazma, iako samog Grua nisu ni poznavali. „Smatrali smo da je u potpunosti zaslužio ovako nešto i da je pravi trenutak za to, da je njegova ili muzika generalno iz devedesetih često pogrešno interpretirana, etiketirana ili nedovoljno cenjena“, istakli su Vinulović i Miškolci. Prema njihovim rečima, poseban je utisak što su „apsolutno svi saglasni o tome da se radi o najpozitivnijem liku kog su poznavali i njegov vedar duh i provejava kroz ceo film“.

Kako autori ističu „mnogima je pomogao da se probiju na sceni u doba kad je to bilo najteže, etablirao je pravac i pokazao da se mnogo toga može uraditi i bez mulja, prozivki, medijskih ratova i intriga“. Autori su primetili da „mnogi o njema nisu pričali u prošlom vremenu, već u prezentu, samo potvrđujući naslov filma i njegove reči iz pesme ‘Stara škola, nova škola’ – Gru tu je“.

Spread the love

Oznake: ,Olivera Marinković
Previous Post

PISANJE JE POTREBA

Next Post

SPREČITE IZLAZAK BUBULJICA

You might also like0 Comment


Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


More Story

PISANJE JE POTREBA

Lepa Jelena Tinska je veoma talentovana žena. Balerina, glumica, kolumnistkinja. ali i spisateljica koja je do sada  napisala...

May 16, 2023