Breaking

KO JE BIO BETMEN?

putovanja/zanimljivosti / Život / 24 maja, 2022

Da mašta može svašta mnogo puta do sada smo se uverili, ali pravi dokaz toga,  je I jedan mesar koga je uspeo da oživi I pretvori u pravog heroja, Holivud, I da na osnovu toga zaradi milione. Fotografija Bila Smita iz 1870. godine sa maskom dokazuje da je pravi Betmen bio mesar kome su dosadili lopovi.

Holivud ga je prikazao kao mišićavog superheroja, koji je stekao milione obožavalaca širom sveta, i smatralo se da je lik Betmena kreacija kompanije „Komiks“ iz 1939. godine, kada se prvi put pojavio u stripovima. Šezdesetih godina prošlog veka Betmen je bio glavni junak TV serija, a 1989. nastala je i kultna filmska franšiza.

Betmen je mesar se iz Safoka

Međutim, „Suffolk Gazette“ navodi da je inspiracija za lik bila istinita priča o izvesnom Bilu Smitu, koji se 1870. godine iz Safoka preselio u Ameriku i nastanio u NJujorku, gde je radio kao mesar.  Kako se navodi, istraženi su istorijski zapisi iz tog vremena iz Istočne Anglije i SAD-a. Bil Smit je živeo u Dalinhuu, gde je bio radnik na farmi, a onda se ukrcao na brod koji je plovio od Liverpula do NJujorka – u potrazi za boljim životom.

Uhvatio je lopova sa jagnjećim butom i odlučio da spašava svet od sitnih lopova i kriminalaca!

Opštinske arhive pokazuju da je Smit prvi put optužen 1878. godine, jer je uhvatio i udario lopova koji je istrčao iz radnje sa jagnjećom nogom. Smita, tada 43-godišnjaka, oslobodio je blagonakloni sudija, kome je nesumnjivo dosadila beskrajna lista sitnih kriminalaca.

Posle hvatanja lopova rođen je Betmen

Ova „epizoda“ je inspirisala Bila Smita na dalje „akcije“, posebno kada se jedan pasus o njemu pojavio u „NJujork Tribjunu“ – da nastavi da se bori protiv lopova sa još više žara.

Posle 4 godine napravio je masku svi su znali ko je.

Bile su potrebne još četiri godine da napravi svoju čuvenu masku za glavu – da bi izgledao poput slepog miša i da bi sakrio svoj pravi identitet. Potom je noću patrolirao svojim komšilukom tražeci zle momke.

U tadašnjoj štampi je, kažu, autor poznat samo kao Robin, 1892. napisao:

Čitav komšiluk je znao da noću šeta gradom i od njega beže gangsteri i lopovi.

– Svi su u komšiluku čuli za ovog Betmena. Noću šeta ulicama i svi gangsteri, lopovi, pijane skitnice – drže se na distanci. On je osveta. On je noć. On je Betmen“.

Betmen je umro u 66. godini

Međutim, posle ovog izveštaja navodno nije bilo vesti o Betmenu, a novinari engleskog lista tvrde da su uspeli da dobiju kopiju njegove smrtovnice iz centralnog registra u NJujorku, gde se navodi da je umro od hipotermije, jedne ledene noći, februara 1896. Bilo mu je 66 godina.

Fotografija Betmena je prava, ali zvorci stripa su se držali svoje priče do kraja.

Bilo kako bilo, I do dan danas, mnoge generacije stasavaju uz ovaj lik, verujući da je baš takav kakav je prikazan u stripu I filmu I bio.

Spread the love

Oznake:Olivera Marinković
Previous Post

Kako da postanete sami svoj coach?

Next Post

STRAH OD STOMATOLOGA JE NEOPRAVDAN

You might also like0 Comment


Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


More Story

Kako da postanete sami svoj coach?

  Okolnosti u kojima živimo postaju sve složenije. Brze i dramatične promene, kojima svedočimo, zahtevaju od nas da pronađemo...

May 22, 2022