Breaking

DA LI VOĆE GOJI?

Ishrana i recepti / 12/03/2024

Gotovo svi nutricionisti preporučuju tri glavna obroka i dve užine. Užine su u medjupauzama glavnih obroka, i uglavnom su voćne (od sezonskog voća). Kod pojedinih bolesnika, kao što su oni sa kandidom, dijabetesom,  itd, voćni obroci se ograničavaju u smislu da mogu da se konzumiraju odredjene vrste voća. Mnogi, želeći da izgube kilograme, lišavaju se ove zdrave namirncie (koja u zavisnosti od vrste može biti I niskokalorična).  I da li onda voće, goji ili ne? Da čujemo šta kaže nauka: nauka sugeriše da voće, kao deo uravnotežene ishrane, obično ne dovodi do gojenja. Voće je bogato vlaknima, vodom, vitaminima i mineralima, a često ima relativno nizak sadržaj kalorija. Međutim, kao i sa svim namirnicama, količina (ključna reč za gubljenje kilograma) koju jedete može uticati na vašu težinu.

Najvažnije je imati uravnotežen unos kalorija i imati  fizičku aktivnost kako biste održali zdravu težinu. Voće je važan deo zdrave ishrane zbog svojih nutritivnih benefita, ali treba ga konzumirati umereno, kao i sve ostale namirnice.

Važno je napomenuti da unos voća neće nužno uzrokovati gojenje, ali ako konzumirate previše kalorija u odnosu na ono što vaš organizam troši, možete dobiti na težini, bez obzira na izvor tih kalorija. Stoga je ključno pratiti ukupan unos kalorija i voditi računa o celokupnom kvalitetu ishrane, uključujući raznolikost voća i povrća, proteina, ugljenih hidrata i masti.

A šta se dešava kada se lišavamo voća?

Kada se lišavamo voća, može doći do nedostatka različitih hranljivih sastojaka koji su prisutni u voću, kao što su vitamini, minerali, vlakna i antioksidanti. Evo nekoliko mogućih posledica:

-Nedostatak vitamina i minerala: Voće je bogat izvor vitamina C, folata, kalijuma i drugih vitamina i minerala koji su važni za održavanje zdravlja. Nedostatak ovih hranljivih sastojaka može dovesti do različitih zdravstvenih problema, uključujući slabljenje imunološkog sistema, anemiju, nedostatak energije i problema sa kožom.

-Nedostatak vlakana: Voće sadrži vlakna koja su ključna za zdravlje probavnog sistema. Nedostatak vlakana može dovesti do problema sa varenjem, kao što su zatvor i nadutost.

-Nedostatak antioksidanasa: Voće je takođe bogato antioksidansima, koji pomažu u zaštiti ćelija od oštećenja uzrokovanog slobodnim radikalima. Nedostatak antioksidanasa može povećati rizik od raznih bolesti, uključujući kardiovaskularne bolesti, određene tipove raka i neurodegenerativne bolesti.

Redovna konzumacija voća povezana je sa smanjenim rizikom od raznih zdravstvenih problema, uključujući srčane bolesti, dijabetes tipa 2, gojaznost i neke tipove raka.

Ukratko, izbegavanje voća može dovesti do nedostatka hranljivih sastojaka i potencijalno povećati rizik od raznih zdravstvenih problema. Zato je važno uključiti raznovrsnu hranu, a samimm tim I voće, u svoju ishranu kako biste osigurali adekvatan unos potrebnih hranljivih sastojaka.

Spread the love

Oznake: ,Olivera Marinković
Previous Post

SINDROM "URBANOG ŽIVOTA"

Next Post

ČITA VAM SE DOBRA KNJIGA?

You might also like


More Story

SINDROM "URBANOG ŽIVOTA"

Izraz "sindrom urbanog života" obično se koristi za opisivanje skupa simptoma koji se javljaju kao rezultat stila života...

11/03/2024