Breaking

5 NAJMANJIH DRŽAVA NA SVETU

putovanja/zanimljivosti / Život / 6 jula, 2022

 

 

  1. Vatikan (0,44 km²)Najpoznatiji i najmanji grad-država na svetu nalazi se u centru Rima i sedište je poglavara Katoličke crkve. Kao država je osnovan 1929. godine Lateranskim ugovorom, kao ostatak Papske države, a danas je dom 836-oro ljudi.

 

 

 

 

  1. Monako (2 km²)

Zemlja s najviše milionera i milijardera po glavi stanovnika poznata je kockarnicama i luksuzu. U Monaku živi nešto više od 36.000 ljudi, što ga čini najgušće naseljenom zemljom na svetu, a najpopularniji događaj u Monaku je čuvena trka Formule 1.

 

  1. Nauru (21 km²)

Istočno od Australije, u Mikroneziji, nalazi se najmanja ostrvska država na svetu, a najinteresantnije u vezi s njom je to što nema zvanični glavni grad. Na ostrvu živi 12 plemena, zbog čega se na zastavi Nauru nalazi zvezda s 12 krakova. Ovo ostrvo otkriveno je 1798. godine, kada je nazvano Prijatno ostrvo. Inače, reč je fosfatnoj steni, pa se ostrvo Nauru dugo održavalo zahvaljujući eksploataciji fosfata. Međutim, sve rezerve su iscprljene…

 

  1. Tuvalu (26 km²)

Ostrvska država Tihog okeana nalazi se južno od Kiribatija i severno od Fidžija, a nezavisna je od 1978. godine. Iako je Tuvalu prelep, ne zarađuje previše od turizma zbog svoje nepristupačnosti (tokom 2010. godine, ovu zemlju je posetilo manje od dve hiljade stranaca, a 65 procenata od ovog broja je došlo iz poslovnih razloga). Nedavno je objavljena vest da česte poplave čak prete opstanku Tuvalua.

 

  1. San Marino (61 km²)

Jeste li znali da je zvanično ime ove zemlje Najuzvišenija Republika San Marino? Ona se nalazi na istočnom obodu Apenina i potpuno je okružena teritorijom Italije. Osnovana je 301. godine, ali je tada bila deo Rimskog carstva, a njen ustav je napisan 1600. godine. Ovu državu najpre je priznala Napoleonova Francuska, a početkom XIX veka u Beču i ostale države Starog kontinenta.

Spread the love

Oznake: ,



Olivera Marinković




Previous Post

50. SOFEST 

Next Post

U ZNANJU JE MOĆ





You might also like



0 Comment


Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


More Story

50. SOFEST 

Filmski festival u Sopotu – 50. SOFEST – biće održan od 4. do 10. jula 2022, a slogan ovogodišnjeg, jubilarnog festivala...

July 4, 2022