Breaking

Najmanji i najlepši kanjon sveta – kanjon Jerm

putovanja/zanimljivosti / Život / 11 marta, 2023

Reke Jerma kod Pirota, ima svoj kanjon koji  je najmanji na svetu, odnosno najuži, ali je jedan od najlepših kanjona.

Na nekim delovima stene su međusobno odvojene tek nešto više od metar. Divljina je prva asocijacija na ovaj predeo Srbije u pirotskom kraju. Tamo i dalje nema mnogo znatiželjnih, tim predelima i dalje vladaju divlji lepotani poput risa i surog orla. Starosedeoci tog kraja tvrde da je reka nekada toliko bila čista da je služila kao voda za piće.

Ovo je pravo čudo ne samo tog kraja, već I Balkana na jugoistoku naše zemlje – za koje malo ko u Srbiji zna. Zbog toga je kanjon reke Jerme i dalje tajnovit i sačuvao je iskonsku lepotu. Kanjon Jerme svojim strmim liticama, koje na pojedinim deonicama deluju da će da se dodirnu, podsećaju na prave Termopile izmeštene baš u naš kraj sveta.

Kanjon Jerme se nalazi na oko 30 kilometara od Pirota, na tromeđi sa Dimitrovgradom i Babušnicom. Kanjon je najlepši u onom delu reke koji povezuje Asenovo kale i selo Vlasi, gde se može uživati u prelepom krajoliku dužine nekoliko kilometara.

Reka Jerma izvire u zoni Vlasinskog jezera i odatle teče severozapadno, prema susednoj Bugarskoj. Tu, kod sela Strezimirovca, odlazi u Bugarsku i pravi veličanstven tok prolazeći kroz Trnovsko ždrelo, a potom prelepo zaokreće i vraća se nazad u Srbiju. U tih 15 kilometara prolaska nazad, između visova Vlaških planina i Grebena usečen je kanjon Jerme, sa dva veličanstvena klanca Odorovsko i Vlaško ždrelo.

Asenovo kale je visoko 1.032 metara i vrh je obližnje planine Ruj. Ujedno je to i jedino mesto gde kanjon Jerme pruža dom surom orlu.

Ovaj kraj je prepun prirodnih lepota,  a još jedna koju obavezno treba videti I posetiti je pravi biser: Zvonačka banja o kojoj ćemo pisati u nekom od narednih brojeva.

Spread the love

Oznake: ,Olivera Marinković
Previous Post

JESTIVI PLASTELIN

Next Post

Tanke obrve   su neočekivani trend

You might also like0 Comment


Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


More Story

JESTIVI PLASTELIN

Učenice Pravno- poslovne škole u Nišu došle su na ideju da naprave plastelin za igru koji može da se jede.   Namenjen...

March 10, 2023