Breaking

AKO RADITE SA STRANKAMA…

Biznis i karijera / Život / 08/09/2022

RAD SA STRANKAMA

 Danas, rad sa strankama, nije ni lak ni jednostavan posao. Ako je to deo vaše svakodnevnice, morate biti posebno obazrivi, jer treba efikasno I u skladu sa propisima odradjivati svoj deo posla. Morate pristupati jednako svim strankama, bez obzira da li su u pitanju fizička ili pravna lica. Vi kao pojedinac, prestavljate kompaniju ili organizaciju za koju radite I svakog trenutka treba voditi računa  o sopstvenom  ponašanju kao I o ugledu firme za koju radite. Zato u svakoj situaciji morate biti profesionalni, kooperativni, ljubazni I korektni prema svakoj stranci podjednako.  U radu sa strankama, vremenom ćete se izveštiti I predosetiti  potencijalni sukob, iako treba da se trudite da do njega nikada I ne dodje.

U  cilju  efikasnog  izvršavanja  posla  treba  izbeći   sve  potencijalne konfliktne situacije. Evo nekoliko praktičnih saveta za kontrolu konfliktnih situacija:

-Blagovremeno otkrijte signale eventualnog konflikta (po govoru tela, izrazu lica, prelazak na formalan ton u razgovoru, izbegavanje direktnog pogleda…).      Pažljivo pratite ponašanje sagovornika i razmislite o svojim odgovorima i komentarima.

-Ne dozvolite sebi da vas sagovornik iznervira i da povisite ton.

-Ako sagovornik podiže glas i temperaturu, vi budite tiši, smireniji i oprezniji.  Pustite takvu osobu da se „isprazni“.

-Dajte konkretne predloge za rešavanje problema.

-Pokažite da ste stvarno zainteresovani i dobronamerni.

-Razgovarajte laganim i blagim tonom.

-Pažljivo slušajte sagovornika i ne prekidajte ga. Nemojte misliti da unapred znate šta hoće da vam kaže.

-Pokažite razumevanje za problem. Objasnite šta ćete preduzeti da bi se problem rešio.

-Odredite rok za rešavanje problema.

– Ukoliko procenite da ne možete sami da rešite problem, potražite pomoć. Nemojte se sami nositi sa situacijom koja prevazilazi vaše mogućnosti.

–   Ukoliko  je  došlo  do  vaše  greške,  ili  nesporazuma izvinite  se.  Nemojte  se  kriti  iza providnih objašnjenja ili pokušavati da krivicu prebacujete na druge. Izvinite se samo jednom i ne pravdajte se suviše.

-U slučaju da sami ne možete rešiti problem, obavezno uputite stranku na rukovodioca. Ima merodavnijih I plaćenijih koji su postavljeni da reše problem. Ali, prvo vi dajte sve od sebe, da se problem reši, najbolje što može u interesu obe strane.

Spread the love

Oznake: ,



Olivera Marinković




Previous Post

POSTODMORNA DEPRESIJA

Next Post

STARINSKI RECEPT ZA ŠLJIVOPITU





You might also like



0 Comment


Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


More Story

POSTODMORNA DEPRESIJA

Odmor, kako to divno zvuiči!!! Ali, I njemu dođe kraj. Vratili smo se I umesto da smo puni energije, mi ne funkcionišemo-ustajemo...

07/09/2022