Breaking

NA LEPOM PLAVOM DUNAVU-BEČ

putovanja/zanimljivosti / Život / 12/11/2020

Tamo gde u najistočnijem delu Austrije izlazi sunce(nedaleko od granica Madjarske, Slovačke i Češke), pre više od 4 hiljade godina, na obali Dunava postoji ljudska naseobina svima poznata kao Vienna/Wien/Beč. I na bilo kom jeziku nazvan,kada ste u njemu , čari tog grada vas opiju i utope u svoju  kako kulturološku tako i istorisku postojanost i lepotu.

Ponesu vas ti taktovi valcera, sonata, lepota gradjevina, dvoraca, parkova…  Koliko god puta da se u njemu nadjete uvek iznova možete prošetati ulicama kojima su nekada  Marija Terezija, Mozart, Betoven,Gustav Klimt prolazili… Uvek iznova se možete diviti tim znamenitostima, ulicama,koje čuvaju mnoge neizrečene tajne već vekovima.


Za one koje put još uvek nije doveo u ovaj grad, od srca preporučujem da ga stave na svoju listu putovanja i tako omoguće sebi mali vremeplov u doba rimske i habzburške imperije, u doba najboljih svetskih dela; kako muzičkog tako i umetničkog sveta.


Dovoljno je da zakoračite u sam centar grada( Ihnen Staat) i da vaš vremeplov bude aktiviran. Gradska opera (Staatsoper), Katedrala sv. Stefan (Stephansdom), Hofburg/Albertina ,mnogobrojni muzeji, Kvart Muzeja, Gradska skupština ( Rathaus), Parlament , Ulica Grabe, nnajbolje laganom šetnjom možete upoznati.

Kada ste u tom delu grada neizbežna je pauza za kafu uz Saha tortu (Sachertorte). Rezidencija Belvedere se nalazi u neposrednoj blizini ruskog spomenika, kao i glavne železničke stanice. Neizostavan je dvorac Schönbrunn sa svojim najstarijim zoološkim vrtom na svetu, kao i luna park- Prater. Za ljubitelje gradske panorame koji sebi vremenski ne mogu priuštiti izlet do obližnjeg brda Kalemberg , mogu to posetom Dunavskog tornja( Donauturm) sa visine od 150m nadoknaditi.


Beč je kako glavni grad , tako i jedna od 9 pokrajina Austrije. Sam grad je podeljen na 23 okruga ( Bezirken). Bečlije ih nazivaju po broju koji nose.

Npr. Centar grada je prvi Bezirk. Zvanicni jezik je Nemački, ali kao srpski turisti nećete se naći u problemu ako vam taj jezik nije poznat. Na svakom koraku, u svakoj ustanovi naićićete na svog sunarodnika i vašu konverzaciju moći nastaviti na maternjem jeziku.

Kao članica EU, Austrija je uvela evro  kao aktuelnu valutu. Gradski saobraćaj je besprekorno povezan, tako da na željenu destinaciju veoma lako i brzo stižete. Posebno ako koristite gradski metro ( U-Bhan). U samom gradu živi polovina austriskog stanovnistva. O omiljenosti ovog grada pokazuju mnogobrojni turisti iz svih kraja sveta. Kao i mnogobrojni strani državljani sa stalnim boravkom bas u ovom gradu.


Bečlije vode računa o higijeni , koja se ogleda kako na zatvorenim, tako i na javnim površinama. Besprekorno uredjeni parkovi, novogodišnje dekoracije, božićne pijace (Weihnachtsmärkte) veoma jasno to potvrdjuju. I u  bilo koje doba godine i iz bilo kog pravca da dođete u onaj grad, ne možete otići, a da pritom  ne budete očarani !!!

Dušica Andrić -Beč

 

Spread the love

Oznake: , ,Olivera Marinković
Previous Post

POČASNI BEOGRADSKI POBEDNIK SLAVUJU IZ METOHIJE!

Next Post

PUNO IMA POSLA...I JA MU SE RADUJEM!

You might also like0 Comment


Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


More Story

POČASNI BEOGRADSKI POBEDNIK SLAVUJU IZ METOHIJE!

Tenor i čuvar srpske tradicionalne muzike Aleksa Nedeljković ovogodišnji je dobitnik priznanja „Beogradski pobednik...

11/11/2020