Breaking

ZAŠTO SE JAVLJA PROLEĆNI UMOR?

Zdravlje plus / Život / 11/03/2022

 

Iako ne postoji opšteprihvaćeno objašnjenje za pojavu prolećnog umora, smatra se da je glavni krivac nedostatak vitamina (naročito B kompleksa i C vitamina), kao i minerala usled jednolične zimske ishrane, koja se bazira uglavnom na prekomernom unosu mesa i nedovoljnih količina voća i povrća u organizam. Još jedan od uzroka je nedovoljna količina tečnosti koja se unosi zimi u organizam, pa se telo teže oslobađa štetnih materija, što doprinosi osećaju malaksalosti.
Fizička neaktivnost  je, takođe, jedan od razloga za pojavu prolećnog umora, jer je on često povezan sa povećanjem telesne težine tokom zimskih meseci, što dodatno opterećuje već ionako oslabljeno telo.

Probleme u vidu prolećnog umora izaziva i  boravak u zatvorenim prostorijama tokom zime.  Pošto ima manje  suncevih zraka, shodno tome se javlja I  nedostatak vitamina D. Tu je i privikavanje organizma na vremenske prilike, koje se uveliko razlikuju od zimskih. Organizam se sporo adaptira na atmosferske promene karakteristične za proleće.

Takođe, stres, duvan i alkohol povećavaju dejstvo slobodnih radikala, čestica koje oštećuju organizam na nivou ćelije i direktno se suprostavljaju antioksidansima, na prvom mestu C vitaminu.

Statistički gledano, svaka druga osoba  ima problema sa prolećnim umorom, koji bez sumnje remeti naše  svakodnevne aktivnosti.

Da podvučemo I zaključimo-ovo stanje nije definisano kao bolest, pa samim tim ne postoje ni specifična dijagnostika,  a ovakvo stanje obično traje do 4 nedelje.

Prolećni umor podjednako pogađa osobe oba pola i svih starosnih grupa, a tegobe mogu imati i sasvim zdravi ljudi i oni koji pate od neke hronične bolesti. Hronični umor nije povezan sa godišnjim dobom i traje znatno duže od prolećnog.

Kako pobediti prolećni umor?

Prolećni umor  je nešto što prolazi samo od sebe, ali lekari preporučuju:

zdravu ishranu, dovoljno tečnosti, fizičku aktivnost,     redovan san i boravak na svežem vazduhu.

Ne zaboravite da je ključno protiv prolećnog umora  smanjiti nivo stresa i povećati nivo unutrašnjeg mira, energije I optimizma  I tako ćete sasvim sigurno ublažiti tegobe usled prolećnog umora.

Spread the love

Oznake:Olivera Marinković
Previous Post

BILO JEDNOM U SRBIJI

Next Post

Insulinska rezistencija i ishrana

You might also like0 Comment


Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


More Story

BILO JEDNOM U SRBIJI

Film „Bilo jednom u Srbiji“ je već imao svoju premijeru, a od 10. marta ga možemo gledati i u bioskopima. .Ovo  je interesantna...

10/03/2022