Breaking

ZDRAVO MRŠAVLJENJ

Zdravlje plus / Život / 06/10/2022

Statistike pokazuju da smo sve gojazniji  i da je samo 30% stanovništva zadovoljno svojom telesnom težinom.  Ako spadate u ovu drugu kategoriju i želite da skinete par kilograma i to trajno evo nekoliko praktičnih saveta kako to možete da učinite.  No,  pre svega da istaknemo šta je to zdravo mršavljenje? Pod zdravim mršavljenjem se podrazumeva kada na nedeljnom nivou gubimo postepeno I  ravnomerno skidamo težinu, tačnije  od 0,5 do 1 kg.  Statistike takođe pokazuju da takve osobe imaju više uspeha u održavanju postignute telesne težine, nego one koje se odlučuju na brzo skidanje kilograma- kažu da je tada jo-jo efekat neminovan. Zdravo mršavljenje podrazumeva dugoročne promene u svakodnevnim navikama: i u ishrani i u vežbanju.

Logično,  da biste smršali morate trošiti više kalorija nego što ih unosite.

Pošto je oko pola kg jednako 3.500 kalorija treba da smanjite unos kalorija za 500 do 1.000  da bi ste mršavili između pola  I jednog kilograma nedeljno.  Kada dostigne te željenu kilažu,  zdrava ishrana i fizička aktivnost daju više šansi da uspete da I dalje  održite ono što ste postigli.  Čak i mali gubitak kilograma utiče na regulaciju krvnog pritiska,  nivoa holesterola,  kao i šećera u krvi.

 

 

Evo nekoliko praktičnih saveta kako možete na zdrav način da regulišete svoju telesnu težinu:

 

  1. Vodite dnevnik ishrane– Beleške će vam pomoći da za nekoliko dana shvatite šta i kako jedete, a
  2. to će vam svakako pomoći da ustanovite šta su vaše greške u ishrani. Pokušajte  da svoje nezdrave navike, zamenite zdravijim I neka to bude vaš prvi korak u mršavljenju.
  3. Ustanovite šta vas dovodi do prejedanja? Najčešće su to brz unos hrane, to što uvek pojedeno sve iz tanjira, što jedemo  i kad nismo gladni,  preskačemo obroke…i tome slično.  Vodite računa o tome da utvrdite sve okidače koji vas teraju naprejedanje!

 3.  Uvedite obavezno fizičku aktivnost u svoj život barem tri puta nedeljno. A uz fizičku aktivnost, koristite I ove trikove:

– dok jedete odlazite viljušku između zalogaja

– jedite sporije i samo kada ste zaista gladni ili kako vam je preporučio  nutricionista – na tri sata! Ovo radite iz prostog razloga što ćete tako stvoriti utisak da stalno nešto jedete i da niste gladni.

 4. Napravite listu “malih”signala koji mogu da ukažu da ćete nekontroslisano jesti. Izlazak van kuće ili određeno emotivno stane najčešće  podstiču da jedete kada niste gladni. Kada izlazite I jedete van kuće, odlučite se za salatu, naročito ako je izlazak u kasnijim večernjim satima. Izgovor “od sutra”, je do sada bio mnogo puta, pa probajte da pobedite sebe I svoje slabosti. Ukoliko ste u nekom emotivnom stanju, drška od frižidera nije prijatelj koji će pomoći vašoj psihi.  Možda bi lagana šetnja, ili odvlačenje misli na drugu stranu rešio vaš emotivni problem. Kada jednom pobedite sebe, bićete sve ponosniji I sve odlučniji u borbi protiv suvišnih kilograma.

Spread the love

Oznake: ,



Olivera Marinković




Previous Post

Premijera filma "Trag divljači"

Next Post

ZNANJE JE NAJVAŽNIJE ZA SVAKO PUTOVANJE





You might also like



0 Comment


Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


More Story

Premijera filma "Trag divljači"

   Dugo očekivani film koji je snimljen po motivima proze Živojina Pavlovića doživeo je svoju beogradsku premijeru....

05/10/2022