Breaking

MARMA TERAPIJA

Biznis i karijera / Život / 28 maja, 2021

Marma je ajurvedska terapija. Ajurveda se može prevesti kao znanje o životu. Objedinjuje iskustva drevnih filozofa i mudrost rišija (drevnih mudraca čiji fokus je bio na duhovnoj strani života). Tradicionalni zapisi o ajurvedi datiraju od pre 5000 godina p.n.e.

Ajurveda je holistički način lečenja koji posmatra ljudski život kroz jedinstvo tela, uma, srca i duše. da bi se postigao balans na nivou duše i da bismo uravnotežili svoje srce, potrebno je da se uravnoteži fizičko zdravlje tela i obrnuto. Zbog toga ajurveda kombinuje nekoliko tretmana od kojih su najbitniji: masaža (u koji spada marma terapija), tretmani biljem, pravilna ishrana i sadana (sadhana=duhovna praksa).

Naziv “marma” možemo prevesti kao bit nečega, ali i skriveno, tajno. Marma tačke su vitalne tačke tela. U marmama se često nakupljaju toksini, stes, emocije i stvaraju blokade koje štete celom telu blokirajući pravilan protok svesti i energije, odnosno pravilno funkcionisanje organizma što rezultira smanjenim korišćenjem potencijala i slabljenju kvaliteta života.

Da li ste ikada razmišljali o telu kao o reci koja teče, a ne kao o nečemu čvrstom i nepomičnom? Ako jeste, pravilno ste razmišljali, jer telo je reka u koju se svaki čas uliva i izliva energija, praveći nove atome i stanice koji formiraju naš izgled i kvalitet celog bića.

Ayurveda nas uči da na taj tok možemo uticati, menjati ga, pojačati protočnost, iskoristiti u našu korist. Takođe nas uči da na telu postoji 107 tačaka (čakri) kroz koje se to radi, a da je 108. svest koja ih sve sjedinjuje. Te tačke se zovu marma tačke. Marma tačke su vitalne tačke tela i nalaze se na presecima glavnih fizičkih tokova kao što su ligamenti, zglobovi, žile, živci, kao i energetskih tokova. Ti preseci su izrazito važna i osetljiva mesta, a njihovom stimulacijom možemo isceliti celo telo i celo biće. Osim što ga isceljujemo, povećavamo i nivo svesti, energije i povezujemo se sa višom snagom prirode.

Znanje o marmi proteže se daleko u prošlost, daleko kao što je stara i ajurveda. Znanje je dato u medicinske svrhe sa isceljujućim tačkama i letalnim – smrtonosnim, koje se koriste u svrhu ratovanja. Od znanja o letalnim tačkama nastala je borilačka veština Kung – fu, a od znanja o isceljujućim tačkama su kasnije nastale i tehnike akupunkture i akupresure.

Po svemu napisanome može se zaključiti da je to jedna čitava nauka za sebe.
Najčešće se koristi u situacijama kada imate ili fizičkih problema ili ste došli do situacije u životu kada ne znate kako dalje ili su ostali neki emocionalni repovi iz prošlosti kojih želite da se rešite. Marma nas na fini način očisti, ukloni blokade, napuni, dovede ceo sistem u ravnotežu, podmladi, poveže sa intuicijom i vrati mir u nas, u stanje potpune opuštenosti. Možda je to njena najveća tajna zbog koje joj se ljudi rado vraćaju.

Da bi marma dostigla svoj pun potencijal, poželjno je uraditi tri terapije za redom, iako i pojedinačna terapija donosi velike blagodeti. Redovnom terapijom organizam se dovodi u stanje dubokog mira i harmonije, postaje otporan na stres i bolesti.

Marma tretman radi se potpuno lagano i nežno, a efekat je upravo suprotan, jak i dubok, oslobađajući i vrlo delotvoran.

Danijela Jelesijević

Spread the love

Oznake: ,Olivera Marinković
Previous Post

ŠTA SE DEŠAVA U BG BALETU?

Next Post

Glumci maštaju o tome da rade u kontinuitetu, da napreduju, da se razvijaju...

You might also like0 Comment


Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


More Story

ŠTA SE DEŠAVA U BG BALETU?

  Veći deo ansambla već četiri nedelje nema mogućnost da bude uključeno u proces rada, a više meseci nema predstave....

May 27, 2021