Breaking

HIT KOLAČI: MACARONS

Ishrana i recepti / Život / 07/02/2024

Jedan od trentuno najpopularnijih slatkiša današnjice jesu makaronsi (macarons).

Osim fenomenalnog ukusa ovi sitni kolačići izgledaju preslatko, tako da su sjajna opcija za poklon ili posluženje na slavljima. Nema osobe koja može da odoli ovom savršenom zalogajčiću.  Najbolja stvar je što možete da pustite mašti na volju i da se igrate bojama i ukusima i svaki put napravite neku novu kombinaciju!

Makaronsi traže malo više veštine I iskustva, ali sigurni smo da nećete pogrešiti ako sledite savete koje ćete naći u Najmagazinu:  Tu su dva neizostavna saveta: prvi je da krem napravite veče, pre pravljenja ovih sitnih kolačića, a drugi je da  belanca ostavite na sobnoj temepraturi da sačekaju bar noć pre pravljenja i  tu onda nema promašaja!

Potrebni sastojci:

Za macaronse:
90 g belanaca sobne temperature (otprilike 3 jajeta),
30 g  šećera u prahu,
110 g blanširanih sitno samevenih badema,
200 g šećera u prahu.
Za krem: –2 žumanceta,,
40 g kristal šećera
50 ml mleka,
100 g maslaca sobne temperature.
Priprema:

Bademe ubacite u ključalu vodu i ostavite ih unutra samo minut. Potom im skinite koru i dobro ih osušite. Kad ste ih dobro osušili i ohladili, sameljite ih u što sitniji prah, a zatim im dodajte šećer u prahu, pa sve zajedno još jednom sameljite (najbolje u blenderu na najvišoj brzini). Umutite belanca u čvrst sneg. Kristal šećer treba dodati u dva navrata, jednom pri sredini miksanja, a drugi put pred kraj. Ako želite macaronse u boji, najbolje je boju dodati u belanca dok ih miksate. Potom, u belanca ručno dodajte mešavinu badema i šećera u prahu. Mešajte špatulom okrećući posudu svaki put po pola kruga. Kad to ponovite deset puta, proverite je li smesa prave konzistencije. Smesa mora relativno brzo padati sa špatule i mora se sama poravnati.  Ako nije dovoljno izmešana, ponovite još koji put pa opet proverite. Ovaj korak je jako važan, jer ako ne mešate dovoljno, smesa će ostati prečvrsta, ako mešate previše, biće preretka.

 

Plehove (2) obložite papirom za pečenje. Smesu sipajte u dressing kesu, kolača s običnim, okruglim vrhom, pa istiskujte krugove jednake veličine (prečnika otprilike 2,5 cm). Ostavite po 3 cm razmaka između macaronsa. Ostavite macaronse da se malo odstoje na plehu. Znaćete da su spremni za pečenje kad vam se više ne budu lepili za prst kad ih dotaknete. To može trajati od pola sata do  sat vremena.  Ugrejte rernu na 140°C i pecite ih 12 do 15 minuta. Tokom pečenja pri dnu bi trebalo da formira onaj karakteristični prsten. Kada izvadite  pleh iz rerne i skliznite papir ili silikonsku podlogu s macaronsima na rešetku da se zaustavi pečenje. Pričekajte da se prohlade pre nego što ih skinete s papira. Pažljivo ih odvojite od podloge i ostavite na rešetki da se ohlade.

Umutite žumanca i šećer dok ne posvetle. Kuvajte mleko dok ne provri. Dodajte polako mleko u žumanca pa sve miksajte dva minuta. Dodajte maslac pa miksajte još dva minuta. Ako želite krem s ukusom lešnika/badema, povećajte količinu mleka na 100 ml i dok ga kuvate, u njega dodajte 100 g fino mlevenih lešnika/badema. Mogućnost varijacija na temu kada je ukus krema u pitanju je beskonačna!

Filujte prohledjeno i sigurni smo da ćete beskrajno uživati!

Spread the love

Oznake: ,Olivera Marinković
Previous Post

AKO RADITE OD KUĆE...

Next Post

UPRAVLJAJTE KUĆNIM BUDŽETOM

You might also like


More Story

AKO RADITE OD KUĆE...

Uređenje radnog prostora kod kuće može značajno poboljšati produktivnost i opšti doživljaj rada. Evo nekoliko saveta...

06/02/2024