Breaking

PISANJE JE POTREBA

Knjige / 16 maja, 2023

Lepa Jelena Tinska je veoma talentovana žena. Balerina, glumica, kolumnistkinja. ali i spisateljica koja je do sada  napisala devet knjiga. Tim povodom je  gost Najmagazina.

 Uz mnogo talenata Vi imate i dar za pisanje. Da li mislite da je on nasledan (na Vašeg oca), ili ste jednostavno imali potrebu?

Ne verujem da postoji talenat koji se nasledjuje ali svakako se može ispoljiti u adekvatnoj sredini gde imate primere. Pisanje je svakako potreba. Ne može sad neko reći, ah ja ću biti pisac ili pijanista, ako talenat ne postoji

 

Vodite li neku statistiku koliko ste knjiga do sada izdali, što za decu, što za odrasle. Kakvi su Vam bili tiraži i koja je imala najjači odjek kod publike?

Nema tu vodjenja statistike. Ja sam napisala devet knjiga i sve su imale nekoliko tiraža.

 

Oduvek ste se bavili temama o kojima mnogi ćute. Hrabrost, želja za istinom, potreba ili….Iz kojih poriva ste pisali svoje knjige?

Knjige se ne pišu sa predumišljajem osim ako niste pisac  već štancer po narudžbini I nemati hrabrosti. Da biste napisali knjigu morate prvo imati moć opažanja, maštu i živeti život

 

 

bili  ste iskreni, i da li ste zbog svoje iskrenosti imali problema u karijeri?

Nekada su me sekirali komentari anonimnih površnih mrzitelja koji uglavnom čitaju samo naslove i pojma nemaju o sadržini jedne

ličnosti. Dovoljno je biti lep i bez dlaka na jeziku da vas nazovu kurvom ili  vas a priori vredjaju, ali to su nezadovoljnici  svojim životima

 

Napisali ste knjigu „Poznati u krevetu“. Tu je naslov sam po sebi intrigantan, a kakav je sadržaj?

Knjiga se zove Tajne kreveta poznatih muškaraca Nema nikakve veze sa mojim životom. Ja poznajem jednu mladu devojku koja je obaveštena jer je iz te generacije koja gleda marku kola, sata i da li neko ima love. I normalno onda natrčavaju na bahate, beskrupulozne muškarce koji sebi daju za pravo razne bljuvotine. Knjiga je autentična i zaista opisuje mnoge veoma poznate muškarce tog soja ali naravno nema imena.

 

Svi Vaši naslovi su intrigantni. Na pr.  Kuća na bombi? O čemu je reč u ovoj knjizi?

Kuća na bombi je romansirana istina. I to jeste naslov zbirke priča.

 

 Zen samo za žene? Čini mi se da je to pririučnik koji svaka žena treba da ima…

Pa da.za žene i majke,  devojčica..

 

 

Kakav je „Sex na exs…“?

Fikcija… A roman je zapravo  klasična priča o ženi koja je uspešna pijanistkinja koja je svoju karijeru podredila mužu, profesoru i  ženskarošu sve dok joj jednom ne pukne film, ostavi ga i krene u svoj  život. Krene da troši muškarce i da sprema koncert..Kljucna rečenica je..“ autobus je levo, taksi desno, doručak ne služim i kad izadješ zalupi vrata za sobom“

Volite da ističete svoje beogradsko poreklo?

Ne ističem. Branim ga, jer je danas sve dozvoljeno osim biti Beogradjanin. Svi dodjoši imaju svoja prava i mrze nas autentične gradjane svog rada, koji se davi u akcentima i   brani svoje poreklo.

 

Kakve su jagode sa šlagom kada ih pravi JT?

To je samo jedna od priča u zbirci ljubavnih priča. Inače jagode volim sa šlagom i šećerom i volim kad puste sok…Ovo može biti i simbolično hahaha…

 

Da bi ljudi pisali potrebna im je mašta i vreme. Maštu ste dokazali da imate, a kada nalazite vremena da pišete s obzirom na sve Vaše aktivnosti?

Kad vam knjiga iz kosmosa jer Andi Worhol je rekao da su umetnici levak koji iz kosmosa dobije signal, vreme staje  i sve ide ka jednom cilju. To obično kratko traje jer je inspiracija snažna.

Knjigu za decu ste počeli da pišete kada? Da li je za to bila zaslužna Vaša ljubav prema životinjama i Vaš kućni ljubimac Beki?

Samo jednu knjigu o kucama sam napisala iz pera moje Beki…Beki piše u ime kuca.

 

 

Ko želi da poruči Vaše knjige, kako i gde može da dodje do njih?

NIKAKO. Jer ja sam hendikepirani pisac. Recimo moj roman VILHELMINA je usao u najuži izbor od 14 knjiga za NIN-ovu nagradu.I tada me je zvao naš tada najuspešniji izdavač DRAGANIĆ i tražio mi je da sve svoje knjige povučem od svojih izdavača jer on želi da mi bude exkluzivni izdavač. Nema veće časti za pisca Napravili smo najpošteniji ugovor ikad i….Draganić je umro.

Moji izdavači više nisu hteli da saradjuju samnom i ja imam devet knjiga na policama..Nemam izdavača

 

Da li će neka nova knjiga u ovoj godini ugledati svetlost dana, pišete li nešto trenutno i šta Vaša čitalačka publika može da očekuje od Vas?

Neću više da pišem.jer sam previše dobar pisac da pokušavam da ulazim u trku sa osrednjacima..koji pišu za domaćice.

Olivera Marinković

Spread the love

Oznake: , ,Olivera Marinković
Previous Post

UMARATE SE NA POLA DANA?

Next Post

GRU-TU JE!

You might also like0 Comment


Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


More Story

UMARATE SE NA POLA DANA?

Dešava vam se da dodjete kući, sa posla i da odmah sednete u fotelju ili legnete bez imalo snage?  Ili na pola svog radnog...

May 15, 2023