Breaking

REFLEKSO-MASAŽA STOPALA

Zdravlje plus / Život / 30/06/2021

Stimulisanje energije

Da li znate da je svaki naš organ povezan sa odredjenom tačkom u stopalima? Ove tačke nazivaju se „refleksne tačke“, a ako jednu od njih stimulišamo masiranjem, istovremeno stimulišemo i odgovarajući organ. Veza izmedju njih uspostavjena je putem nervnog sistema.

Već hiljadama godina Kinezi, poznaju tačno topografiju „refleksnih  tačaka“i organa koji njima odgovaraju. Na osnovu toga napravljene su i „mape stopala“ koje nam pokazuju koje tačke treba da stimulišemo masažom da bi došlo do opuštanja nervnog sistema, aktiviranja   krvotoka, povećanja tonusa, ubrzanja dezintoksinacije.

Masiranje ovih tačaka pomaže nam da poboljšamo rad odredjenih tačaka tela, i da probudimo  energiju koja je uspavana u nama. Postoji nekoliko knjiga iz ove oblasti a medju njima je ona koju najtoplije preporučujemo  dr. Soleja „Naučite da masirate svoja stopala“. Postoji nekoliko vrsta masaža. Možete se masirai sami, ili -što je još bolje-da vas neko drugi masira. Pokušajte, sjajno je! Masrianje treba da traje od 10 do 20 minuta.

Pre masaže

Zagrejte oba stopala tako ćete poboljšati cirukulaciju. Zatim masijrajte svako stopalo prstima i dlanovima ruke. Masirajte i tabane, gležnjeve. vrhove stopala i nožne prste. Masiranje treba da se vrši u oba pravca od srca ka vrhovima stopala i od vrhova stopala ka srcu. Tako ćete delovati na ceo organizam.

Masaža refleksnih tačaka

Pritiskajte refleksne tačke okrećući u njima palac, kažiprste ili nokte vaše ruke u pravcu kazaljke na satu. Na taj način ćete ojačati organizam. Da bi ste se opustili okrećite prst u suprotnom smeru.

OSNOVNA PRAVILA MASAŽE

Da bi ste postigli najbolji rezultat najpre masirajte one refleksne tačke koje odgovaraju organima za eliminisanje nečistoća iz organizma: bubrezi, jetra, bešika, pluća,  žuč….zatim masirajte one tačke koje su povezane sa organima koji  vam predstavljaju poseban problem.

TRAJAJE MASAŽE

Masirajte 10 do 30 sekundi svaku tačku. Ako je refleksna tačka posebno osetljiva smanjite vreme masiranja, ali ga često ponavljajte. Za opuštanje- masrijajte solarni pleksus  a potom palac u svim tačkama. Ove refleksne tačke odgovarju nervnim centrima glave. Ova masaža je odlična kada se nalazite u stresnim ili napregnutim situacijama. Pod noktima nožnih palčeva nalazi se i centar za san. Zato, ako patite od nesanice često masirajte ovu refleksnu tačku. Ako svako veče masirate ove tačke, vaš organizam će se potpuno regenerisati i postići ćete njegovu potpunu ravnotežu.

Rika Zarai

Spread the love

Oznake: ,Olivera Marinković
Previous Post

REŽIJA JE NA NEKI NAČIN, NASTAVAK GLUMAČKE IGRE

Next Post

REŽIJA JE DOŠLA SPONTANO

You might also like0 Comment


Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


More Story

REŽIJA JE NA NEKI NAČIN, NASTAVAK GLUMAČKE IGRE

Teofilo Spasojević, Rodoljub, Sava, Janko, Igor, Zdravko...ove a i mnoge druge likove na filmu, Tv serijama, pozorištu,...

27/06/2021