Breaking

ZAŠTO NAM JE POTREBAN PERSONALNI TRENER I KOJI SU NAM BENEFITI OD VEŽBANJA

Zdravlje plus / Život / 24/02/2023

„ODLUKA DA LI ĆEMO KRENUTI SA NEKOM FIZIČKOM AKTIVNOŠĆU, JE ISKLJUČIVO STVAR SAGLEDAVANJA, SHVATANJA I PREDUZIMANJA BENEFITA ZA BUDUĆNOST“

 

Neovisno od godina starosti, zdravstvenog stanja ili neodlučnosti, moramo sagledati realnost današnjeg načina življenja i koliko to nama i našem fizičkom i mentalnom stanju odgovara ili ne.

Veći deo naše populacije još uvek nema razvijenu svest koliko je neophodno da budemo fizički aktivni a da bi smo znali odakle da počnemo i da naš napredak urodi plodom, neophodno je da budemo istrajni i da budemo pod nadzorom osobe koja će nas voditi na tom putu a to je PERSONALNI TRENER.

Svakako, za današnje ekonomske uslove, to je još jedna stavka u budžetu koja košta ali znate da ste sigurno na pravnom putu kada ukažete poverenje stučnoj osobi iz te oblasti, jer koliko je fizička aktivnost bitna, bitno je i da se ona odvija pravilno.

Svaki PERSONALNI TRENER treba da zna sve detalje vezano za Vaše zdravstveno stanje kada krećete sa fizičkom aktivnošću, sve parametre koji su neophodni za željeni cilj, proceni Vaše mogućnosti, o Vašim navikama, načinu ishrane i tada može da pristupi izradi adekvatnih vežbi u sklopu Vaših treninga. Na žalost, danas je to hiper produkcija,obavijena  „velom“ marketinga da bi se obezbedio veći broj klijenata i samim tim kvalitet rada sa klijentima opada i sa razlogom su klijenti nezadovoljni. Klijent očekuje a to i jeste posao PERSONALNOG TRENERA da je kontinuirano sa klijentom tih 60-90 minuta.

PERSONALNI TRENER ima veliku odgovornost i obavezu da Vas prati i obezbedi progres u vašoj fizičkom, kondicionom i zdravstvenom pogledu i ta veza TRENER-KLIJENT postaje motivacija da se dodje do uspeha.

Ja, lično radim sa klijentima na način – fizička kultura, tj. svaki klijent mora da zna zašto neke vežbe radi a zašto neke vežbe ne radi, koja je dinamika rada u vremenu kao i kada će se sistem rada menjati i postati koristan za klijenta.

Polazne tačke su:

– godine starosti,

– realne mogućnosti šta se može postići u zavisnosti od same telesne gradje,

– opšte zdravstveno stanje,

– da li je klijent početnik ili se povremeno bavi sportom,

– ograničenja sa aspekta zdravstvenog stanja,

– raspoloživo vreme,

– životne navike (ishrana, količina i kvalitet sna, profesija…),

– željeni krajnji rezultat.

Kljenti se dele u dve kategorije:

– klijenti koji žele i mogu da imau svog trenera kontinuirano,

– klijenti koji žele da jedno odredjeno vreme rade sa PERSONALNIM TRENEROM a kasnije nastave sami.

 

Često imam klijente koji su pokušavali da sami rade vežbe koje su prezentovane po društvenim mrežama i naravno najčešći slučaj je neuspeh, povrede što rezultira odustajanjem već nakon prvih pokušaja.

Ono na šta nisu obratili pažnju je i najvažnija-fizička spremnost promotera vežbi ili načina vežbanja! To su osobe koje su u ovoj industriji godinama, izuzetne fizičke spremnosti, kondicije, jačne i snage koji to rade bez problema i često ima vežbi koje mogu da nam načine više štete nego koristi. Takodje vežbač bez iskustva ne može da proceni kod takvih prezentera šta je, ono što mi zovemo NATURAL (osobe koje su dostigle maximum razvoja svog tela sa pravilnim vežbanjem, ishranom, suplementacijom…) i STEROIDNI TIP što nam sama reč govori da je ženska ili muška osoba na steroidima.

Moram da napomenem da je uzimanje steroida danas postalo normalno u FITTnes industriji i da je to nešto što je zavijeno u šareni papir. Baš to je fokus prethodnih rečenica a klijenti to upijaju, što žene što muškarci, po sistemu „Da bi ste imali ovakvo telo… Da bi ste postigli ovakav rezultat… Da bi ste… Motivacija… Ishrana…“ i završnica je da baš takvi promoteri sporta daju savete o treninzima, ishrani itd., apsolutni nonsens!

 

Zato, ja savetujem Vaše čitaoce:

– donesite odluku da krenete sa fizičkom aktivnošću, šta god da je u pitanju,

– ne postoji starosna granica,

– neka fizička aktivnost bude spram Vaših godina i zdravstvenog stanja,posaveujte se sa Vašim ili sportskim lekarom,

– zaboravite društvene mreže kao „bukvar“ Vašeg vežbanja, imate savršene literature stručnih lica iz te oblasti,

– ako želite da angažujete PERSONALNOG TRENERA, obratite pažnju na njegovu biografiju sporta,

– povedite računa o ishrani, bez obzira da li ste gojazni ili mršavi,

– nemojte koristiti mobilne telefone, tablete, lap topove da Vas uspavaju, uspostavite disciplinu po pitanju spavanja,

– organizujte neku Vama dragu osobu da Vam se priključi u Vašim sportskim aktivnostima, biće Vam zanimljivije,

– NEMOJTE se opterećivati i sprovoditi razne dijete, brojanjem kalorija, savetima sa društvenih mreža, već konsultujte se sa LEKAROM – NUTRICIONISTOM,

– dajte sebi izazove i time ćete izaći iz začaranog kruga koji je kao „dan mrmota“, život mora da se živi, sve dodje i prodje a Vi morate da vodite računa o sebi zbog sebe i Vaših najbližih, niste jedini sa problemima,

– razmišljajte pozitivno o sportu, nemojte to sagledavati kao veliko opterećenje, nećete uraditi ništa samo ćete se sve više udaljavati od cilja,

– organizujte svoje vreme po sistemu: 8 sati sna, 8+2 sata rad i dolazak-odlazak sa posla, 6 sati Vam ostaje na raspolaganju za ostale aktivnosti. 1 sat od tih 6 sati posvetite vežbanju 3 puta nedeljno!

 

Sve benefite Vaše odluke da krenete sa fizičkom aktivnošću, spoznaćete vrlo brzo, znajte da težinski treninzi, uz nadzor stručnog lica, daju dobre prognoze kod stanja osteoporoze, reumatskih oboljenja, insulinske tezistencije, dijabetesa, prekomerne ili smanjene telesne težine, slabosti mišića, tetiva, korekcije držanja i još mnogo toga.

Bićete agilniji, raspoloženiji, mobilniji, izdržljiviji i najvažnije od svega bićete zadovoljni!

Ako doneseš ovakvu odluku, na pravom si putu da, napokon razmišljaš o sebi!

 

PERSONALNI TRENER

Olivera Čukić

olja.fit50plus

Spread the love

Oznake: , ,Olivera Marinković
Previous Post

PREDAJEM SE ENERGETSKIM SILAMA

Next Post

VEČERAS U PROKUPLJU, KRATKI DOKUMENTARNI FILMOVI I TRIBINA

You might also like0 Comment


Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


More Story

PREDAJEM SE ENERGETSKIM SILAMA

Jasna Jojić novinarka I pisac je uvek rado vidjen gost u medijima. Ona je neko čiji nemirni duh stalno istražuje I  uvek...

22/02/2023