Breaking

Premijera filma „Trag divljači“

Kratke vesti / 05/10/2022

 

 Dugo očekivani film koji je snimljen po motivima proze Živojina Pavlovića doživeo je svoju beogradsku premijeru. Ovo je saga o porodičnim tajnama I zločinima u posleratnoj Jugoslaviji.

Dugo očekivani prvenac Nenada Pavlovića, inače sina Živojina Pavlovića,  “Trag divljači” premijerno se prikazao 3. oktobra u MTS dvorani. Scenario za ovaj triler sa elementima drame, potpisuje Nenad u saradnji sa Đorđem Milosavljevićem i Dimitrijem Vojnovim. Priča je nastala po motivima proze Živojina Pavlovića (1933-1998).

Pored naslovnog dela “Trag divljači”, u pitanju je i splet njegovih dela u kojima se pojavljuju isti likovi. To su romani “Lapot”, “Vašar na svetog Aranđela”,”Zid smrti”, “Zadah tela”, “Lov na tigrove”, kao i dnevnički zapisi “Ispljuvak pun krvi”, uz neke detalje iz hibridnog romana “Balkanski džez”, kao i pripovetke “Legenda”.

Film je radjen deset godina, a Nenadu Pavloviću je bilo bitno da održi celinu, jer je film kolaž I spoj porodične drame I trilera. Radilo se na kohegenosti, a ipak da se ostane u epohi. Izbor teme je nastao iz želje za ekranizacijom posleratne Jugoslavije. Podela uloga je zaista vrhunska.

Moćnika Udbe Blagoja tumači Predrag Miki Manojlović, koji se  na konferenciji za štampu osvrno na rad sa Nenadom ali i sa njegovim ocem Žikom Pavlovićem.

Ambicioznog novinara Jugoslava, koji želi da napiše reportažu i obavesti svoje čitaoce o tome šta se dešavalo, igra Radivoje Bukvić. Glumac tvrdi da je za njega ova uloga bila veliki izazov. Radnja se dešava 1979. godine kada je Bukvić rođen. Sonja koju tumači Nada Šargin okarakterisan kao tragičan lik u priči, ali glumica se ne slaže sa takvom ocenom.

Najupečatljiviju ulogu, disidenta samotnjaka Aljošu, koji želi u porodičnom okruženju da stvar istera do kraja, je maestralno dočarao Miloš Timotijević.

Zanimljivo je da su u poslednjem trenutku promenjena dva glumca u ekipi Žika Todorović i Uliks Fehmiu. Ali, u oba slučaja je bio splet okolnosti i “viša sila”. Uliks je doputovao iz Njujorka za snimanje, ali se zarazio koronom u roku od par dana (u trenutku kad je snimanje započeto na terenu u Knjaževcu).  Miloš Timotijević je hrabro I posvećeno,  preuzeo tu nezahvalnu ulogu da zameni kolegu u poslednjem trenutku. Poput Miloša, i Boris Milivojević se priključio projektu u poslednjem trenutku, prihvativši breme da menja kolegu. Posao  je odradio na svoj prepoznatljiv način.

Film je priča o perspektivnom novinaru koji otkriva mrežu skrivenih porodičnih tajni i zločina u komunističkoj Jugoslaviji, dok izveštava o svirepom ubistvu u izmišljenom gradu Vranovcu u istočnoj Srbiji krajem sedamdesetih godina.

I još jednom da ponovimo koga ćete sve od glumaca videti u ovom filmu: Radivoje Bukvić, Predrag Miki Manojlović, Miloš Timotijević, Nada Šargin, Milena Pavlović, inače ćerka Živojina Pavoovića, Dragan Bjelogrlić, Milena Radulović, Filip Šovagović, Milan Čučilović… Produkciju filma ”Trag divljači”, potpusuju “Režim“ i Telekom Srbija, , a od 6. oktobra film će biti prikazivan u bioskopima širom zemlje

Spread the love

Olivera Marinković
Previous Post

VREME DUNJA

Next Post

ZDRAVO MRŠAVLJENJ

0 Comment


Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


More Story

VREME DUNJA

Dunja je voće I prava je  vitaminska bomba jeseni I bere se u oktobru.  Lako čuva i bez hladnjače do marta.Sve sorte...

04/10/2022