Breaking

KAKO PEREMO VEŠ?

Dom / Život / 13/04/2024

Mislite li da je pranje veša kućni posao koji na dnevnom nivou ne oduzima mnogo vremena?

A šta ako vam kažemo da se na njega nedeljno potroši u proseku dva sata? Postaće vam jasnije da je to obaveza za koju je potrebna dobra organizacija.

Kako bi vam veš što duže zadržao kvalitet i postojanu boju, treba da znate kako pravilno da ga sortirate i operete. Osim tkanine koja će zadržati svoju mekoću, adekvatno opran veš biće bezbedan i prijatan za vašu kožu i za zdravlje vaše intimne regije.

Pranje, a posebno sortiranje veša, na početku umeju da deluju kao komplikovan posao. Ipak, kada razumete koje sve korake podrazumeva ovaj proces i koji je najbolji način za pranje veša, ova obaveza će vam biti mnogo jednostavnija.

Kako biste pranje veša obavljali sa lakoćom, u nastavku vam donosimo savete uz pomoć kojih ćete pravilno da perete i održavate šareni, crni i beli veš.

Kako se pere veš?

Na samom početku je važno da proces pranja podelite u nekoliko faza.

Tokom ovih koraka ćete pravilno razvrstati vaš veš, zatim proveriti etikete, a na kraju ga i oprati u mašini na najbolji način. Iako vam možda deluje kao da je dovoljno samo napuniti mašinu i dodati prašak za veš, ukoliko ispratite naše savete, bićete zadovoljniji krajnjim rezultatom.

Sortiranje veša prema boji

Sortiranje veša je prvi korak koji se pre svega radi po bojama.

Najbolja opcija je da već koristite više korpi za različite boje prljavog veša i tako skratite čitav proces pranja. Ako nemate takve korpe, sami ćete podeliti tkanine na šareni veš, beli veš i crni veš.

Niko ne voli da mu bela majica postane ružičasta, te je zato ovaj deo posla veoma važan. Ukoliko određenu tkaninu perete po prvi put ili jednostavno niste sigurni da li će neki materijal pustiti boju – preporuka je da koristite ‘hvatače boja’. Oni će vas osigurati od neželjenih promena na odeći.

Razvrstavanje veša je najbitnije za beli veš, koji je uglavnom delikatan i zahteva veću obazrivost pri pranju.

2 Sortiranje veša prema materijalu

Nakon što ste razvrstali vaše tkanine po boji, vreme je da pogledate etikete.

Evo nekoliko saveta kako I šta prati, kad je temperature u pitanju: pamuk i teksas – do 90 stepeni

-sintetika i ostali veštački materijali – do 40 stepeni

-svila, vuna i drugi osetljivi materijali – do 30 stepeni ili program ručnog pranja

Naravno, na svakom komadu veša ćete pažljivo pročitati uputstvo i odvojiti ga u skladu s tim. Ukoliko su određeni predmeti previše zaprljani, njih izdvojite i perite odvojeno.

Uz prašak, za pranje veša može se koristiti i omekšivač kako bi tkanine zadržale mekoću. Međutim, sa njim ne treba preterivati, jer može izazvati iritacije ili alergijske reakcije kod osoba koje su osetljive. Dobra opcija može biti korišćenje prirodnog omekšivača za veš koji je manje koncentrisan od običnog, a možete ga naći u prodavnicama ili ga sami napraviti.

 

Crni veš – pranje i održavanje

Kod pranja veša crne boje, osim pitanja temperature na kojoj je potrebno da se pere – treba paziti i na održavanje njegove boje.

Najbolje je prati samo tkanine crne boje, ali u redu je ponekad uz njega staviti i ostale tamne nijanse – crvenu, teget, smeđu, tamnosivu..

Pre pranja ove vrste veša ćete takođe proveriti etiketu kako bi vaša tkanina bila adekvatno oprana.

Šareni veš uključuje sve boje koje nisu previše tamne, niti previše svetle. U njih spada odeća u roze, ljubičatim, narandžastim, žutim, plavim i zelenim nijansama.

Pranje veša u različitim bojama, za razliku od belog i crnog veša,

U ovoj grupi veša može biti najviše tkanina različitih materijala. Zato posebno obratite pažnju na etikete, pa samim tim i na temperature na kojima veš sme da se pere. Standardne temperature na kojima se pere šareni veš su 30 i 40 stepeni. Ukoliko imate veću količinu šarenog veša, dobro ga ja podeliti po sličnim bojama.

Spread the love

Oznake:



Olivera Marinković




Previous Post

REGIJE LICA I KAKO IH NEGOVATI

Next Post

OTVARA SE RESTORAN DŽEJMIJA OLIVERA U BEOGRADU




More Story

REGIJE LICA I KAKO IH NEGOVATI

Negovanje kože lica je važan deo svakodnevne rutine nege kože. Postoji nekoliko različitih regija lica koje zahtevaju...

12/04/2024