Breaking

Popularna psihologija spas ili zavera

Kutak za psihologiju / Život / 1 decembra, 2021

 

Kao nešto što u svom nazivu sadrži reč „popularna“ ovaj žanr je pobrao više kritika nego pohvala. Često možemo da čujemo da se ovim knjigama „prodaje magla“.

 

Ko tu, zašto, kako i kome prodaje maglu?

 

U vremenu kada nam je svima potrebno razumevanje i koja reč utehe knjige sve češće postaju poslednji tračak svetlosti ka boljem životu.

Predstavljene kao nešto što će vam „promeniti život“ sa naslovima koji obećavaju samopouzdanje, novac, sreću, mir, te knjige postaju neodoljivi mamac za osobe koje žele od života nešto više.

 

Mnogi kažu čitali su popularnu psihologiju i ništa im nije pomogla.

 

Čitanje popularne psihologije ti neće pomoći. Kao što ti ni čitanje recepata neće utoliti glad. Ručak treba da se skuva kao što na sebi treba da se radi.

Čitanje knjiga nije rad na sebi. To je samo jedan minijaturni deo tog rada.

 

Ovo je glavni razlog zašto ljudima ne pomažu knjige za samopomoć.

 

Rad na sebi je nešto što traje 24/7.

Iskreni razgovori, zapisivanje želja i ciljeva, šetanje, suočavanje sa strahovima, prihvatanje odgovornosti, zauzimanje za sebe, sve to je rad na sebi. Sve što radite u toku dana utiče na vas i vašu budućnost.

 

Knjige su idealne za početak u radu na sebi, i imaju bitnu ulogu, da inspirišu, motivišu i budu vetar u leđa. Ali motivacija je kratkog daha, ona mora iznova i iznova da se obnavlja. Zato jedna knjiga nije dovoljna, samo konstantno čitanje i učenje mogu nas motivisati da promenimo svoj život. Samo svakodnevne male promene mogu dovesti do velikih životnih promena.

Osim toga knjige pružaju pregršt informacija koje nam mogu služiti kao put u daljem istraživanju i učenju o emocijama, sreći, miru. Jedna rečenici može nas navesti na akciju koja će nam promeniti život.

Ali bez te akcije, bez primene pročitanog nikada se nećemo pomeriti s mesta.

 

U svakoj knjizi možete naći najmanje jednu rečenicu, najmanje jedan dobar savet, a na vama je šta čete sa njima uraditi. Jer ukoliko odmah ne primenite ono što ste pročitali ubrzo ćete zaboraviti sve što je u toj knjizi pisalo.

Ukoliko ne primenite bićete jedan od onih koji su čitali ali im ništa nije pomoglo. A verujte mi ne želite da budete deo te grupe.

 

Da li je popularna psihologija spas ili zavera? Linija je tanka i zove se PRIMENA.

 

 

Marijana Cundrić

Spread the love

Oznake: ,Olivera Marinković
Previous Post

HRKANJE

Next Post

ZAISTA MI NIJE BILO TEŠKO DA SE UKLOPIM

You might also like0 Comment


Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


More Story

HRKANJE

Zviždanjem, coktanjem, okretanjem na drugu stranu...sve su ovo načini da nateramo osobu koja kraj nas hrče da prestane....

November 30, 2021