Breaking

MUZIKA DAJE SLOBODU U IZRAŽAVANJU

Intervjui / 22/04/2021

Ksenija Kuljača, kantautor iz Beograda, objavila je svoj prvi album, pod nazivom “Snaga” za izdavačku kuću KONTRA. Album sadrži osam numera i predstavlja zaokružen koncept emotivnih ispovesti kroz muziku i tekstove. U produkcijskom smislu album je odsviran po “old school” principima. Naročito se insistiralo da se dobije organski zvuk instrumenata.  Oktobar 2018. – singl i spot SNAGA, najavljuju album. Video produkciju i režiju spota je potpisao Boris Bakalov frontmen benda “Ničim Izazvan”. Ne obazirući se na trenutne trendove muzičkog tržišta, a poštujući emotivne slike pesama, pet numera sa albuma su u rock maniru, a tri su ambijentalnijeg art pop karaktera. Album daje tu vrstu slobode, da se izraze do kraja svi stavovi i osećanja. Svaka eksplicitnija emocija, dileme i odluke naglašene su tvrđim zvukom tokom čitavog albuma.

Ksenija je muzičku karijeru započela 2000. godine kao studijski i koncertni prateći vokal grupe ’’Neverne Bebe’’, na njihovim albumima ’’Južno od sreće’’ i ’’Best of’’, kao i na koncertima širom zemlje. I evo kako izgleda hronologija rada Ksenije Kuljače:

Od 2006. do 2012. godine bila je član benda “Funkestra”, na nastupima u zemlji i regionu. Pored toga, nastupala je u svojstvu pratećeg vokala mnogim poznatim izvođačima pop i rok scene.2014. godine objavljuje singlove “Snovi u Vodi” i “Kada Nebo Zamolim”.Na ovim pesmama, pa i na albumu se ostvaruje kao kompozitor,  tekstopisac i producent.

  1. – Album SNAGA u užoj konkurenciji za nominacije za NAJBOLJI DEBITANTSKI ALBUM GODINE na Radio Beograd 202.

Festivali INDIREKT I SOFAR SOUNDS- live izvođenje albuma SNAGA.

 

  1. – Snimanje numere UDADE SE ŽIVKA SIRINIĆKA za potrebe serije SENKE NAD BALKANOM 2.

2020.– U novembru spot za pesmu MESEČAR PO IVICI LJUBAVI sa aktuelnog albuma SNAGA. Ksenija je ovde i koscenarista i režiser spot.

Ovo su bili podaci iz muzičke lične karte Ksenije Kuljače, a evo šta je rekla za naš i vaš Naj magazin:

Kantautorka ste. Da li zato što Vi najbolje osećate i izvodite svoje pesme ili je to  Vaša unutrašnja potreba za stvaranjem?

-Dugi niz godina sam izvodila kompozicije drugih autora, najpre klasične kompozitore na klaviru, a kao pevač autore pop i rok žanra. Oduvek sam bila radoznala i mnoge oblasti u okviru muzike sam učila, kako bih jednog dana mogla da stvorim svoje pesme. A to se poklopilo i sa stvaralačkom potrebom i eto prvih rezultata.

Iza sebe imae album „Snaga“. 2019. godine je izašao. Kakva je reakcija publike od tada do sada na pesme?

-SNAGA je bila moja ispovest kroz muziku. Životna je i svako se u njoj može pronaći. Album govori o svim etapama ljudske duše kad u međuljudskim odnosima nešto „zaškripi“i kako prevazilazimo taj izazov. Album je izuzetno prihvaćen, čak je dobio neke zanimljive nominacije : izbor za debitantski album godine na Radio Beograd 202, regionalna nominacija za pop rok numeru na MAC music awards, kao i uži izbor za najbolju pesmu za nagradu „Milan Mladenović“ i to sve 2019.godine.

Koketirate sa žanrovima. Tražite sebe ili je dokaz s obzirom na Vaše vokalne sposobnosti  je ono „mogu sve da pevam“?

-U okviru albuma postoji pet pesama koje su u rok maniru, a tri su ambijentalnog karaktera. Sve emocije koje su intenzivne obojila sam rok zvukom, one malo mirnije sam obukla u drugi žanr. Muzika daje slobodu u izražavanju, ali i tu postoje neka pravila kojih se čvrsto držim,  a jedno od pravila je da i razni žanrovi u okviru albuma imaju zajedničku poentu.

Pevate i prateće vokale svojim kolegama?

-Tako sam započela svoju pevačku karijeru i to je velika prednost,  jer sve učiš temeljno od početka. Višeglasno pevanje je ujedno i moja velika ljubav i uživam da budem u svojstvu pratećeg vokala u studiju i na koncertima svojih kolega. To je specifična energija tima i tu doprinosite ukupnom muzičkom ugođaju,  a niste frontmen.

Kakva je bila Vaša predistorija muzičara od početka do pevače sa solo karijerom?

-Najpre me je osvojio klavir, bila sam u klasičnoj muzici 10 godina, negde pred Akademiju sam shvatila da nisam za taj muzički pravac.  Zaintrigirao me moderni izraz u muzici i učestvovanje u jednom televizijskom takmičenju mi je otvorilo priliku da proverim jesam li na dobrom putu. Ispostavilo se da je to bio dobar izbor. Kao prateći vokal „Nevernih Beba“, a kasnije i mnogih drugih velikih imena naše pop rok scene,  do snimanja primenjene muzike za serije, radio džinglove i za tv muzički šou sa svetskom franšizom. Uz to sam „grabila“ znanja o muzičkoj produkciji.

Rekli ste da nije sve tako crno. Dok je trajala korona, Vi ste stvarali…

-Uspeli smo da snimimo spot za pesmu „Mesečar po ivici ljubavi“, izuzetno sam zahvalna svim saradnicima na energiji i entuzijazmu, s’ obzirom na to da smo nekoliko puta usled nepovoljne situacije morali da pomeramo i nanovo organizujemo snimanje. Taj spot je  kreativna i psihološka pobeda svih nas.  Pomalo sam započela rad i na novim pesmama,  ali svakako je postojao period kreativne tišine u toku ovih godinu dana.

U vodjenju svoje karijere sve radie sami ili imate i neku pomoć?

-Smatram da je pametna odluka da postoji određeni broj bliskih saradnika koji pomažu savetima i iskustvom u određenim oblastima prezentovanja vašeg rada. Istina je da morate sa mnogo aspekata da budete upoznati,  ali uvek postoje ljudi koji znaju mnogo bolje od vas. Kad god prilike dozvole,  rado imam saradnike. Otkako sam izdala album,  jedan od ključnih saradnika je i sam izdavač, u mom slučaju je to „Kontra“.

Da li verujete u lekovitost muzike i muzikoterapiju?

-Postoje brojne studije na tu temu. Sviranjem instrumenta i pevanjem podstiče se rad obe hemisfere mozga,  što je već preduslov za pozitivni ishod muzike na naš organizam. Motorika, samopouzdanje,  emotivna stabilnost su samo neki od benefita muzike za ljudsku vrstu. U sveopštoj brzini i haosu, ona je više nego ikad potreba svakog od nas.

Granice su tamo gde ih mi postavimo. Gde su za Vas kao muzičara granice. Istražujete ili već znate?

-To je večiti teren zapitanosti. U istoriji muzike mnogo puta su rušene barijere i izvesna pravila. Tako je i danas. Mnogi izvođači i autori imaju nepresušnu inspiraciju koja ih goni ka novim horizontima. Kreativnost daleko stiže.

Da niste muzičar, bili bi ste…

-U potrazi za muzikom na ovaj ili onaj način.

Da li volite da saradjujete sa istomišljenicima u muzici, ili sa ljudima koji ne misle kao Vi, pa da se „nadjete negde na sredini“.

– Različiti su kreativni procesi, ali i putevi do realizacije. Po prirodi našeg poziva, muzičari su dosta fleksibilni u saradnji,  te se često dešava da se u nastajanju novih projekata povežu naizgled nespojivi elementi i ličnosti.  To je svojevrsna radost.

Imate novu pesmu. Znamo da sve kreće od ideje. Pa kako se onda proces stvaranja kod Vas nastavlja…

-Klavir, skica za demo, rad na aranžmanu, doterivanje teksta, a onda čari snimanja u studiju…mada to u praksi bude dosta složenije i sav taj proces iziskuje dosta vremena, posvećenog rada i strpljenja.

Planovi su nam malo ograničeni. Ali šta ste rešili sigurno gde,   kada i kako ćemo Vas gledati i slušati u narednom periodu?

-Gostovanje u medijima, promovisanje na društvenim mrežama,  online časovi pevanja uz veliku nadu da ćemo uskoro imati legitimno pravo na rad u smislu koncerata,  festivala i ostalih živih nastupa.

Vodite računa o zdravom životu.  Zbo svog posla ili je to Vaše opredeljenje u životu? Neki savet za čitaoce i čitateljke Naj magazina?

-Predrasude o raskalašnom životu muzičara je deo holivudske fantazije koja je davno ispričana. Moj odabir profesije je u velikoj meri deo mog zdravlja, volim ono što radim, čini me srećnom. To je ujedno i preporuka čitaocima. Kao i povratak sopstvenoj ravnoteži uz lekovite ljude i prirodu.

Olivera Marinković

Spread the love

Oznake: , ,Olivera Marinković
Previous Post

RAJAČKE PIMNICE

Next Post

ODLUKA

You might also like0 Comment


Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


More Story

RAJAČKE PIMNICE

U vreme pandemije kovida, ako se pitate kuda I gde putovati, pokušaćemo da Vam  damo smernice. Naša Srbija  je prelepa...

20/04/2021