Breaking

VEZE I GODIŠNJI ODMORI

Kutak za psihologiju / Život / 11 avgusta, 2022

Statistički podaci govore da se najviše parova rastane posle godišnjih odmora.  Zašto je to tako i zašto je važno onima koji još nisu otišli na godišnji odmor da znaju šta može da ih sačeka posle?

Odgovor na ovo pitanje zavisi od toga u kojoj se fazi nalazi vaš partnerski odnos. Ako je par u dobroj fazi, onda je godišnji odmor  prilika da se ponovo okrenete jedno  drugom, I da ono što je u vašem odosu  dobro, dodatno se intezivira I poboljša.

Ako ste u fazi da sa partnerom tek uspostavljate dublji odnos,  možete da pronadjete način da se zbižite I bolje upoznate.  A ako je vaš odnos u krizi. godišnji odmor je prava prilika da se I vi preispitate kako ja to želim da živim, a pre svega I sa kim. Jednostavno, otvara se  prostor za razmišljanje I   pre svega suočavanje

sa samim sobom. Šta kažu iskustva?

Nije bitno da li ste mladji ili stariji par, već u kojoj je fazi I koliko je zero vaš odnos su ključne stvari za njegovo funkcionisanje. Prema svim istraživanjima koja su rađena do sada, tri komponente su odlučujuće u vašoj vezi, a to su:

  1. Da li zajedno gradite zdravu, emcoionalnu I stabilnu vezu
  2. Erotska komponenta
  3. Poverenje, povezanost, privrženost I bliskost.

Parovi koji imaju odnegovane te komponente za njih odmor može biti prilika za uživanje, prijatne zajedničke doživljaje ali I drugačije pozicije partnera,   ako im se oduzmemu sve uloge oko kojih se nalaze u svakodnevnom životu pa nas ponekad zbog toga  frustriraju  ili nerviraju. Tada partnera  možemo pogledati drugim očima, da nam postane interesantniji I privlačniji nego što je bio do tada. S vremena na vreme treba uneti novine u svoju partnersku vezu, (a godišnji odmor je pravo vreme za to) i izmestiti se van stalnog mesta boravka, jer to može obogatiti i osvežiti vezu.  Mnogi u partnerskom odnosu potenciraju da taj odnos iskontrolišu, čime mu oduzimaju nepredvidivost, avanturu, uzbudjenje, a tako može postati čak I dosadan. Iluzija je da  možemo da iskontrolišemo partnerski odnos I zato treba “dići ruke” od toga jer ćete kada malo “olabavite”dati novu šansu vašoj vezi da procveta.

Kada je neka veza pri kraju I definitivno ne valja, odmor će samo produbiti razlike I povećati neslaganja. Psiholozi se slažu u jednom: ono sa čim ste otišli na godišnji odmor, sa tim ćete se  vratitiili -dočekaće vas  na  kućnom pragu!

Spread the love

Oznake: ,Olivera Marinković
Previous Post

SVAKA ULOGA JE NOVI IZAZOV

Next Post

"SRPSKI KARIBI"

You might also like0 Comment


Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


More Story

SVAKA ULOGA JE NOVI IZAZOV

Mladu I perspektivnu glumicu Milicu Burazer, gledamo svake večeri u TV seriji “Mala supruga”. Sve simpatije publike...

August 10, 2022