Breaking

RAJAČKE PIMNICE

putovanja/zanimljivosti / Život / 20 aprila, 2021

Rajačke pimnice

U vreme pandemije kovida, ako se pitate kuda I gde putovati, pokušaćemo da Vam  damo smernice. Naša Srbija  je prelepa zemlja, koju treba upoznati bolje da bi ste je iskreno I do kraja zavoleli. Ovoga puta vodimo vas u istočnu Srbiju, koja obiluje prirodnim lepotama.

Rajac, srpsko selo, nalazi se na putu između Zaječara i Negotina. Od Zaječara je udaljeno 50, a od Negotina 25 kilometara, a od Negotina do Beograda ima orijentaciono  238 km.

Rajačke  pimnice  koje se nalaze    na bregu poznatom kao Belo brdo, dva kilometra od sela Rajac, udaljenog 24 km od Negotina. Pimnice su jedinstveni arhitektonski kompleks vinskih podruma nastao od polovine 18. veka do tridesetih godina prošlog veka, kada ih je bilo ukupno 365. Građene su od tesanog kamena i od brvana. Ukopane su dva metra u zemlju kako bi temperatura vrlo malo varirala tokom godine.

U tom jedinstvenom kamenom gradu oduvek je stanovalo vino. Generacija za generacijom Rajčana, gaji istu strast I ljubav prema vinu. Svaki domaćin sela Rajac, pravi ‘Božiji nektar’ iz jednog od najsunčanijih predela u zemlji, koje se čuva I neguje u jedinstvenim kamenim pimnicama. Tajna ovog podneblja je vinova loza koja iz prirode uzima ono najbolje. Nadaleko poznato vino crna tamjanika je kažu I najtraženije a kao takvo je opevano u pesmama ovog kraja. Tvrde da ga je pio I sam hajduk Veljko. U etno ambijentu Pimnice, degustaciju više vrsta vina i rakija, obilaze se  pimnice i čuveno staro groblje, a u letnjim danima možete se okupati  na plaži reke Timok. Zašto je ovo staro groblje značajno? Istorijsko-etnografska dokumentacija  uradjena je za 300 nadgrobnih spomenika. Prema dosadašnjim podacima, nadgrobni spomenici na Rajačkom groblju mogu se smestiti u period od druge polovine 18. do prve polovine 20. veka.

Ove jedinstvene spomenike pravili su isti majstori, kamenoresci sa juga Srbije, koji su zaslužni i za izgled najstarijih građevina, odnosno Pivnica. Postoji jedna teorija, da se meštani Rajca nisu sahranjivali pored sela u kojima su živeli, nego pored onog na brdu, u kome su držali vino. To je dosta govorilo o važnosti vina u životu ljudi tog vremena a I samog kraja. Na groblju postoji više srpskih nadgrobnih spomenika iz druge polovine 18 i 19. veka na kojima je prikazana svastika u značenju solarnog simbola. Spomenici su izuzetno lepo i bogato ukrašeni. Najviše spomenika je u obliku stuba, a na vrhovima mnogih stubova nalaze se kamene kape. Zanimljivo je I to što postoji  sličnost nekih ukrasa, pre svega krstova i svastika sa ukrasima na stećcima.

 

Možda fotografije  ovog  prelepog ambijenta  budu dovoljan razlog da deo svog odmora provedete baš tu, u Rajačkim pimnicama.

Naj magazin

Spread the love

Oznake: ,Olivera Marinković
Previous Post

PRONAŠAO SE U MJUZIKLU

Next Post

MUZIKA DAJE SLOBODU U IZRAŽAVANJU

You might also like0 Comment


Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


More Story

PRONAŠAO SE U MJUZIKLU

 Slobodan Stefanović je naš poznati glumac, multitalenat i radoholičar. Glumu je diplomirao na Akademiji umetnosti u Novom...

April 19, 2021