Breaking

ISHRANA TOKOM NOVOGODIŠNJIH I BOŽIĆNJIH PRAZINKA

Ishrana/recepti / 31 decembra, 2020

Polako nam se približavaju novogodišnji i božićni praznici, a sa njima i razmišljanje gde ćemo i kako da ih provedemo, šta ćemo lepo da spremimo i stavimo na trpezu…Ipak to nije razlog da treba da jedemo sve što nam se nađe na prazničnoj trpezi. Kao i svaki drugi dan, probajmo da budemo umereni, da imamo i poštujemo pravilo – 3 glavna obroka i 1-2 užine.

Za praznike, spremamo uvek razna jela, salate, slatkiše, trudimo se da ima svega raznovrsnog i u velikoj količini…  Tu naviku možemo iskoristiti na najbolji način, tako što će se na stolu naći  više raziličitih namirnica – porvća, voća, mlečnih proizvoda, manje mesa, prosith šećera.

Sve što spremimo, možemo da jedemo, ali da pravilno rasporedimo po obrocima tako da posle konzumiranja obroka, nemamo neki zdravstveni problem, kao što je osećaj da smo se prejeli, nadutost, mučnina, povećan krvni pritisak, nagli skok šećera u krvi, kao i neki drugi ozbiljniji zdravstevni problem …

Još uvek je vreme posta, tako da osobe koje su postile do početka praznika, moraju da budu pažljive pri izboru namirnica i jela  koja se nađu na trpezi. Ne bi trebalo odmah da počnu da jedu masnu, zaprženu hranu, jer tako mogu da opterete organe za varenje. Najbolje je da se u početku namirnice pripremaju procesom barenja, dinstanja, a kasnije i procesom pečenja.

Preporuka je da se za doručak uzme nešto od mlečnih proizvoda sa povrćem i žitaricama; užine da bude zastupljeno voće; ručak – meso, povrće; večera može da bude nešto laganija od ručka da se pripremi neko povrće u vidu salate uz dodatak malo mesa ili nekog mlečnog proizvoda.

Bitno je da se vodi računa i o unosu tečnositi, prvenstveno se misli na vodu, preporuka je  2- 2,5l na dan kod nekih osoba i više zavisi od opšteg i zdravstvenog stanja organizma te osobe.

U toku dana ne treba da zaboravimo ni fizičke aktivnosti, pa potrebno je odvojiti vreme za neku laganu šetnju posle ručka ili večere…Pošto će većina nas praznike  provoditi u krugu porodice,  slobodno vreme, možemo da iskoristimo da odigramo neke društvene igre koje volimo sa našom decom ili bakama i dekama.

-Primer jelovnika:

Doručak: heljdina kiflica

jogurt

salata: zelena salata, rotkvice, maslinovo ulje

Užina 1:  parče torte ili meki kolač

Ručak:    čorba

pečeno meso

salata: pečena paprika, beli luk , peršun list, maslinovo ulje

Užina 2:  voće

Večera:   kiselo mleko

čija seme

salata: rendana cvekla, šargarepa, celer, maslinovo ulje

 

-Primer jelovnika za one koji poste:

Doručak: pita od speltinih kora sa šampinjonima, prazilukom

sok od pomorandže

Užina 1:  mafin sa voćem

Ručak:   supa

pečena riba

grilovano povrće: karfiol, tikvice, šargarepa, crveni luk

salata: barena cvekla, maslinovo ulje

Užina 2: voće

Večera: salata: rukola, kukuruz šećerac, tofu sir, masline, seme bundeve, rotkvice,

maslinovo ulje

Viši dijetetičar-nutricionista Jelena Borišić


Oznake: , ,Olivera Marinković
Previous Post

PEĐOLINO, SREĆAN ROĐENDAN!!!

Next Post

ČESTITKA

You might also like0 Comment


Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


More Story

PEĐOLINO, SREĆAN ROĐENDAN!!!

Višedecenijska karijera Predraga Vukotića, Peđolina je od samog početka do današnjih dana imala samo jednu ciljnu grupu...

December 30, 2020