Breaking

KRATAKA UPUTSTVA AKO ŽELITE NOVI POSAO

Biznis i karijera / 8 aprila, 2023

Imate posao ili želite novi? Evo kratkog uputstva, šta treba uraditi bilo gde da konkurišete za novi posao.

 

Ažurirjate svoj CV.

Ako ste već napisali I sada ih samo šaljete, obavezno pogedajte u kojoj formi ste ga napisali I sastavili. Koji font ste pri tom koristili. Koliko stranica ima, da li su mu potrebne prepravke I sl.  Pri kreiranju ili doradi stavite se u ulogu poslodavca koji je u potrazi za određenim kadrom.

Stoga pokušajte biti jasni i kratki, ali s dovoljnom dozom informacija koje se od vas očekuju, a to su prvenstveno radno iskustvo, obrazovanje i veštine.

Pre sastavljanja CV podsetite se i koji su traženi, a koji poželjni  uslovi u oglasu te naglasite svoje jake strane, ali nemojte ponavljati informacije iz CV ili dodavati kvalitete koje ne posedujete. Vaša “obamana” se brzo može  otkriti jer reči su jedno, a dela drugo.

Naglasite situacije koje ste uspešno savladali u svom prethodnom radnom iskustvu ili ako nemate radno iskustvo, izdvojite svoje ‘meke’ veštine poput strpljivosti i ljubaznosti. Uz navođenje veština obavezno opišite i situacije u kojima se to prepoznaje ili koje ste uspešno svladali upravo tim veštinama. Visok stepen  komunikativnosti i timski duh ne znače ništa ukoliko nisu potkrepljeni stvarnim situacijama.

 

Raspitajte se o poziciji/poslodavcu

Ovo naravno ne možete uradutu unapred, ali vam ovde stavljamo kao tačku domaćeg zadatka  da se slučajno ne nađete u situaciji da dođete na intervju kod poslodavca o kome ne znate ništa. Ko je, koliko zaposlenih ima, i ono najvažnije čime se bavi!

Izvora informacija o poslodavcu je mnogo. Od korporativnih stranica preduzeća, društvenih mreža, pa sve do štandova na samim sajmovimaza zaposlenje. Nemojte dopustiti da ispadnete nezainteresovani i nemotivisani za posao samo zato što niste odvojili 10 minuta vremena da  pronadjete  prave informacije.

Osim toga, informiranje o preduzeću sigurno će vam otvoriti mnoga pitanja o poslodavcu i poslovanju, čime dolazimo do poslednje tačke pripreme.

 

Postavite pitanja

Kada već tako pripremljeni i naoružani informacijama i samopouzdanjem dodjete na intervjua nije zgoreg da iskoristite priliku i postavite poslodavcu sva pitanja koja vas zanimaju. Sigurni smo da će vam poslodavac na njih rado odgovoriti, ipak je u obstranom  interesu da znaju na čemu su i još važnije na šta dolaze. Nemojte zaboraviti da razgovor za posao nije komunikacija između dve suprotstavljene  strane, već ravnopravne strane.

Spread the love

Oznake: ,Olivera Marinković
Previous Post

7. GREŠAKA KOJE TREBA IZBEĆI PRI ČIŠĆENJU LICA

Next Post

UREDJENJE DNEVNE SOBE

You might also like0 Comment


Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


More Story

7. GREŠAKA KOJE TREBA IZBEĆI PRI ČIŠĆENJU LICA

Čini vam se da znate kako očistiti lice, ali verujte da mnoge žene  prave greške. Ovo su najčešće među njima. Obratite...

April 7, 2023