Breaking

TUNIS, BISER SEVERNE AFRIKE

putovanja/zanimljivosti / Život / 21/03/2022

Granice se polako otvaraju, a mi smo rešili dok ne krenu godišnji odmori da vam predstavimo omiljene destinacije  naših sunarodnika. Jedno od  rado posećenih letovališta  na Mediteranu , je Tunis. Nalazi se na severu Afrike, i ima mediteransku  klimu, što znači, da  leta mogu biti izuzetno topla, sa jako visokim temperaturama.  More je toplo I čisto, a plaže su duge, peščane.  Ono što pruža posebno uživanje su  duge šetnje pored mora u ranim jutarnjim časovima ili kada sunce zalazi.

Tunis karakteriše jako zanimljiva arhitektura. Ima puno gradova koji se nalaze oko medine. Četrdeset posto teritorije pripada pustinji Sahari, a ostatak se prostire na plodnom tlu. Arhitektura čitave zemlje je veoma  zanimljiva. Karakterišu je gradovi  sa uskim ulicama,  prepuni turista, jer u Tunisu sem mora, ima šta I  da vidite.  Izdvajamo  Sfaks,   grad koji je  nastao na ruševinama dva grada. Ima jako bogatu kulturu i istoriju. Zanimljiv je za razgledanje jer ima divne široke bulevare, prelepe građevine, a i ovde možete videti jednu od najočuvanijih medina.

Za upoznavanje  Arapske kulture Tunis je idealna destinacija ukoliko volite avanture I posebne doživljaje.  Svako  upoznavanje neke nove kulture, tradicije, običaja i uopšte načina života naroda je bogatstvo, a za Tunsi to važi dvostruko. Arapska kultura otvara jedan potpuno novi svet. Pored divnog mora i plaža možete upoznati i videti jako zanimljive mesta koji očaravaju. A to je jedan od razloga zašto se turisti iznova vraćaju u ovu predivnu zemlju  prepunu mogućnosti.

Ako  već boravite u Tunisu, treba isprobati I njihovu hranu I specijalitete. Hrana u Tunisu je jako specifična i zanimljiva. Ono što je karakteristično je obilje ukusa. Ukoliko ste zaljubljenik u morske plodove, u Tunisu ćete uživati jel su oni jako zastupljeni. Obavezno proverite zašto se smatra da su škampi najbolji na svetu. Ono što je još jako zastupljeno u kuhinji Tunisa je kus-kus.  Može se konzumirati topao ili hladan, kao glavno jelo ili kao dodatak  gulašu. Kus-kus možete iznova isprobavati zato što je u svakom restoranu pripremljen na drugačiji način i ima specifičan ukus. U ovoj zanimljivoj kuhinji su zastupljene masline ali voće i povrće. Humus je nešto što bi trebalo  obavezno probati. Kombinuje se sa raznim zanimljivim sosevima. Od slatkiša tu je nezaobilazna baklava i kolač sličan  krofnama, koga oni nazivaju bambaloni.

Ukoliko rešite da krenete u šoping, u Tunisu se nikada nećete vratiti praznih ruku. Tunis je poznat po izuzetnoj koži I predmetima izrađenim od nje: možete kupiti odeću, obuću, novčanike, kaiševe. Koža se prodaje na svakom koraku i u svakom obliku. Na ulici, u ekskluzivnim radnjama ili manje ekskluzivnim. Ono što obavezno morate imati na umu, ukoliko vam se dopadne neki proizvod, cenkanje se  podrazumeva i ukoliko to ne uradite, prodavac se uvredi. Cenkanje za Tunižane znači da vam se njihova roba jako dopada i da ulažete veliki trud kako biste je dobili. Oni to cene, pa nije retko da poklanjaju svojim mušterijama i neki poklončić u vidu priveska, lančića ili suvenira. Cenu obavezno spustite za 50 procenata samo da bi zadobili vašu pažnju.

Spread the love

Oznake: ,Olivera Marinković
Previous Post

SVADJA U EMISIJI

Next Post

REČ "PRASKOZORJE" NAJLEPŠA SRPSKA REČ

You might also like0 Comment


Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


More Story

SVADJA U EMISIJI

Evo kratko sadržaja današnje emisije: Na pitanje voditeljke emisije “Subotom u šest” Koje su moćne žene?! Bulat...

19/03/2022