Breaking

DANI EVROPSKE BAŠTINE

Kratke vesti / 14/10/2020

U okviru kulturno – turističke manifestacije „Dani evropske baštine“ koja predstavlja deo velike evropske manifestacije koja svake jeseni prezentuje nasleđe kao zajedničku baštinu evropskih naroda, kulturnu raznolikost, tradiciju i običaje, predstavljena je još jedna izložba u Vojnom muzeju Ministarstva odbrane pod nazivom „Nasleđe i obrazovanje – znanje za budućnost“ 2020. Tada se promovišu kulturno materijalno i nematerijalno nasleđe Srbije od zaborava u nacionalnim institucijama, muzejima, galerijama, objektima pod zaštitom od kulturnog značaja za zemlju.

Tim povodom, inicijativom srpskog novinara i promotera u beogradskoj kulturi Nikole Radanovića, inače člana UNS, koji je više puta realizovao humanitarne i kulturno-koncertne projekte balkanske i srpske kulture u dijaspori, organizovan je nesvakidašnji obilazak Vojnog muzeja za dugogodišnje, eminetne umetnike koji decenijama na autorskim projektima nastoje da predstave nacionalnu baštinu kroz slikarstvo, književnost, poeziju, solističke koncerte, etnomuzikologiju…

„Tačno! Jesenja sezona od 2002. godine predstavlja vreme kulture, turizma i očuvanja nacionalne baštine. Zahvaljujem gospođi Vladanki Živanović predstavnici Vojnog muzeja na južnom bedemu beogradske tvrđave i velikoj umetnici koja je svesrdno u ime dana evropske baštine, otvorila vrata galerije Vojnog muzeja i time podržala samu internacionalnu manifestaciju ali i strategiju da naši umetnici obiđu ovu kulturnu instituciju iz 1878. godine i na takav način svojim poštovaocima pošalju poruku patriotizma i ljubavi prema domovini. Zahvaljujem i gospođi Dušanki Maričić autorki izložbe koja nas je svojim toplim govorom vodila kroz kulturni program muzeja i otkrila mnogo toga o poveljama i diplomama iz 19. i 20. veka. U eri globalizacije, veoma je važno da posvetimo apsolutnu pažnju našim autentičnim i autohtonim vrednostima koje zaista predstavljaju naš narod i vekovima staru tradiciju.“ Izjavio je Nikola Radanović i još jednom potvrdio slogan koleginice Nataše Ilić Jovanović da bez misije, nema tradicije.

Poslednji dan evropske baštine u 2020. godini, slavio je nasleđe i obrazovanje – i to kroz ulogu obrazovanja u nasleđu i nasleđa u obrazovanju.

Dane evropske kultune baštine i izložbu diploma i povelja u Vojnom muzeju, svojim prisustvom je podržao moralno Živorad Žika Ajdačić generalni sekretar Kulturno-prosvetne zajednice Beograda, prof. dr Ivica Stančić, istaknute vokalne umetnice Radio Televizije Srbije i čuvarke arhaične muzike Vesna Dimić i Biljana Petković, prof. Biljana Sedmakov etnomuzikog i teoretičar muzike, Aleksa Nedeljković tenor i izvođač pesama sa Kosova i Metohije, Biljana Prokić glumica u užičkom narodnom Pozorištu, Božica Velousis književnica i humanitarka, Verica Ilić istoričarka umetnosti, Danijela Tegeltija slikarka i mnogi drugi predstavnici sedme sile, sedme umetnosti i kulture Republike Srbije.

U skladu sa aktuelnom situacijom usred pandemije izazavne virusom Covid-19, postavka je prilagođena tako da nije ugrozila zdravlje posetilaca, a održana je pod merama bezbednosti propisanim od strane Vlade Republike Srbije, uz nošenje obaveznih maski i poštovanje propisanog rastojanja.

Olivera Marinković

Spread the love

Oznake: ,Olivera Marinković
Previous Post

OD RAVNICE DO PUSTINJE

Next Post

HARIZMATIČNA I INSPIRATIVNA

You might also like


More Story

OD RAVNICE DO PUSTINJE

LJUBAZNOŠĆU DIJANE RADETIĆ dobili smo putopisnu reportažu o Kuvajtu, jer Dijana trenutno  živi i radi u toj zemlji....

12/10/2020