Breaking

DANAS JE PETROVDAN

Kratke vesti / 12 jula, 2022

Kod Srba postoji običaj da se uoči ovog velikog praznika pale lile, koje se prave od mlade kore divlje trešnje ili breze. Na sam dan se radi još nekoliko stvari koje su ukorenjene u tradiciji

Srpska pravoslavna crkva  i njeni vernici danas obeležavaju praznik posvećen Svetim apostolima Petru i Pavlu koji je u narodu poznat kao Petrovdan.

Na ovaj dan završava se i veliki Petrovski post.

Sveti apostol Petar bio je jedan od najvećih propovednika hrišćanstva. Veruje se da je samo posle jedne besede u Jerusalimu uspeo da prevede 3.000 ljudi u hrišćanstvo. Njegova isceliteljska moć bila je toliko jaka da je od teških bolesti lečio i one koji bi samo prešli preko njegove senke.

Stradao je kao žrtva spletke Simona Volha koji ga je bacio u nemilost cara Nerona. Pogubljen je tako što je razapet na krst.

Narodni običaji

Za Petrovdan se vezuju mnogi narodni običaji.

Jedan od njih je da uoči Petrovdana najstariji ukućanin ubere po jedan cvet petrovca za svakog u kući. Svaki cvet nameni po jednom ukućaninu te ih pobode u zemlju na mesto gde ih niko neće dirati.

Na sam dan praznika, dok još niko od ukućana nije ustao, domaćin odlazi da pogleda cvetove – onaj ukućanin čiji cvet stoji pravo biće zdrav, kome je klonuo biće bolešljiv, a ako je nekome uvenuo, taj će umreti.

Rasprostranjeno je i verovanje da na ovaj dan Sveti Petar deli deci jabuke na onom svetu, pa se veruje da pre Petrovdana ne treba jesti ovo voće. Mnoge majke, koje su izgubile decu, ranije nisu jele jabuke pre ovog praznika jer su se bojale da njihovo dete zbog toga ne dobije jabuku na onom svetu.

Nekada je narod ujutro na ovaj dan stoku prskao vodom da bi bila zdrava, a čobani su pleli vence i stavljali ih stoci na rogove.

Na Petrovdan se ništa ne radi u polju, naročito se ne uprežu konji u kola.

Opšti je običaj kod Srba u Vojvodini da se do Petrovdana nisu smele seći jabuke nožem, niti se smelo jabukama loptati, ili pak udarati jednu o drugu, jer se verovalo da će, ako se to radi, padati krupan grad i uništiti useve.

U nekim selima južnog Banata na Petrovdan ujutru raznose jabuke prvim susedima za dušu umrlih, a ponegde se jabuke odnose u crkvu na osvećenje.

Opšti je obicaj da kolači sa jabukama koji se zovu „petrovača“.se za Petrovdan mese kolači za zdravlje I dugovečnost porodice.

Spread the love

Oznake:Olivera Marinković
Previous Post

OSAMDESETE U ZEMLJI ČUDA

Next Post

BITI NOVINAR JE ČAST I PRIVILEGIJA

You might also like0 Comment


Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


More Story

OSAMDESETE U ZEMLJI ČUDA

Post na Fejsbuku – Izložba fotografija Srđana Veljovića (zajedničko prezime je čista slučajnost), klik mišem, i izgubih...

July 10, 2022