Breaking

ZAŠTO ČITATI KNJIGE, ZAR TO NIJE PREVAZIĐENO?

Knjige / 5 januara, 2022

 

Da li znate koliko ima knjižara i izdavačkih kuća u Srbiji i regionu? Više stotina. U svakom tržnom centru i na najboljim lokacijama u gradu nalaze se upravo knjižare.

To znači samo jedno, čitanje je još uvek u modi. I ne samo čitanje, sve je više mladih pisaca koji su izdali svoja prva dela i to veoma uspešno.

 

 

Društvene mreže i ako prete još uvek nisu uspele da pobede dobre stare knjige. Knjige su mudro našle put da na mrežama postanu još popularnije. #knjige na Instagramu ima preko 250.000 objava.

Mnogo je profila koji se na mrežama bave samo knjigama, popularno ih nazivamo bookstagram ili booktok profili, i na njima možete uvek naći dobre preporuke i recenzije.

 

 

Sada kada smo utvrdili da je čitanje rasprostranjenije nego što smo mislili prelazimo na pitanje zašto je to tako.

 

Mnogo puta smo imali prilike da čujemo kako je čitanje zdravo, razvija maštu, proširuje rečnik, poboljšava pamćenje, koncentraciju i kritičko razmišljanje.

 

 

To u praksi znači sledeće.

 

Društvene mreže koje sam već spomenula imaju jako loš uticaj na našu koncentraciju i pažnju. Navikli smo da gledamo video po video, pa više nemamo strpljenja da odgledamo do kraja ni video od 15 sekundi. Misli i pogled nam se neverovatnom brzinom prebacuju sa poruka na obaveštenja, sa slika na tuđe profile, sa komentara na lajkove. Opise više i ne čitamo ako su duži od par rečenica.

Sve to utiče na naš mozak. Zato nam je više nego ikad potrebno čitanje knjiga kao idealni balans, teg na drugom tasu vage. Sav negativni uticaj društvenih mreža možemo da smanjimo ukoliko čitamo 15 do 20 minuta dnevno.

 

Kraj godine je idealan period da razvijete ovu naviku, napravite plan i sledeće godine pročitate mnogo više knjiga nego što ste mislili da možete.

 

Redovni čitači postave za cilj da pročitaju od 30 do 50 knjiga za godinu dana.

Rade li oni još nešto ili samo čitaju knjige? Logično pitanje kada pogledate ove cifre.

 

50 knjiga godišnje znači otprilike 1 knjiga nedeljno. Ako knjiga ima između 300 i 400 strana to znači da oni čitaju između 40 i 60 stranica dnevno. Što zapravo uopšte nije mnogo.

Ali ako pročitate samo 20 stranica dnevno za godinu dana pročitaćete oko 20 knjiga. Što je sjajan rezultat.

 

 

Pored same činjenice da ste pročitali toliki broj knjiga bićete ponosni i na znanje koje ste stekli. Odjednom znate odgovore na pitanja iz Slagalice, imate mnogo više tema o kojima pričate sa prijateljima a vaše izražavanje je primetno bolje. Zanimljiviji ste i delujete pametnije, što može da vam posluži kako u privatnom tako i u poslovnom okruženju.

I sve to samo zato što ste pred spavanje umesto telefona 20 minuta držali knjigu u ruci.

 

Za kraj, delim sa vama citat koji najbolje opisuje moć čitanja.

 

„Nije stvar u tome koliko knjiga košta, stvar je u tome koliko tebe košta da je ne pročitaš.“  – Džim Ron

 

 

Marijana Cundrić

 

 

Spread the love

Oznake: ,Olivera Marinković
Previous Post

KANE TANAKA NAJSTARIJA NA PLANETI

Next Post

ČESNICA

You might also like0 Comment


Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


More Story

KANE TANAKA NAJSTARIJA NA PLANETI

Kane Tanaka je ovog januara proslavila svoj 119 rođendan. Naime ona je   rođena 2. januara 1903.godine.  Japanska superstogodišnjakinja...

January 4, 2022