Breaking

SVAKI NASTUP JE PRIČA ZA SEBE..

Intervjui / 20/03/2021

Ivan Milinković je dugi niz godina prisutan na muzičkoj sceni I ostavio je značajan trag na njoj. Pokazao je da podjednako dobro peva pop, narodne izvorne pesme, ali I operske arije. U svim žanrovima se  više nego dobro  snalazi, a on svojim toplim, prepoznatljivim vokalom, uspešno donosi “ono “o čemu peva-zato mu publika veruje I sledi ga u velikom broju, godinama unazad. Njegove interpretacije nisu samo događaj, već I pravi doživljaj jer ume da  emotivnim izvođenjima  takne  u onu “tananu žicu”,  i središte emocija onih koji ga slušaju. Valjda je to I smisao  umetnosti, jer znamo da je ostaviti publiku ravnodušnom porazno I po umetnost I po umetnika, a za njega smo sigurni da se to nikada  neće dogoditi.  Veliko hvala,  što je u mnoštvu obaveza našao malo slobodnog vremena I odgovorao na pitanja,  za čitaoce  Naj magazina:

 Imate jako dugu karijeru pevača. Koliko je bilo faza u Vašem radu i kako Vi gledate na to?

-Recimo da postoje tri faze mog profesionalnog rada . Prva je bila 9 godina rada u beogradskoj operi kao član hora – prvi tenor , potom solista sporednih i glavnih uloga . Druga faza je rad u grupi koji je nekako dok je moglo pomiriti išao paralelno sa radom u operi . Kada su se angažmani povećali , trpela je grupa , a kada se povećao značajno obim posla i fizički i vremenski sa grupom trpela je opera! Na kraju sam 97′ napustio stalni radni odnos u operi Narodnog pozorišta u Beogradu i otišao u “ slobodne umetnike“!

Treća faza je od jula 2019.godine,  kada napuštam posle 30. godina grupu i krećem u „solo vode“!!!

 Kakva je sličnost, a kava razlika izmedju svih Vaših faza…šta vam prija, smeta, …i sl.

– Rad u operi je bio studiozan , kompleksan i kada ste solista morate voditi uredan i zdrav život ( što inače praktikujem),  jer je odgovornost velika!

Rad sa grupom me u tom smislu nije ni jednog momenta uljuljkao jer sam i tada kao vokalni solista grupe imao apsolutno veliku odgovornost!

U trećoj fazi – sada solistički imam mnogo više obaveza oko svih tehničkih stvari koje čine jednu karijeru i koje su sastavni deo posla! U grupi se ipak balansira, treba pomiriti 6 mišljenja, ovako sam posle konsultacija sa saradnicima ja taj koji daje konačni sud i odlučuje! U tom smislu sam sada najviše „svoj“ i najbliži sebi!

Najviše Vas pamtimo kao solistu grupe “Legende”. Čitave dve decenije ste bili član. Mnogo nastupa, velikih koncerata, kakva Vas sećanja vežu za taj period?

-Ispraviću Vas-nisam bio 20 godina u grupi već 30 godina !

O tolikom periodu teško je pričati a da se ne ode u širinu jer je to jako dug i bogat period na profesionalnom planu!

Ono što je najviše karakterisalo taj period jesu brojni solistički koncerti po zemlji, regionu i celom svetu koju smo bar pet puta obišli! Preko 2800 solističkih koncerata i 59 punih dvorana Centra Sava! Sada kada pogledam unazad i setim se svega, zaista je to u svakom smislu veliko!

Sada ste u solo vodama. Imate li nekog ko Vam pomaže oko karijere, izbora pesama, nastupa, ili sve morate sami?

-Moj kolega, klavijaturista je tu sa mnom da se konsultujem dok ne odlučim! Naravno i supruga koja inače ne želi da se petlja u to,  ali joj se nekako uvek nametne pošto sve zna i prati !

Tu je i moj PR koji takođe često da svoje mišljenje !

Moj sin koji inače kako kažem ima „osetljiv sluh“ – apsolutni sluh i talenat je neko ko takođe daje svoje mišljenje i moja sestra koja je inače i u muzičkim vodama ali pre svega u umetnosti – profesor baleta!

Znači , „ekipa“ vrlo strogih kriterijuma!

Za  Vas nema limita u mu…zici. Da li to znači da razmišljate o raznim žanrovima… 

– Sedma numera „Siva magla“ u duhu dobrih narodnih pesama ima i elemente sevdaha. Prvi put kada sam je čuo dok je bila sa osnovnom melodijskom linijom i tekstom rekao sam sebi:“Moja je“! Pesma sa specifičnom težinom!

Ako je prethodna „Ti i ja stranci“ pop numera onda vam je jasno da sam stilski namerno prošarao da bih znao gde me publika najbolje „vidi“- čuje i gde mi najviše veruje! Kada sam se odlučio za ovu fazu spontano sam došao do takvog stava jer sam konačno solista!

Mnogo toga ste uradili u muzici, ali …šta još zelite da uradite a da do sada  niste?

Jedino mi je želja da kao poseban album uradim jedan CD sa nekih 20 najlepših izvornih pesama regiona.O tom po tom!

Koji je kriterijum kada birate pesme ili ono što stvorite kao autor, a  znate da će vam „leći“

– Pre svega kvalitetan tekst i melodija u kojima čujem sebe i kada osetim da mi leži da bih mogao što bolje kao interpretator da se izrazim!

Neke moje pesme su na „čekanju“ jer su u međuvremenu dobile jaku konkurenciju pesmama drugih autora!To kažem iz razloga što sam uvek bio iskren prema sebi i surovo realan!

Da li su Vaše pesme  plod  inspiracije ili ih pravite ciljano kad Vam sine neka ideja…

– Dobro ste rekli, plod inspiracije trenutka! Autori sa kojima sarađujem, bar ovi do sada su sličnog stvaralačkog senzibiliteta! Ništa na silu i po narudžbini! Kad se desi , desi se i to je ono pravo!

Koliko Vam znači povratna energija publike, njeni komentari, i sl

– Mnogo. Mnogo puta do sada sam baš u raznim intervjuima govorio o značaju živog nastupa kada mi publika daje i snagu da se što bolje izrazim i inspiraciju da se maksimalno dam u svakoj numeri! Tu nema varanja – ili jesi ili nisi! Svaki nastup je priča za sebe i svaki nastup je novo dokazivanje da je to što radite vredno!

Velika podrška vam je i porodica…

-Ništa novo neću reći! Porodica je moja tačka početka i kraja! Tu se smirujem , emotivno napajam! Porodica mi daje snagu – puni „baterije“ za rad na profesionalnom planu da bih opet na kraju sve i radio u korist  porodice!

 Dok sve ponovo ne zaživi Vi ste na Kosmaju. Prikupljate energiju za novitete za Vaš osnovni posao?

– Tako je, rad na novim numerama je u toku i nadam se da bih u prvoj polovini ove godine mogao i da finalizujem moj CD sa 10 novih pesama

Znamo da ste jako vični i da ono što vidite možete i da napravite. Da li je to vid relaksacije ili prosto višak kreativnosti koja  negde mora da se izbaci…

-I jedno i drugo! Volim rad sa drvetom, uvek nešto ima da se uradi, popravi, dopravi i to mi jeste neka vrsta fetiša,  ali korisnog jer sam puno toga do sada uradio sam i shvatio značaj toga jer me ispunjava! Na taj način apsolutno nikad mi nije dosadno!

Olivera Marinković

fotografije:Ivan Radosavljević Shume

Spread the love

Oznake: , , ,Olivera Marinković
Previous Post

ZAVOLITE ONO ŠTO RADITE...

Next Post

ZAŠTO NAM JE POTREBAN NUTRICIONISTA?

You might also like0 Comment


Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


More Story

ZAVOLITE ONO ŠTO RADITE...

Mnoga istraživanja pokazuju da je samo 20 posto ljudi zadovoljno svojim poslom. Nezadovoljstvo je uvek veće i teže, nego...

19/03/2021