Breaking

ŠTA SE DEŠAVA U BG BALETU?

Kratke vesti / 27/05/2021

 

Veći deo ansambla već četiri nedelje nema mogućnost da bude uključeno u proces rada, a više meseci nema predstave. Mnogobrojni pokušaji igrača da se informišu o daljim planovima i mogućnosti da ostvare svoje pravo na rad ostali su bez odgovora. Sindikat je ne prvi put u poslednjih godinu dana dobio pritužbe na komunikaciju sa poslodavcem i ugrožavanje osnovnih prava na rad. Ovom prilikom prenosimo izjave članova baleta koji su onemogućeni da dolaze na posao da se osećaju zbunjeno i zabrinuto povodom situacije. Uprkos njihovoj želji da obavljaju svoj posao ne znaju na koni način to pravo i obavezu mogu i da ostvare. Konstatujemo da je zdravlje,  profesionalni integritet i umetničko dostojanstvo velikog dela ansambla ugroženo nemogućnošću da održava kondiciju i učestvuje u repertoaru ( član 6 Zakon o sprečavanju, zlostavljanje na radu).

Igračima koji imaju 40 godina zabranjen je ulaz u Pozorište više od šest meseci, nismo ni u jednoj grupi za vežbe, predstave koncerte nemamo, niko nas ne poziva da uradimo PCR test niti obaveštava kada ćemo biti vraćeni u proces rada.

Direkcija baleta je napravila i pravi  privatnu trupu,  predstave se izvode sa 15,20 igrača po izboru direkcije baleta. Aktivnih igrača u baletu Narodnog pozorista je 50.

U planu je bilo gostovanje predstave “Ko to tamo peva” u junu mesecu u Kragujevcu, saznali amo da je ta predstava zamenjena drugom ( u kojoj igraju igrači koji trenutno rade, )  takođe je smanjen broj igrača i u baletu Evgenije Onjegin tj izbačeni su oni igrači kojima je zabranjeno da vežbaju.

Razumemo i situaciju i mere, ali kako je to jedna grupa igrača “zaštićena” od Covida a druga nije?

I po čijem kojem izboru su izabrani igrači koji rade ?!

U međuvremenu ta grupa igrača dobija mail da moraju da rade popodne (zbog velikog obima posla i pridržavanja propisanih mera ) od 16:30-17:30. Napominjem radno vreme baletskih igrača u Narodnom pozorištu je od 10-16h

Što znači da svi igrači do kraja sezone neće igrati u predstavama koje su na repertoaru .

Drina Pešić

Spread the love

Olivera Marinković
Previous Post

UVEK HOĆU VIŠE I BOLJE!

Next Post

MARMA TERAPIJA

0 Comment


Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


More Story

UVEK HOĆU VIŠE I BOLJE!

Ljubav i strast prema baletu nasledila je od mame. Talenat i prepoznavanje zanimljivog od tate novinara. U stvari, ona je izgradila...

26/05/2021