Breaking

MISLIM DA SE DOBAR UKUS GODINAMA GRADI, A OKOLINA IMA UTICAJA NA VAŠE VASPITANJE, PONAŠANJE I STIL

Biznis i karijera / Life style / 23 jula, 2021

Ivana Vukašinović uspela je da spoji sve svoje ljubavi: modu, marketing, PR i fotografiju, ali i da osnuje modni brend ,,TRIKO“, koji je već na samom početku veoma zapažen na tržištu upravo zbog svoje jedinstvenosti i prepoznatljivosti. Ovaj brend nudi svim damama kvalitet i udobnost izradom bodija koji su multifunkcionalni i namenjeni onima koji žele da imaju kvalitetan komad u svom garderoberu. Svoju devizu ,,Your second skin“ već su odavno opravdali, a za ,,Naj Magazin“ saznajemo koji su dalji planovi i želje kada je ,,TRIKO“ u pitanju i šta nas to novo očekuje od septembra kada izlazi i nova kolekcija.

 

Na modnom tržistu koje nam nudi, reklo bi se, pomalo uniformisane i jednolične komade Vi se odlučujete za praktičnost i udobnost pre svega, što je ipak svakoj dami neophodno. Kako ste došli na ideju da osnujete svoj brend ,,TRIKO“ i koliko je u početku bilo teško izboriti se za svoje mesto u modnom svetu?

– ,,Triko’’ je nastao svakodnevnim razmišljanjem koje je trajalo nekoliko godina dok sam odgajala dve bebe (smeh). Želela sam da ponudim nešto što je potrebno svakoj ženi, ali da je upakovano malo drugačije, odnosno da u nečemu budem jedinstvena i prepoznatljiva. Zato je ,,Triko’’ bio odmah zapažen, jer je bio prvi brend koji se bavi ovim komadom garderobe, bodijima koji su multifunkcionalni, odnosno za svaku priliku.

 

Klasičan crni bodi ističe ono najlepše na ženskom telu, a ujedno i prikriva nedostatke koje svi imamo. Koja je Vaša deviza u kreiranju? Šta je to što ste želeli da istaknete u prvi plan i kojim damama su namenjeni Vaši komadi?

– ,,Triko’’ deviza je: ,,Your second skin“, čime smo u prvi plan hteli da istaknemo KVALITET i UDOBNOST, jer to ženama daje dobar osećaj tokom nošenja. Takođe, kada se tome pridoda ATRAKTIVNOST naših modela bodija onda dobijamo taj trio, za koji mislim da svaka žena želi da ima u svom ormanu.

 

Osnivanjem svog modnog brenda želeli ste da spojite u jednu celinu sve svoje ljubavi: modu, marketing, PR i fotografiju. Koliko su kreativnost i dosetljivost potrebni da bi jedan dizajner bio uspešan?

– Mislim da je 21. vek doneo sa sobom to da više nije dovoljan samo talenat i rad već i smisao za biznis. Ako vi ne znate da prodate svoj trud, rad i talenat, onda se gubi taj ,,feedback“ koji vam daje motiv za napredak. Znamo mnogo dizajnera i umetnika koji su toliko bili talentovani, zapaženi i voljeni, a nisu znali na pravi način da realizuju svoje projekte. Ipak, mi živimo u vremenu u kojem se ne živi od aplauza i lajkova na Istagramu.

 

Radite sa izuzetno kvalitetnim materijalima i veliku pažnju pridajete detaljima. Koje materijale najčešće koristite pri izradi?

– Za izradu naših proizvoda se koriste isključivo prirodni materijali i to je bio jedan od mojih osnovnih uslova kada sam počela da pravim svoj brend. Ako je materijal prirodan i kvalitetan i uz to napravite dobar kroj, onda je to siguran put kojim ćete doći do odličnog finalnog proizvoda. Jedno bez drugog ne može i zato su naši proizvodi prijatni za celodnevno nošenje.

Mnogo kockica je potrebno da se složi da bismo imali finalni proizvod i brend na zavidnom nivou kakav je ,,TRIKO“. Da li ste imali uzore na svetskoj modnoj sceni koji su Vam možda dali neku inspiraciju u kreiranju sopstvenog brenda?

 

– Još od detinjstva pratim modu i nekada sam kupovala gomile modnih časopisa, jer sam to zaista volela. Mislim da se dobar ukus godinama gradi i da je jako bitno šta gledate, čitate i kakva je vaša okolina, jer to ima uticaja kako na vaše vaspitanje i ponašanje tako i na stil. Puno je dizajnera koje volim i pratim, ali konkretno za ,,Triko’’, inspiracija su mi bili Alexandre Vauthier, Khaite, Versace, Wolfort, Saint Laurent. Mislim da svet diktira trendove, a mi smo tu da ih pratimo i dodamo neki naš začin.

 

Kako izgleda proces stvaranja jednog odevnog komada? Koji deo smatrate lakšim a koji težim za izradu?

– Pošto ja nisam po struci dizajner nego inženjer organizacionih nauka, mislim da sam uspela da organizujem sjajan tim ljudi sa kojima sarađujem u fabrici, gde se proizvode naši proizvodi. Najvažnija je raspodela posla, jer je od moje vizualizacije modela do gotovog proizvoda dug put. Upravo je to ono šta je najteži deo — od zamisli napraviti proizvod koji savršeno stoji. Moji saradnici su već naučili kakvu izradu želim, pa kada je potrebno više, puta radimo uzorak dok ga ne dovedemo do mog osećaja savršenog. Jako su mi važni detalji, jer se u njima vidi kvalitet i to daje utisak ,,skupog“ iako je naš brend zaista pristupačan. Previše je garderobe na tržištu koja samo lepo izgledaju na vešalici, te eto još jednog od razloga zašto je ,,Triko’’ nastao.

 

Prvu kolekciju ste pustili u prodaju u februaru 2020. godine pred sam početak pandemije. Kako se ceo taj period odrazio na Vaš rad i da li ste možda bili pomalo skeptični?

– Mnogo sam se radovala celom projektu ,,Triko“ i puno sam truda i energije uložila u njega. Moram priznati, u prvom trenutku kada je nastala situacija sa koronavirusom i vandrednim stanjem, očekivala sam da će se negativno odraziti na prodaju i uopšte na potražnju. Verujem da je tako bilo i sa mnogima koji imaju sličan biznis. Generalno je ljude bio strah od nepoznatog i neizvesnog, ali moj strah je demantovalo stvarno stanje koje se odvijalo sa brendom. Potpuno neočekivano, prodaja je samo rasla, zahvaljujući tome što smo imali tada samo online prodaju. Mislim da je vandredno stanje dovelo do toga da se svi okrenemo sebi i najbližima, pa smo tako i mi žene imale više vremena za svoje potrebe.

 

,,TRIKO“ je veoma mlad brend ali veoma uspešan. Iza Vas su velike kampanje, modni editorijali i spotovi. Na koji deo svog poslovanja ste do sada najponosniji?

– Iz sopstvenog ugla bih rekla da je veoma zapažen i sa velikim potencijalom da bude veoma uspešan, ali hvala na komplimentu. Najponosnija sam kada vidim na ulici, u restoranu ili kafiću devojke i žene koje nose ,,Triko’’. To znači da se brend infiltrirao u žensku populaciju i da im se sviđa to što su kupile. Takođe, raduje me čunjenica da smo već prepoznati i vidljivi.

Mnoge poznate ličnosti su imale priliku da ponesu neke od Vaših modela. Da li postoji neka javna ličnost na kojoj priželjkujete da vidite bodi sa Vašim potpisom?

– Kada neka poznata javna ličnost čiji lik i delo poštujete, a uz to ima i stila, ponese vaš brend onda to zaista imponuje. Naravno, to je stvar ličnog ukusa i vrlo je individualno, ali na primer meni se sviđa Lena Kovačević, jer je sofisticirana, odmerena i prava dama sa sjajnom karijerom.

 

 Da li je istina da ,,odelo ne čini čoveka“ ili odećom zapravo komuniciramo, a da toga nismo ni svesni?

– Moje mišljenje je da ,,odeća čini čoveka’’, ali u smislu kao što ste Vi rekli, da njome komuniciramo. Ona mnogo govori o nama i jako je bitna za prvi utisak, jer vrlo često prvo vidimo šta je neko obukao, pa tek onda kako se zove ta osoba. Mislim da je i način odevanja deo vaspitanja i kulture. Treba znati kada, kako i gde se određena garderoba nosi. Takođe, moj stav je da nije bitno da li neko nosi markiranu i skupu garderobu, već kako zna da je iznese i kako je ukombinuje. Upravo to govori i o ličnosti.

 

Šta biste savetovali budućim modnim dizajnerima koji žele da pokrenu svoj modni brend?

– Pored ideje, savršenog dizajna i izrade koji su najvažniji za uspešan brend moj savet je da osmisle još savršeniju strategiju za plasiranje tog brenda. Odnosno, nije dovoljno ulagati samo u kvalitet, pa da on pronađe sam svoj put do kupca, nego taj put raskrčiti ulaganjem u marketing. Ima mnogo dobrih brendova i treba se izboriti sa konkurencijom na zdrav način tako što ćete ponuditi nešto poznato na drugačiji način.

Osim prepoznatljivih modela i bodija koje kreirate delatnost ste proširili tako da se odnedavno u Vašem asortimanu mogu pronaći i suknje. O kakvim modelima je reč? Da li planirate još neke novine?

– Jeste, reč je o ,,pencil“ suknjama koje svi volimo, a retko su gde mogle da se pronađu. Pošto nam je udobnost na prvom mestu, moram da istaknem da su one duplo postavljene i izrađene od najfinijeg pamuka sa elastinom i da imaju na struku sakriveni lastiš tako da mogu da se nose i na struku i na kukovima. Nema rajsfešlusa, debelih štepova i svega onog što nam smeta. Naravno, kod nas novine dolaze na svaka tri meseca, po čemu se i razlikujemo od drugih, ali se one još pripremaju, pa ne bih da otkrivam pre vremena, svakako uvodimo još neki donji deo garderobe.

 

.Šta je to što Vas pokreće i gde crpite energiju za nove kolekcije?

– Na našem tržištu najmanje je bilo jednostavnih, otmenih gornjih delova garderobe koji mogu da se nose preko dana i uveče ili čak upečatljivih i drugačijih komada, a da nisu preskupi. Upravo me to pokreće — da priuštim ženama sve ono što su dugo tražile, praktično, atraktivno i kvalitetno, a ujedno i pristupačno.

 Gde Vas mogu pronaći dame koje žele da ponesu neke od Vaših modela?

– Mogu nas pronaći na Instagram stranici @trik.o, kao i u concept store ,,Small&Tall’’, koji se nalazi na uglu Kralja Petra i Sime Markovića u Beogradu.

Koji su dalji planovi i želje kada je ,,TRIKO“ u pitanju i da li uskoro možemo očekivati neku novu kolekciju?

-Naravno, već krajem avgusta/početkom septembra lansiramo plavu kolekciju, gde su modeli prilagođeni za taj prelazni period, kada se još nose vedre boje, lagani materijali, ali i dugi rukavi. U oktobru svakako izlazi kolekcija za jesen/zimu, koja nam donosi potpuno nove modele i boje.

 

Hvala najlepše na razgovoru!

Maja Mijatovič

 

Spread the love

Oznake: , , ,Olivera Marinković
Previous Post

MOST LJUBAVI

Next Post

ISHRANA PO KRVNIM GRUPAMA

You might also like0 Comment


Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


More Story

MOST LJUBAVI

  Kažu da priča o ljubavnim katancima potiče iz drevne Kine i da simbolizuje „zaključavanje“ dve zaljubljene...

July 22, 2021