Breaking

BODRUM

putovanja/zanimljivosti / Život / 13 septembra, 2022

Egejsko poluostrvo Bodrum, smešteno na jugozapadu Turske I  zbog svojih predivnih pejzaža nosi epitet „Turska azurna obala“.  S pravom je jedna od najpopularnijih destinacija u Turskoj. Prelep priobalni grad Bodrum kao glavni centar turizma, ali i ostala turistička mesta na poluostrvu, nude sve što  je potrebno za prijatan boravak– puno sunca, najlepše peščane plaže i  more, netaknutu prirodu i znamenite istorijske spomenike i još mnogo toga.

Po mnogima, Bodrum je najbolja destinacija za letovanje u Turskoj koja nudi za svakog po nešto. U Bodrumu je moguće opustiti se i uživati u potpunom miru i tišini, ali isto tako i zabavljati se. Dovoljna je jedna šetnja njegovim prelepim ulicama da biste opazili taj neverovatan spoj domaće (tradicionalne) i svetske (moderne) kulture i arhitekture.

Oni koji samo žele da uživaju  u pogledu na more i u zalascima sunca, u morskoj hrani i odličnom vinu, sigurno neće biti razočarani Bodrumom. A za one koji vole da istažuju podvodni svet, morske grebene i pećine, Bodrum je mesto iz snova, dok ruševine drevnog grada Halikarnasa još uvek očaravaju sve  koji žele da zavire u tajne nekih davno prošlih vremena.

Postoje neka mesta koja ne smete propustiti ako odlučite da posetite Bodrum.

Mauzolej u drevnom gradu Halikarnasu izgrađen je kao grobnica za kralja Mauzola i jedno je od sedam svetskih čuda starog sveta. Podignut je u 4. veku pne, I danas se samo može pretpostaviti kako je zaista izgledao u to vreme. Veruje da je za njegovu izgradnju i ukrašavanje najzaslužniji bio poznati starogrčki vajar i arhitekta Skopas.

Mesto gde se nalazio mauzolej danas je znameniti muzej na otvorenom, koji je veoma popularan, ali, na žalost, ima malo sačuvanih ostataka ove grandiozne grobnice. Ahreolozi smatraju da je mauzolej Halikarnas najviše stradao zbog čestih zemljotresa karakterističnih za ovo područje. U kompleksu postoji mali muzej koji pomaže posetiocima da stvore sliku koliko bi ta građevina bila impresivna čak i u današnje vreme.

Jedna od najistaknutijih znamenitosti Bodruma je srednjevekovna tvrđava Svetog Petra, mnogima poznata i kao dvorac Bodrum. Dvorac je sagrađen u ranom 15. veku, a podigli su ga Vitezovi sa Rodosa. Zanimljivo je da su za njegovu izgradnju vitezovi koristili kamen i druge materijale od ostataka već pomenutog mauzoleja u Halikarnasu. Tokom vekova, najviše pod turskom vlašću, tvrđava je pretrpela brojne restauracije, a sada je to mesto koje bi obavezno trebali obići svi zainteresovani za istoriju i arhitekturu srednjeg veka.

Unutar utvrđenja se nalazi Muzej podvodne arheologije sa bogatom zbirkom od preko 17.000 eksponata, koja obuhvata najrazličitije artefakte, amfore, predmete od gline, zlatnike i druge predmete pronađene na dnu Egejskog mora, u olupinama brodova koji su doživeli brodolom pre više stotina godina, što posetiocima pruža priliku da saznaju više o životu drevnih egejskih pomoraca.

Muzej podvnodne ahreologije je jedinstven u čitavoj Turskoj i sa skoro 300 000 posetilaca godišnje jedan je od najposećenijih muzeja ove zemlje.Prirodna je bogato obdarila ovu morsku obalu.

 

Plaže poluostrva Bodrum, osim za kupanje, odlične su za ronjenje i snorkeling. Izdvojene su iz glavnog grada, i ima ih u izobilju, a do većine plaža stiže se brodićem ili dolmušom. Bagla beach smeštena je na južnoj obali, 14 km od centra grada, i po mnogima je najlepša plaža Bodruma, dok je za druge najprivlačniji Gumbet, oko 3 km zapadno od Bodruma. Na zapadnoj obali možete naići na brojne prelepe plaže u malim ribarskim mestima, kao što su Turgutreis, Gumusluk ili Jalikavak. Na nekim malim ostrvima nedaleko od obale možete istražiti pećine sa izvorima tople vode.

 

Nekoliko kilometara istočno od Bodruma nalazi se Bitez, savršeno mesto za opuštanje i beg od gužve u živahnom Bodrumu. Plaža Bitez duga je 7 kilometara i ima oblik polumeseca.

Lako je razumeti zašto je to tako. Izgrađen je na padini brda, pa se njegove uske ulice spuštaju sve do prelepog zaliva sa peščanim i šljunkovitim plažama koje se protežu celom dužinom područja Gumbet.

 

Plaže Bardakči zaliva karakteriše fini pesak i savršeno čista voda, a prelep pogled na zamak Bodrum koji dominira okolinom upotpunjuje čitav ambijent.

Mali skriveni zalivi nalaze se svuda na poluostrvu.

Bodrumska marina Jalikavak

Ovo nekada tipično ribarsko selo razvilo se u VIP letovalište karakteristično po mešavini luksuza modernog sveta i starog šarma priobalnih egejskih sela. Jalikavak je prvobitno bila centralna ribarska luka, a danas se smatra jednom od najelitnijih turističkih lokacija na poluostrvu Bodrum.

 

Osim što je pristanište za oko 450 jahti, Jalikavak je takođe i mesto sa puno prodavnica, kafića, restorana i barova, i ima dosta toga što vam može privući pažnju i zabaviti vas. Ovde se takođe nalazi veliki amfiteatar sa 2.500 mesta, gde se održavaju razni muzički i drugi kulturno-umetnički događaji. Amfiteatar tokom letnje sezone određenim danima funkcioniše kao noćni bioskop na otvorenom.

Nadamo se da smo vas zainteresovali za ovaj divan lučki grad, u kome ima puno sadržaja koje treba videti I doživeti, naročito ako ste u dobrom društvu, kao što je bilo moje. Pozdrav za Karadžiće, Tošketa, Dušicu I Draga, Đoleta, Veru, Nadu, Marinu, Danijela i Srdjana, Ljilju i Vesnu, Gorjana….

fotografisao Djole Karaklajić

 

Spread the love

Oznake: ,Olivera Marinković
Previous Post

OD JUTRA DO SUTRA

Next Post

SPREMITE SE ZA POSLOVNI SASTANAK

You might also like0 Comment


Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


More Story

OD JUTRA DO SUTRA

Za sve one koji prate I vole domaće serije, TV Prva će večeras obradovati novom. Reč je o seriji koja obradjuje novinrski...

September 12, 2022