Breaking

REČ „PRASKOZORJE“ NAJLEPŠA SRPSKA REČ

Kratke vesti / 22 marta, 2022

Reč „praskozorje“ predložena  je I izabrana za najlepšu srpsku reč od učesnika konkursa u  okviru manifestacije „Mart, mesec srpskog jezika“.  Društvo za srpski jezik i književnost Srbije u saradnji sa Katedrom za srpski jezik Filološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu  Na konkurs je stiglo 905 predloga, a tročlana komisija, koju su sačinjavale prof. dr Rajna Dragićević, prof. dr Vesna Lompar i msr Vesna Nikolić, izabrale su reč praskozorje kao najlepšu od pristiglih. Predloge su Društvu za srpski jezik slali učenici različitih uzrasta, od onih koji pohađaju peti razred osnovne škole do onih koji završavaju srednju školu, a za reči, kao najlepše, su se odlučivali prema njihovom značenju, zvučanju, građenju, simbolici ili prema dragoj uspomeni na one svoje bližnje od kojih su ih čuli.

Da reč praskozorje zaista zaslužuje pažnju, potvrdjuje I to da je ova reč,    slovenska reč,  koja označava vreme pred izlazak sunca, kad zora praska, puca a ova slika je vidljiva i u složenoj tvorbenoj strukturi ove imenice. Ta reč takođe nosi i duboku simboliku rađanja, početka i nade.

U užem izboru našle su se i reči blagodat, blagouhan, blagovanje, jer su zbog uzvišenosti prideva blag u njihovom sastavu bile među najbrojnijim tvorenicama u srpskoslovenskom jeziku.

Nigdenigdina se našla zbog velikog ekspresivnog naboja, vatra, zato što spada u imenice sa najviše značenja u srpskom jeziku, preumljenje jer sledi nakon iskrenog pokajanja, mrkosvestica, zato što se razlikuje od opštepoznate nesvestice. Među rečima koje su mnogo puta ponovljene kao najlepše nalaze se ljubav, porodica, majka, što, kako ocenjuju u Društvu za srpski jezik, svedoči o tome da naša deca, uprkos svemu, drže do pravih vrednosti.

Svih 10 učenika pobednika biće pozvano na Filološki fakultet, gde će im biti uručene simbolične nagrade, a Društvo za srpski jezik objaviće digitalnu knjigu sa odgovorima svih učenika, njihovim imenima i obrazloženjima koja su naveli, jer komisija koja je birala najlepšu reč, smatra da su svi odgovori pobedili i da su sve poslate reči najlepše.

Spread the love

Olivera Marinković
Previous Post

TUNIS, BISER SEVERNE AFRIKE

Next Post

NOVA KNJIGA MLADOG PESNIKA

0 Comment


Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


More Story

TUNIS, BISER SEVERNE AFRIKE

Granice se polako otvaraju, a mi smo rešili dok ne krenu godišnji odmori da vam predstavimo omiljene destinacije  naših...

March 21, 2022