Breaking

MADEIRA, OSTRVO VEČNOG PROLEĆA

putovanja/zanimljivosti / Život / 29/07/2022

Kada bi trebalo da opišete raj na zemlji, verovatno bi to bio opis ostrva Madeira. Blaga klima, proplanci od čije lepote zastaje dah, egzotični biljni svet, primamljivi kulinarski specijaliteti. To je Madeira, ostrvo koje zapljuskuje  Atlantik.

Neki ga još zovu ostrvo sunca I cveća ili ostrvo večnog proleća.  Zahvaljujući Golfskoj struji, leti je temperatura na ostrvu prijatna, dok su zime blage. Zbog toga se Madeira ubraja u jedno od omiljenih destinacija  za odmor, i to tokom čitave godine. Iako ovo portugalsko ostrvo ima površinu od samo 741 kilometara kvadratnih, u ponudi ima mnogo zanimljivosti: istorijske spomenike, živopisne trgove i ulice u glavnom gradu – Funkalu, prelepe bašte, slikovita sela, fantastične pejzaže, neobična vulkanska grotla, prelepe prirodne plaže i očaravajući pogled.

Seoce Porto da Kruz smešteno je pored vode na severnoj strani Madeire. Tu se brda uzdižu iz mora u visinu do 740 metara i s njih se pruža spektakularan pogled. Na ostrvu Porto Santo, koje pripada Madeiri, pronaći ćete ono što nedostaje ostalim ostrvima Madeire – peščane plaže koje se mere u kilometrima.

Živa, bučna i vesela atmosfera vlada na najpoznatijoj pijaci u Funkalu. Posetioce očekuje bogata ponuda cveća, voća, povrća, mesa, ribe i sira. Oko 590 metara visoko Penja de Agvija, ostrvo stena, deluje impozantno. Brdo je teško dostupno, a ime je dobilo po orlovima, koji su ga nekada naseljavali.

U celom svetu poznato je vino s ovog ostrva, koje se ne služi uz jelo, već kao aperitiv ili uz desert.

Spread the love

Oznake: ,



Olivera Marinković




Previous Post

Theta Healing ili Theta isceljivanje

Next Post

RADIM SAMO ONO ČEMU SE RADUJEM





You might also like



0 Comment


Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


More Story

Theta Healing ili Theta isceljivanje

MI ŽIVIMO NASU PODSVEST Theta Healing ili Theta isceljivanje je tehnika koja stvara fizičko, mentalno i duhovno...

28/07/2022