Breaking

Digitalni detoks

Biznis i karijera / Kutak za psihologiju / Život / 04/01/2024

Verovatno se pitate šta je to digitani detoks?

Pojam detoksa se uglavnom vezuje za čišćenje tela od toksina. Tokom ovog procesa fokus je okrenut zabrani ili smanjenju unosa određenih namirnica, kako bismo omogućili jetri, a i celom digestivnom traktu da se oporavi.  Digitalni detoks takođe podrazumeva čišćenje organizma – mentalnog i nervnog dela,  a fokus je na- na smanjenom unosu informacija i vremena provedenog na društvenim mrežama.

Digitalni detoks se odnosi na određeni vremenski period proveden bez digitalnih uređaja poput pametnih telefona, računara i televizije. Takođe, podrazumeva  nekorišćenje interneta i društvenih mreža. Pitanje koje se uvek nameće procesima koji podrazumevaju bilo kakav detox je uvek – da li nam je ovo potrebno?

Da bismo razumeli od čega se čistimo, i zašto, hajde da vidimo koliko trenutno provodimo vremena sa ekranima i kakve to posledice ostavlja.

Veliki broj naših dnevnih rutina uključuje korišćenje digitalnih uređaja, najčešće pametnih telefona. A u našoj zemlji, koja spada u intenzivne konzumente interneta i društvenih mreža, više od polovine stanovništva su korisnici interneta, kaže statistika I brojna istraživanja.    Najveći broj konzumenata interneta u Srbiji vreme provodi na društvenim mrežama u cilju zabave, informisanja i razmene poruka, ali i osećaja povezanosti i uključenosti u zajednicu koji se tom prilikom javlja.

Posledice prekomerne konzumacije

Da se razumemo, nema ničeg lošeg u tome što određeno vreme provodimo online, bilo da smo tu radi zabave ili nam posao to zahteva. Međutim, pored benefita koje tehnologija donosi, kao što je lakše povezivanje sa prijateljima i porodicom, njeno korišćenje ima i loših strana koje se ispoljavaju onda kada smo bez prestanka izloženi ekranima.  Među negativne efekte koji nastaju upotrebom interneta i korišćenjem društvenih mreža možemo nabrojati:

  1. Zavisnost i razdražljivost

Zavisnost od društvenih mreža javlja se prekomernom upotrebom i navučenošću na impulse koje dobijamo što sa samog ekrana, što iz interakcije na samim mrežama. Svaka interakcija u vidu lajkova ili pozitivnih komentara stimuliše centre u mozgu koji pokreću osećaj zadovoljstva i stvaraju potrebu da taj osećaj produžavamo. Nemogućnost pristupa mrežama, kod ovakvih ljudi izazivaće između ostalog i stres.   Razdražljivost može biti posledica velikog broja informacija koje primamo putem društvenih mreža. Prekomeran broj informacija koje usvajamo svesno ili nesvesno, vrlo često može dovesti do toga da se osećamo uznemireno  i razdražljivo, slabije pamtimo ono što pročitamo ili čujemo i ne možemo da razmišljamo racionalno.

  1. Narušen kvalitet sna i sveukupnog zdravlja

Prekomerno korišćenje društvenih mreža, utiče i na sam proces spavanja, odnosno na kvalitet sna. Korišćenje telefona pred spavanje spada u nezdrave navike jer plava svetlost ekrana sprečava lučenje melatonina koji je zaslužan za zdrav san u toku noći.   Ispitivanjem se utvrdilo da neposredno korišćenje uredjaja  pred spavanje i odmah nakon buđenja izaziva smanjenje fokusa, pamćenja a u nekim slučajevima I oštećenje vida.

 

  1. Telesna dismorfija

Ono što se javlja kao sve češća posledica prekomernog konzumiranja društvenih mreža je i stvaranje nerealne slike o sebi i drugima (telesne dismorfije), kao i slabljenja društvenih aktivnosti usled nezadovoljstva nemogućnosti dostizanja ideala.  Sve gore pomenuto nas dovodi do četvrtog efekta, koji je kumulativni rezultat svega nabrojanog.

  1. Pogoršanje mentalnog zdravlja

Prekomeran vid upotrebe društvenih mreža i internet sadržaja može ostaviti velike posledice po naše mentalno zdravlje. Iako su promene u početku minimalne i neprimetne, vremenom se mogu odraziti na naše ponašanje, posao i odnose koje gradimo sa drugima.

Iz svega navedenog postavlja se pitanje, kako  onda uspostaviti digitalni detoks?

Iako digitalni detoks podrazumeva potpuno nekorišćenje digitalnih uređaja, on ne mora nužno biti sproveden na taj način. Ne možemo osporiti činjenicu da živimo u digitalnoj eri, u kojoj određeni broj dnevih zadataka ili poslova zahteva da budemo online.

Međutim, digitalni detoks se, što je najvažnije, može sprovesti i onda kada ga prilagodimo svom načinu života i svojim potrebama i kao takav imati efekta. Evo predloga kako da počnete sa svojim digitanim detoksom: Prvo što treba da uradite je da   uskladite cilj sa onim što vam predstavlja problem sada  – fokus, pamćenje, razdražljivost, anksioznost….

Najbolje bi bilo da vaš cilj odgovara vama i stadijumu odricanja koji je zaista moguć. Da biste mogli da razumete, trebalo bi da nedelju dana pratite koliko koristite dnevno telefon i računar i za koje aktivnosti. Takođe, možete i zapisati tačnu količinu vremena.  Potom odredite svoj cilj.   Svakako, sagledavanje problema i postavljanje realnih cljeva su ključni za ovaj process.

Beležite aktivnosti tokom celog procesa, čisto da bi ste imali realniji uvid u to da li napredujete ili nazadujete u svom detoksu.

Ono što vam može pomoći u merenju vremena online su i aplikacije Digital Wellbeing, kao i Freedom (pogodne za oba operativna sistema) kojima ćete moći da ograničite vreme korišćenja pojedinih aplikacija.   Ukoliko ste rešili da ipak ovo odradite bez aplikacija i samih uređaja, vaš napredak svakako možete pratiti na papiru. Između ostalog, beležite i vaša zapažanja i osećanja.

 

Konzumirajte informacije aktivno I   uklonite ono što vas može ometati u toku detoksa 

Prvo treba isključiti  notifikacije svih aplikacija koje aktivno koristimo, osim obaveštenja vezana za mejlove za koje se pretpostavlja da su vam I najvažniji. Imajte na umu da   prepreke u toku ovog procesa mogu biti individualne, tako da je bitno realno ih sagledati i ukloniti kako biste sam proces olakšali.

Koristite uređaje samo kad je neophodno je još jedan od ključnih saveta dok ste u detoksu.  

Ograničite vreme na društvenim mrežama ili upotrebu aplikacija i samih uređaja, odnosno svega onoga na šta se vaš proces detoksa odnosi.   To će vam pomoći da se ne uhvatite za telefon prvom sledećom prilikom kada čekate u redu ili sprovodite neke druge dnevne aktivnosti koje ni ne iziskuju upotrebu telefona. I takođe će vas naterati da se fokusirate na to kako trošite svoje ograničeno vreme za uređaje – koga pratite, šta čitate i kakav sadržaj vam zaista odgovara.

 

Upotpunite svoje vreme drugim aktivnostima 

U procesu detoksa, vreme koje biste obično proveli onlajn, posvetite nekim drugim aktivnostima kako biste zaokupili pažnju i kako bi sam proces bio lakši.   To, ponovo, zavisi od vas i vaših navika. Da li će to biti čitanje knjige, vreme provedeno sa prijateljima, izlet ili neki novi kurs ili sport, izbor je na vama.

Dva sata pred spavanje isključite svu elektroniku  

Trebalo bi da stvorite neke druge rutine, pred olazak na spavanje. Na primer uz svoju omiljenu šolju čaja, ili neke druge  aktivnosti koje će vam pomoći da se opustite, i pripremite mozak i telo za kvalitetan san.

Zašto već danas ne doneste odluku I krenete u sprovodjenje svog detoksa? Možda je nova godina parvo vreme za to?

 

Pročitajte i ovo:0

ZAŠTO ČITATI KNJIGE, ZAR TO NIJE PREVAZIĐENO?

Spread the love

Oznake: ,Olivera Marinković
Previous Post

ADRESA DEDA MRAZA

Next Post

SVI IMAMO RAZLIČITE CILJEVE

You might also like


More Story

ADRESA DEDA MRAZA

Najvoljeniji Deda na svetu, izgleda ne živi samo na jednoj lokaciji. U nekim delovima sveta, često se vezuje za različite...

02/01/2024