Breaking

KAKO NAĆI BALANS

Zdravlje plus / Život / 16/10/2021

Istraživanja pokazuju da je sve više anksioznih i depresivnih osoba na svetu. Po istraživanjima, jedna od četiri osobe je psihički bolesna. Lakše, teže, nestabilne su i imaju psihoze i poremećaje ličnosti. Potreba za psihijatorom je velika, i svuda u svetu se traže stručnjaci psihijatrije. Čuvanje i negovanje psihe postalo je prioritet. Koliko puta ste čuli rečenicu „sve potiče iz glave“? Psihičko i fizičko zdravlje su povezani, a imajte na umu da sreću i zadovoljstvo možemo naći samo u sebi samima, prema tome, najbolje je da pronađete način i put kako da sami sebi pomognete. Ključnu stvar u tome ima balans u organizmu koji potiče iz hrane koju konzumiramo. Od toga kako se hranimo zavisi i kako se osećamo. Ima nešto u onoj staroj „ti si ono što jedeš“.

Kako da pojedinac pomogne samom sebi u teškim i kriznim periodima i kako da nam bude bolje?

Sve su to individualna pitanja koji zahtevaju pojedinačne odgovore, zato je nužno naći svoj put koji najčešće polazi od ishrane, koja mora biti raznovrsna, sa mnogo svežeg povrća i voća i što više manjih a češćih obroka. Preporučena količina obroka je 5 ili 4, jer varenje određenih namirnica uglavnom ide od 3 do 4h. Treba gledati i na sve ostale aspekte svakodnevnice.

Ishrana se ne odnosi samo na našu hranu već i na naše pozitivno razmišljanje, odnos prema prirodi, prema životinjama, zdravoj okolini i zapravo svemu onome što čini prirodu, jer i čovek je deo nje.

U zdravom telu je zdrav duh i to nikako ne treba da zaboravimo. Oni koji se bave sportom nemaju često prave reči da objasne u kakvom dobrom stanju je organizam  u jeku fizičkih priprema, kao na primer uoči velikih sportskih takmičenja.

Da bi kondicija radila u korist čitavog tela potrebno je da fizička aktivnost postane rutina.

Najbolje bi bilo da izgovor „nemam vremena“ zamenite vežbama koje možete uraditi kod kuće posle samog ustajanja.

Radite one vežbe koje prijaju vašem telu, koje će biti propraćene vašom kondicijom i snagom. Ako ne znate koje su to vežbe, posavetujte se sa stručnjakom, koji će shodno godinama, polu, aktivnostima u toku dana, zdravstvenim stanjem naći pravi izbor za vas.

Cela civilizacija je okrenuta materijalnoj stvarnosti, a unutrašni  svet je podjendako stvaran kao i spoljašnji.  Donedavno se smatralo da taj svet nije stvaran, nego da je to naša fikcija. Ali zapravo u tom svetu spoznajemo sebe i na taj način spoznajemo ceo život i sve što se dešava u našem životu. Briga o našem harmoničnom duhovnom i fizičkom stanju se ne uči u školi, ali kroz lični razvoj možemo mnogo toga učiniti za sebe. Ako nam to baš i ne ide od ruke, potražite savet i sugestije stručnih lica i ako spoznamo svoju duhovnu stvarnost, mnogo lakše ćemo se odnositi prema životnim problemima.

 

Naj magazin

Spread the love

Oznake:Olivera Marinković
Previous Post

RADUJEM SE SVAKOJ ULOZI KOJA MI OMOGUĆAVA DA NAPREDUJEM

Next Post

NAJPOŽELJNIJI BALETSKI MAGNAT

You might also like0 Comment


Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


More Story

RADUJEM SE SVAKOJ ULOZI KOJA MI OMOGUĆAVA DA NAPREDUJEM

Ivana Adžić je glumica koja je već deceniju prisutna u pozorištu, filmu i na televiziji. Akademiju je završila 2012....

15/10/2021