Breaking

50. SOFEST 

Kratke vesti / 4 jula, 2022

Filmski festival u Sopotu – 50. SOFEST – biće održan od 4. do 10. jula 2022, a slogan ovogodišnjeg, jubilarnog festivala glasi „Prvih pedeset“.

Organizatori manifestacije su Centar beogradskih festivala i Centar za kulturu Sopot.

Koncept festivala je da se publici predstave srpski filmovi i manjinske koprodukcije nastale u poslednjih godinu dana. U toku sedam dana Filmskog festivala u Sopotu biće prikazano 27 filmova u takmičarskom programu, tri filma van konkurencije, kao i četiri filma za najmlađe posetioce.

Raznovrsnost filmskog izraza krasi i ovogodišnje izdanje sopotskog festivala, na programu će se naći filmovi koji su imali veliku gledanost u bioskopima (Toma, Južni vetar 2: Ubrzanje, Leto kada sam naučila da letim…), zatim ostvarenja koja su imala bogat festivalski život i značajna priznanja (Strahinja Banović, Kelti), kao i filmovi koji su imali premijeru na 50. izdanju beogradskog FEST-a ove godine (Komunistički raj, Posle zime, Heroji radničke klase, Mrak, Heroji, Gejm).

  1. SOFEST: Defile, otkrivanje spomenika Bati, dodela nagrada…

Na svečanom otvaranju festivala 4. jula će se ispred Centra za kulturu u Sopotu tradicionalno, uz vatromet, održati defile filmskih ekipa i gostiju festivala, dodela počasnih nagrada kao i koncertni program.

Nakon toga će povodom jubileja biti otkriven spomenik posvećen velikanu filma Bati Živojinoviću – čije ime već godinama nosi festivalska nagrada za najbolju mušku ulogu. Počasna nagrada „Statueta slobode“ će ove godine biti uručena za izuzetan doprinos filmskoj umetnosti renomiranim stvaraocima – glumici Tanji Bošković, reditelju i scenaristi Zdravku Šotri, dramskom piscu i reditelju Dušanu Kovačeviću i scenografu Milenku Jeremiću.

U muzičkom delu programa otvaranja festivala održaće se „Koncert novih žitelja Kosmaja“ na kome će nastupiti Orkestar Radeta Radivojevića i solisti Žarko Dančuo, Milica Njegomir, Ivan Milinković, Mari Mari i Ognjan Radivojević. Posetioce takođe očekuje rado viđen nastup Kulturno umetničkog društva „Kosmaj“ iz Sopota.

Otvaranje izložbe plakata i fotografija Filmskog festivala u Sopotu pod nazivom „50“ biće upriličeno u Galeriji Centra za kulturu u Sopotu. Izložba je inspirisana raznovrsnim grafičkim materijalima – vizuelnim rešenjima kao i fotografijama i isečcima iz štampe koji su obeležavali i pratili pet decenija postojanja festivala u Sopotu.

U toku festivala će biti predstavljena monografija „50. godina Filmskog festivala u Sopotu“, gde će biti predstavljen istorijat prethodnih izdanja festivala sa hronološkim podacima, ali dragocena svedočanstava ljudi koji su oblikovali i gradili Filmski festival u Sopotu tokom ovih pola veka.

Dve počasne filmske projekcije na ovogodišnjem festivalu posvećene su Branku Pešiću, znamenitom gradonačelniku Beograda (1922-1986) i Dragovanu Jovanoviću, inicijatoru i jednom od osnivača Slobodarskih filmskih svečanosti. Reč je o dokumentarnom filmu Vuka Dapčevića „Gradonačelnik“ koji je na programu festivala u utorak 5. jula u 15.00, dok je projekcija filma „Devojka sa Kosmaja“ u subotu 9. jula u istom terminu.

Van konkurencije biće prikazan film „Nerazumevalica“, reditelja Alekse Maksimovića, jedna fantastična bajka, čiji su kreatori želeli da pokažu da deca i osobe sa smetnjama u intelektualnom razvoju mogu da budu uključeni u proces umetničkog, filmskog, stvaranja.

Nagrade Gran pri za najbolji film, najbolju režiju, najbolju mušku ulogu, najbolju žensku ulogu i nagrada publike biće uručene na svečanom zatvaranju festivala 10 jula. O pomenutim nagradama odlučivaće žiri koji čine Snežana Bogdanović, Andrej Šepetkovski i Radenko Ranković

Ulaz na sve programe u sklopu Filmskog festivala u Sopotu je slobodan.

 

Spread the love

Oznake: ,Olivera Marinković
Previous Post

Bašta Fest od 30. juna do 3. jula

Next Post

5 NAJMANJIH DRŽAVA NA SVETU

You might also like0 Comment


Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.


More Story

Bašta Fest od 30. juna do 3. jula

Deveto izdanje Bašta Festa, internacionalnog festivala kratkog igranog filmau Bajinoj Bašti, biće održano od 30. juna...

July 3, 2022