Breaking

POSTPRAZNIČNA DEPRESIJA

Kutak za psihologiju / Život / 10/01/2024

Postpraznična depresija, ili blu januar, odnosi se na emocionalni pad ili osećaj tuge koji mnogi ljudi doživljavaju nakon završetka praznične sezone, posebno tokom meseca januara. Razlozi za ovo stanje mogu uključivati povratak uobičajenim svakodnevnim aktivnostima, smanjenje socijalnih interakcija, finansijski pritisak uzrokovan troškovima praznika, kao i stvaranje visokih očekivanja tokom prazničnog perioda.

Evo nekoliko saveta kako prevazići postprazničnu depresiju:

  1. Postavite realna očekivanja: Pokušajte da ne stvarate nerealna očekivanja u vezi sa praznicima. Realizacija da ne sve mora biti savršeno može smanjiti stres i pritisak.
  2. Održavajte rutinu: Povratak u uobičajenu rutinu može vam pomoći da se osećate stabilnije. Nastojte održavati redovne rasporede za obroke, spavanje i vežbanje.
  3. Fokusirajte se na pozitivne aspekte: Razmislite o pozitivnim trenucima tokom praznika i fokusirajte se na zahvalnost. Možete voditi dnevnik zahvalnosti kako biste svakodnevno zabeležavali stvari za koje ste zahvalni.
  4. Održavajte socijalne kontakte: Nastavite komunicati s prijateljima i porodicom. Socijalna podrška može biti ključna u prevazilaženju osećaja usamljenosti i tuge.
  5. Postavite ciljeve: Postavljanje malih ciljeva može vam pomoći da ostanete fokusirani i motivisani. To mogu biti ciljevi vezani za posao, lični razvoj ili hobije.
  6. Vežbajte samopomoć: Briga o sebi je važna. Posvetite vreme aktivnostima koje vas opuštaju i uživate u njima, kao što su čitanje, šetnje ili meditacija.
  7. Razgovarajte s nekim: Ako osećate da je depresija ozbiljna i dugotrajna, važno je razgovarati s nekim stručnim, poput terapeuta ili psihijatra. Oni vam mogu pružiti podršku i alate za suočavanje s emocionalnim izazovima.

Ukoliko osećaji postpraznične depresije postanu preteški ili dugotrajni, preporučljivo je potražiti pomoć stručnjaka kako bi se pružila odgovarajuća podrška i tretman.

 

PROČITAJTE JOŠ I OVO:

PSIHOLOŠKE TEHNIKE OD KOJIH VAM MOŽE BITI BOLJE. POKUŠAJTE, ŠTA VAS KOŠTA?

 

Spread the love

Oznake: ,Olivera Marinković
Previous Post

IZBORITE SE SA "TEŠKIM" KOLEGOM

Next Post

KAPE I ŠALOVI SU IZUZETNO FUNKCIONALNI

You might also like


More Story

IZBORITE SE SA "TEŠKIM" KOLEGOM

  Ostanite profesionalni: Izbegavajte da uzvraćate istom merom. Ostanite profesionalni i fokusirajte se na posao. Ne...

08/01/2024