Breaking

„SRPSKI KARIBI“

putovanja/zanimljivosti / Život / 13 avgusta, 2022

Neki ga zovu Beli kamnen, neki Bešenovačko jezero, a neko “srpski Karibi”. Tri naziva, za jednu prelepu destinaciju u Srbiji! Nećete verovati ali-Beli kamen je   kupalište na krajnje neobičnom mestu – u nekadašnjem rudniku!

Kada bi vam neko rekao da postoji  jezero koje je nastalo u jami rudarskog kopa rude lapor beočinske cementare, verovatno da ne bi ste imali želju da ga posetite. Sa tom predrasudom mnogi dolaze ovde. Ali, kada ga posetite I vidite shvatite da je to  jedno od najlepših i najčistijih kupališta koje ste ikada videli u Srbiji. Otuda I onaj treći naziv- “srpski Karibi”… Samo okruženje je  neobično- kao da je neko isekao brdo i zatim izdubio zemlju- I dodao vodu! A ono je zapravo nastalo iz  jama bivšeg rudarskog okna. Kada je u toj šupljini  počela da se puni voda,  nakon iscrpljivanja kopa 80-ih godina, (pa otuda I drugi naziv-Beli kamen) danas dostiže dubinu od čak 50 metara!

Prilazi jezeru su veoma pristupačni, na više mesta postoji  plićak, voda je  čista, prozirna, neobične tirkizne boje, a kažu i lekovita zbog svog mineralnog sastava. Vrlo često se mogu videti posetioci koji se kraj obale mažu blatom za koje se, takođe, smatra da je zdravo.

Ovo jezero je drugačije od ostalih akumulacionih jezera i po svom postanku slično je Ledinačkom jezeru. Retki pecaroši pamte da je Bešenovačko jezero nekada obilovalo ribom koja je sad većim delom izlovljena, a od preostale ribe prisutni su primerci tostolobika, crvenperke i babuške. Jata sitnih riba se mogu opaziti u plićaku (što govori o čistoj vodi).

Spread the love

Oznake: ,Olivera Marinković
Previous Post

VEZE I GODIŠNJI ODMORI

Next Post

OD BLAMAŽE DO REPORTAŽE

You might also like0 Comment


Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


More Story

VEZE I GODIŠNJI ODMORI

Statistički podaci govore da se najviše parova rastane posle godišnjih odmora.  Zašto je to tako i zašto je važno...

August 11, 2022