Breaking

,,MIRIŠE GRAD“ JE PESMA NA KOJU SVAKI AUTOR DUGO ČEKA

Note / 2 oktobra, 2021

 

Kantautor Ilija Ilić muzikom se profesionalno bavi od 2004. godine kada je izdao svoj prvi album za PGP-RTS. Mnogobrojni festivali na kojima je učestvovao i bio zapažen bili su, kako i sam kaže, ogromno iskustvo i sjajna promocija za jednog pevača. Bavi se pisanjem pesama i za svoje kolege i to radi veoma uspešno. Pažnju širokog auditorijuma izazvao je objavljivanjem svoje nove pesme ,,Miriše grad“ na koju je jako ponosan i koja je za kratko vreme postigla veliki uspeh. Neko je ko se dugi niz godina bavi humanitarnim radom i odaziva na veliki broj humanitarnih akcija. Za čitaoce ,,Naj magazina“ ovaj izuzetno talentovani mladi umetnik imao je mnogo toga da kaže, a mi mislimo da njegovo vreme tek dolazi i želimo mu svakako puno uspeha!

 

Svoje prve muzičke korake pravite još kao tinejdžer svirajući bubnjeve u svom prvom bendu. Kakve vas uspomene vezuju za taj period i čega se rado sećate sa osmehom na licu?

Ukoliko bih dobio lošu ocenu u školi sankcija od strane roditelja bi bila zabrana da sviram bubnjeve par dana koje sam u tom periodu vežbao svakodnevno i do šest-sedam sati, to je ujedno bila i jedina kazna koja je imala smisla kada je ovo dete bilo u pitanju.

 

Potičete iz umetničke porodice. Vaš otac je profesionalni muzičar, a majka osnivač KUD-a. Muzikom ste okruženi ceo svoj život. Koliko su Vam saveti i podrška roditelja bili od pomoći kada je Vaša karijera u pitanju?

Bez razumevanja i podrške roditelja sigurno se ništa ne bi desilo od postignutog, a i ja sam svirao u KUD-u tapan i još neke udaraljke, ali i članovi mog prvog benda i rado se sećamo danas svi tog perioda odrastanja.

 

Živite u Novom Sadu. U Beograd ste se preselili zbog poslovnih obaveza. Koliko je teško u današnje vreme izboriti se sa konkurencijom, ostaviti svoj neki lični pečat i graditi karijeru u Beogradu?

Dolaskom u Beograd sa jednim koferom i klavijaturom i ne poznajući nikog jednom dvadesetogodišnjaku iz provincije bilo je poprilično teško u ono vreme. Čitajući citate uspešnih, odmah sam odabrao jedan koji je i danas aktuelan, a to je da svaki dan moram da uradim nešto za svoju karijeru. Učio sam mnogo od starijih kolega, birao mesta na kojima ću nastupati i krenuo na svoj put koji sam definisao vrlo brzo po dolasku u Beograd. I što je najbitnije, nakon nekog vremena, zavoleo sam ga i danas kad god autom uđem u Beograd imam onaj osećaj.

 

Profesionalnu karijeru počinjete 2004. godine kada i objavljujete album ,,Ljudi kažu“ za PGP-RTS. Kako su pesme prošle kod publike i da li biste danas nešto drugačije uradili kada je Vaš prvi album u pitanju?

Prvi album je ipak samo prvi album. On je bio ključ za sva druga vrata koja sam otvarao. Lepa uspomena umetniku na tekstove i melodije. Tih deset pesama i danas poslušam ponekad, poslušajte i Vi, dopašće Vam se!

 

Za dobru i kvalitetnu pesmu pored inspiracije danas je potrebno mnogo kockica koje se trebaju poklopiti. U pitanju je čitav jedan proces. Kako nastaju Vaše pesme?

Oduvek pišem istovremeno melodiju i tekst uz klavir u svom studiju. Danas to jeste proces u smislu da su moji kriterijumi i ciljevi viši i uvek i pazim na svaki detalj i često imam nedovršenu pesmu koju onda danima ili mesecima preslušavam i obrađujem u glavi bilo gde da se nalazim. Kada to sve legne i budem zadovoljan tekstom i melodijom, to je samo pola puta, onda sledi aranžman i produkcija.

 

Vašu dosadašnju muzičku karijeru obeležili su i festivali koji su pratili i singlovi ,,Idi s drugim“, ,,Sanjam“, ,,Suze su iste vere“, ,,Hajde, hajde“ ,,Kovrdžava“, ,,Hodam sam“. Koliko su po Vašem mišljenju festivali bitni u karijeri jednog pevača kao odskočna daska u daljem radu i da li su Vama značili?

Ogromno iskustvo i sjajna promocija za jednog umetnika i šteta što ih danas nema kao nekad. Na njima sam najviše osetio kako na svoj način da promovišem svoj rad u medijima.

 

Pored toga što ste kantautor svojih pesama, imali ste priliku da radite i pišete pesme za mnoge svoje kolege. Da li je teže raditi i stvarati za sebe ili za druge i saradnju sa kojim kolegom smatrate najuspešnijom?

Meni se pesme dese i onda umesto da ih snimim ja, neke snime i kolege. Izdvojio bih odlazak na festival u Novom Pazaru kao autor teksta i muzike za pesmu Hame Nalića. Lepo sam se proveo, upoznao mnogo kolega, ali i dobio skroz nisku ocenu od jednog člana žirija, danas i verovatno najpoznatijeg autora na sceni koja je odlučila da pesma ne pobedi i pripremila me te 2009. na još neke detalje koji me čekaju na mom putu.

Koronavirus je nešto sa čime se svi susrećemo. Kako ste Vi prošli kroz taj period i kako je cela situacija uticala na posao kojim se bavite?

Mi i dalje ne radimo u punom kapacitetu, ali mnogo je bolje nego period karantina kada nam je bilo potpuno zabranjeno. Iskoristio sam taj period za rad u studiju. Nadam se kao i svi da će ovo proći.

 

Sa grupom ,,Čarter“ snimili ste duetsku pesmu pod nazivom ,,Krao sam“, numera se našla na albumu prestoničkog benda. Potpisujete se kao autor teksta muzike i aranžer. Kakva iskustva nosite kada je ova saradnja u pitanju?

 

Sjajni muzičari, dugogodišnje kolege i prijatelji. Miki nosi posebnu energiju i vrlo je bilo inspirativno i u studiju kao i tokom snimanja spota, ali i zanimljivo u zajedničkoj promociji i obilasku medija. Pesma je čak završila na stranici ,,Vojevanje“ foto-montažom naziva.

 

Nedavno ste predstavili svoj novi singl ,,Miriše grad“, koji se našao na novoj kompilaciji u izdanju ,,City Records“, Vaše matične kuće. Recite nam nešto više o Vašoj novoj pesmi, koja je za kratko vreme postala hit i pronašla svoj put do slušalaca?

To je refren na koji svaki autor dugo čeka, zarazan kao virus korona, ali lekovit. Uspeo sam da spojim u njoj mnogo aspekata. Dugo sam je radio i producirao. Potrudiću se da je pustim uvek svuda i svima.

 

,,Miriše grad“ je pesma koju smatrate svojim pasošem. Po čemu se ona razlikuje od ostalih Vaših pesama?

,,Miriše grad“ je pesma za koju mi još niko nije rekao da mu se nije dopala, ma koju vrstu muzike slušao privatno.

 

Spot za Vašu novu pesmu snimali ste na novootvorenoj tvrđavi Ram. Kako ste se odlučili baš za tu lokaciju i da li nam možete ispričati neku anegdotu sa snimanja spota?

,,Xtreme media“, koja je realizovala sve u vezi  sa spotom, mi je predložila Ram. Predivna scena i zaista sam uživao iako smo snimali rano ujutru zbog visokih temperatura u avgustu. Anegdota je mnogo, kao i uvek kada sam ja u pitanju, ali jedna se izdvaja: moj skok sa nje na šetalište pored i pad u kolutima unapred, za ,,Ginisa“ u pokušaju!

 

Pored muzike više godina aktivno se bavite i humanitarnim radom. Da li nam možete reći nešto više na tu temu?

Oduvek sam imao potrebu za tim. Mnogo puta sam se odazivao na velike humanitarne koncerte, ali i samostalno organizovao nastupe u domovima za nezbrinutu decu u Somboru najčešće. Sada sam i otac Stefana, koji je dete sa smetnjama, i delujem kroz razna udruženja čiji sam član i donator sam u njegovoj školi u Novom Sadu.

Kako ste iskoristili leto koje je za nama. Da li ste uspeli da uživate na nekoj Vama omiljenoj destinaciji?

Grčka. Na Kasandri smo svakodnevno obilazili nove gradove i najlepše plaže i zaista uživali u lepom vremenu i njihovoj nacionalnoj kuhinji. Kalitea i Hanioti su mesta koja su ostavila najjači utisak na nas.

Nakon uspešnog singla ,,Miriše grad“ šta je to što nam pripremate u narednom periodu. Da li će za Vas predstojeći period biti radan?

Promovišem i dalje ,,Miriše grad“ i nastupam u duo varijanti sa sjajnim gitaristom Bobanom Dževerdanovićem (Ex ,,Garavi sokak“), ali uskoro i počinjem rad na aranžmanu nove pesme.

Naj magazin


Oznake: ,Olivera Marinković
Previous Post

KINESKA KUHINJA

Next Post

O NAMA

You might also like0 Comment


Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


More Story

KINESKA KUHINJA

Kineska kuhinja je zajednički naziv za sve kuhinje naroda koji žive u Kini, a često i u drugim zemljama Istočne i Jugoistočne...

October 1, 2021