Breaking

BLAGO RESAVSKOG KRAJA

putovanja/zanimljivosti / 04/11/2021

Opština Despotovac se nalazi u Pomoravskom okrugu u Srbiji, oko 130 km jugoistočno od Beograda.Reka Resava protiče kroz ovaj kraj pa se i čitav ovaj kraj zove Resava.
Predstavljanje Resavskog kraja počećemo od najznačajnijeg spomenika Srbske srednjovekovne kulture i najznačajnije građevine koja pripada takozvanoj „Moravskoj školi“ Manastira Manasije.
Manastir Manasija je zadužbina despota Stefana Lazarevića počeo je da se zida 1407, a gradnja je okončana 1418. godine.
Manastir se nalazi na svega 3 km od Despotovca. Manastirska crkva je posvećena Svetoj Trojici, a osveštena je o prazniku Svetog duha. Ceo kompleks je opasan velikim zidovima koji su služili za odbranu. To je bila utvrđena celina koja se sastojala od ukupno 11 kula, od kojih se isticala donžon kula, poznatija kao Despotova kula. Iako je sačuvana tek trećina fresaka u manastiru, živopis Manasije spada u red najvećih dometa srednjovekovnog slikarstva.
Manasija od nedavno postaje poznata i po sada već čuvenom i najvećem viteškom festivalu „Just Out“koji se održava poslednjeg vikenda u avgustu.


Kada se iz Despotovca krene putem prema Resavskoj pećini na samom izlazu iz grada sa leve strane nalazi se Park Maketa.
Park je otvoren 2008. godine i prostire se na površini od 3000 m2.
Trenutna postavka parka broji nešto preko 30 srednjovekovnih srpskih manastira i crkvi koji su urađeni u razmeri 1:17 u odnosu na prave veličine zdanja.
Park je otvoren od aprila do novembra.

Još jedan od dragulja našeg Resavskog kraja svakako ne manje bitan od Manasije jeste naša Resavska pećina(Resavska lepotica kako joj mi Resavci tepamo)
Resavska pećina je zaštićeni spomenik prirode i svrstava se u zaštićeno područje prve kategorije (prirodna dobra nacionalnog značaja). Resavska (Divljakovačka) pećina je pećina u Centralnoj Srbiji na 20 km od Despotovca, u krečnjačkom brdu Babina Glava, na obodu kraškog polja Divljakovac, kod sela Jelovac. Spada među najveće i najlepše pećine u Srbiji. Duga je 4,5 km a pešačka staza za turiste duga je 800 m.
Procenjena starost pećine je oko 80 miliona godina.Pećina je pronađena i otkrivena 1962. god. a za posetioce je otvorena 22.aprila 1972.god.

 

Sledeća destinacija koju morate obići u Resavskom kraju svakako jeste Lisine i vodopad Veliki buk.Nalazi se na svega nekoliko kilometara od Resavske pećine putem koji vodi kroz selo Strmosten.Ime je dobio zbog velike buke koju voda pravi padajući sa visine od 25 m.Prema tipu nastanka spada u akumulacione vodopade, nastale akumulacijom bigra. U podnožju je formirano jezerce male dubine, okruženo bigrenim blokovima. Zajedno sa izvorom rečice Vrelo pod zaštitom je države, kao spomenik prirode „Vodopad Lisine“ i kao objekat geonasleđa Srbije.

Još jedan vodopad koji se nalazi u Resavskom kraju a koji svakako zaslužuje pažnju turista jeste vodopad Prskalo.
Smešten duboko u šumu u planinu na 14 kilometara od Resavice makadamskim drumom predstavlja još jedan dragulj Resavskog kraja.Vodopad je gotovo uvek siromašan vodom ali što je najbitnije nikad ne presušuje.Visina litice sa koje pada voda iznosi 15 m.
Usput se nalazi i Uviralo.To je mesto gde ispod stene ponire reka Nekudovo.


Kada se od Resavice krene ka Ćupriji na 10 om kilometru nailazimo na još jedan značajan dragulj koji krasi naš Resavski kraj MUZEJ UGLjARSTVA u Senjskom rudniku.
Muzej ugljarstva je nastao 1980. godine u opštini Despotovac, adaptacijom zgrade starog centralnog magacina Senjskog rudnika. Prikazuje predmete i istoriju Senjskog rudnika. Izloženi predmeti datiraju od antike do današnjih dana.
Stalna postavka Muzeja sastavljena je od zbirki antičkog i srednjovekovnog kopačkog alata, rudarskih lampi, mernih jamskih instrumenta, alata za rudarsko bušenje, maketa i modela, rudarskih mašina za otkopavanje uglja, prostog ručnog kopačkog alata, rudarskih uniformi i kostima, ordenja i medalja, buradi za vodu, rudarsko-geoloških karti, fotografija, arhivske građe, umetničkih dela i etnološke zbirke.
Od 2005.godine sastavni deo muzejske postavke čini i rudarski lift odnosno parna mašina za prevoz ljudi i materijala. Ova parna mašina je konstrusana 1872. godine u fabrici „Jozef Kereši” u Gracu u Austriji. Od 1874. godine je radila u rudniku Vrdnik, a posle prodora vode i potapanja te jame 1922. godine, mašina je prenešena u Senjski Rudnik, gde i danas radi. Karakteristika ove mašine je u tome što ona kao pokretačku snagu koristi vodenu paru, a centralna osovina sadrži drvene zupce. Ova parna mašina je jedina tog tipa u Evropi koja je permanentno u funkciji i spušta rudare na dubinu od 150 metara.
Upravo odavde iz S.rudnika krenula je INDUSTRIJALIZACIJA SRBIJE.

Ukoliko produžimo pravo prema Ćupriji nailazimo na još jedan od značajnih spomenika Srbske srednjovekovne kulture koji krasi Resavski kraj a to je manastir Ravanica.
Manastir Ravanica je manastir u Srbiji i nalazi se u podnožju Kučajskih planina, pored sela Senje kod Ćuprije. Ravanica je zadužbina kneza Lazara, koji je poginuo u bici na Kosovu na Vidovdan, 28. juna 1389. Posle Kosovske bitke i Lazareve pogibije, njegove mošti prenesene su iz prištinske crkve Vaznesenja u Ravanicu 1392. godine. Manastir tada postaje mesto hodočašća i žiža oko koje se stvara kult kneza Lazara, kosovskog mučenika, a zatim i njegovih saboraca. Crkva je posvećena Vaznesenju Gospodnjem i ograđena je čvrstim odbrambenim zidom sa sedam kula. Ravanica je sagrađena između 1375. i 1377. godine, a freske su oslikane nekoliko godina pred Kosovsku bitku.

Kristijan Šole

Spread the love

Oznake: , ,



Olivera Marinković




Previous Post

ZDRAVO, KVALITETNO I UKUSNO

Next Post

OSMEH JE MOJ ZAŠTITNI ZNAK!





You might also like



0 Comment


Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


More Story

ZDRAVO, KVALITETNO I UKUSNO

Kada je nešto kvalitetno i dobro onda mora naći put do svih onih koji vode računa o zdravom životu. Danas smo u ,,Naj...

03/11/2021