Breaking

POČASNI BEOGRADSKI POBEDNIK SLAVUJU IZ METOHIJE!

Kratke vesti / 11/11/2020

Tenor i čuvar srpske tradicionalne muzike Aleksa Nedeljković ovogodišnji je dobitnik priznanja „Beogradski pobednik 2020″ za doprinos kulturi, umetnosti i očuvanju tradicionalne muzike Republike Srbije.

Interpretator tradicionalnih pesama Kosova i Metohije, praćen gromoglasnim aplauzom i emotivnim čestitkama izašao je na scenu i preuzeo prestižno priznanje „Beogradski pobednik“ jednoglasnom odlukom stručnog žirija festivala. Zahvalivši publici i prisutnim medijima na uručenom priznanju, izjavio je da je ova nagrada posvećena svim mladim umetnicima koji se bore za opstanak kulture u ovim teškim vremenima, ali i onim umetnicima koji uprkos svemu ostaju u svojoj zemlji da baštine tradiciju i nematerijalno kulturno nasleđe od zaborava.

„Svi treba da se borimo i sačuvamo ono što je naše, ono što predstavlja naš nacionalni identitet. Zajedničkim snagama i vetrom u leđa, možemo na najbolji mogući način predstaviti evropskom javnom mnjenju našu bogatu tradiciju i duhovnost.“ Ovim rečima Aleksa je završio svoje obraćanje medijima na press konferenciji u foajeu dvorane u kojoj se održavao festival.

Aleksa Nedeljković je umetnik koji se bavi interpretiranjem tradicionalne i duhovne muzike, stavljajući poseban akcenat na pesmu Kosova i Metohije. On nas svojom pesmom vodi na putovanje kroz vekove, u vreme slavne Vizantije, Nemanjića, carskog grada Prizrena, kosovskog boja… pa sve do dana danas kada stvara nove pesme na osnovama srpske tradicionalne pesme, duhovnosti i srpske istorije. Nastupajući i prenoseći srpsku kulturu širom Evrope omogućio je da se pesma Kosova i Metohije čuje od Pariza do Moskve. Iako je rođen u Beogradu u njemu teče krv Metohije. On je praunuk slavne jugoslovenske glumice Milke Lukić koja je svoj život provela na sceni Nacionalnog teatra, ali i igrajući brojne uloge u poznatim serijama i filmovima. Tako je i Aleksa krenuo putevima kulture i tradicije, kao što istu nastoji da otrgne od zaborava. Pa je tako, kao pravi ambasador srpske kulture nagrađen brojnim priznanjima među kojima je i ovo značajno, poslednje.

Pored tenora, ovogodišnje priznanje „Beogradski pobednik“ preuzeli su i istaknuti glumci Ljiljana Blagojević, Vlasta Velisavljevića, Ivan Bekjarev, Iva Štrljić i drugi…

Događaj je održan poštujući sve mere i preporuke kriznog štaba u cilju suzbijanja pandemije Covid-19.

Naj magazin

Spread the love

Oznake: ,Olivera Marinković
Previous Post

TRUBA KAO PORODIČNO NASLEĐE

Next Post

NA LEPOM PLAVOM DUNAVU-BEČ

You might also like0 Comment


Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


More Story

TRUBA KAO PORODIČNO NASLEĐE

Svojim muzičkim spojem tradicionalnih i modernih zvukova, čini se da je zavole i oni koji baš ne vole narodnu muziku....

10/11/2020