Breaking

ADRESA DEDA MRAZA

putovanja/zanimljivosti / Život / 02/01/2024

Najvoljeniji Deda na svetu, izgleda ne živi samo na jednoj lokaciji. U nekim delovima sveta, često se vezuje za različite priče i tradicije širom sveta. U nekim zemljama, Deda Mraz ima svoje „sedište“ ili „sele“ koja su poznata po ovoj tradiciji. Evo nekoliko primera:

  1. Severni pol: U mnogim zapadnim zemljama, Deda Mraz se često povezuje sa Severnim polom, a neki veruju da tamo ima svoju radionicu igračaka.
  2. Finska: Finska je često povezivana s Deda Mrazom, i neki kažu da se on upravo tamo nalazi. Grad Rovaniemi, smešten na severu Finske, često se naziva i „Deda Mrazov grad“ i ima poseban Deda Mrazov selo koje privlači posetioce tokom cele godine.
  3. Korali, Grenland: Neki veruju da se Deda Mraz nalazi u Korali na Grenlandu, i tamo postoji „Deda Mrazova kuća“ koja se može posetiti.
  4. Kanada: U nekim delovima Kanade, posebno na severu, takođe postoje priče o Deda Mrazu i njegovom selu.
  5. Laponija, Švedska i Norveška: Osim Finske, i delovi Švedske i Norveške, koji pripadaju regiji Laponija, takođe se smatraju mestima gde Deda Mraz može boraviti.

Važno je napomenuti da ovi mitovi i tradicije variraju u različitim kulturama i da su samo deo bogate folklorne baštine povezane s Deda Mrazom. Svako od ovih „seoskih“ mesta ima svoje jedinstvene karakteristike i priče vezane za Deda Mraza.

Najbliže selo nama, se nalazi na samo par sati vožnje od Beograda.

Miris kuvanog vina, prostranstva prekrivena snegom, praznične poslastice i tople kućice s kaminom slika su koja nas oduševljava iz godine u godinu. Ovo bajkovito selo Deda Mraza koje vredi posetiti se nalazi

u podnožju Julijskih Alpa u Kranjskoj  Gori. Tu se nalazi I

selo Deda Mraza koje se skriva u njenim prostranstvima i mistično se tu pojavi čim novembar pokuca na vrata,

Alpska Vasica izgleda kao da je ispala iz božićne razglednice i savršena je destinacija za porodice s decom, prijateljice koje žele da naprave najlepšu božićnu fotografiju, ali i parove kojima je prioritet beg od gradske vreve – u nešto intimnije okruženje.

Alpsko selo svake godine zatrpa sneg, a društvenim mrežama se šire fotografije koje oduzimaju dah. Maleni trg sa crkvom, mnoštvo lampica, okićene jelke i beli vrhovi samo su delić onoga što možete doživeti ako za ove praznike odlučite da skoknete do Slovenije.

Bajkovito mesto poznato je odredište za skijaše koji tamo odlaze da se ugreju, ali u zadnje je vreme postalo glavna atrakcija toga kraja. Sadržaja tamo ima u izobilju pa svako od posetilaca može da pronađe nešto za sebe.

Nakon šetnje seoskim ulicama, posetioci mogu da ugreju ruke pokraj vatre, naprave najlepšu prazničnu fotografiju i da uživaju u svežem vazduhu koji miriše na cimet.

Spread the love

Oznake: ,Olivera Marinković
Previous Post

NOVOGODIŠNJI KOLAČIĆI

Next Post

Digitalni detoks

You might also like


More Story

NOVOGODIŠNJI KOLAČIĆI

Želite li da obradujete svoju porodicu za praznike? Onda će vam recept, novogodišnjih kolačića, dobro doći. Za testo...

30/12/2023